reklam
reklam
reklam
reklam

Yeni versiyon ‘Uğultulu Tepeler’ ve ‘Bacaklarım Olsaydı Seni Tekmelerdim’ vizyonda: Tutkunun karanlık yüzü

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
yeni-versiyon-ugultulu-tepeler-ve-bacaklarim-olsaydi-seni-tekmelerdim-vizyonda-tutkunun-karanlik-yuzu-0-tyA5dlct.jpg

“Gotik cinse her vakit takıntılı oldum. Güldürü ve dehşetin, tiksinti ve isteğin, cinselliğin ve mevtin sonsuza dek iç içe geçtiği, her etkileşimin şiddet, seks, tehditle dolu olduğu bir tiptir. Bronte Kardeşler, Daphné du Maurier okuyarak büyüdüm. Kahramanların itici tabiatı beni büyüledi, ayrıcalık, şehvet, şiddet temaları beni çekti. Uğultulu Tepeler’i okuduğumda 14 yaşındaydım, fizikî bir reaksiyon verdim. Bu ateşli, korkutucu, derinden etkileyici roman, benim için erotik hikaye, yasak aşk, intikam, mevtten kelam ediyordu. Romanın hayranı olarak sinemaya uyarlamak, hudutları zorlamak istedim” diyor mücevher dizayncısı Theo Fennell’le müellif Louise Fennell’in kızları Emerald Fennell.

İngiliz lisanı ve edebiyatı okuyan müellif, oyuncu, senarist, üretimci, direktör Emerald, birinci sineması Promising Young Woman’da (Yetenekli Genç Bayan, en yeterli senaryo Oscar’ı) toksik erkekliği, ayrımcılığı eleştirdi, intikam almak uğruna vefatını planlayan güçlü bir bayanı anlattı. Saltburn’de varsıl sınıfı kınadı, kutsal kıymetlere saygısızlık, cinsellik, ahlaksızlık temalarıyla izleyiciyi rahatsız etti. Uğultulu Doruklar, Emily Bronte’nin takma isimle yazdığı birinci romandır, 1847’de yayımlandığında yavuz, kışkırtıcı tarafıyla, karakterlerin acımasızlığı, dengesizlikleri, duygusalfiziksel şiddet, etik ikilemlerden dolayı çok sayıda okuru şoke etmişti. Roman genelde trajik aşk hikayesiyle bilinir lakin çok daha fazla katman içerir: Sınıf çatışmaları, istismarcı ilgiler, fiziksel-psikolojik şiddet, cinsellik, eşcinsellik, tahakküm, hükmetme, tutku, aşağılama, kıskançlık, bencillik, toksik saplantı, intikam, ahlaki bedeller, acımasızlık, zulüm, yozlaşma.

‘BANA MUSALLAT OL’

Yönetmen, açılış sekansını idam, asılma günüyle başlatır. Halk kentin merkezindeki açık alanda idam edilen insanları hazla izler, heyecanlanır. Bu sahne estetik bir manifestoyu, tıpkı vakitte bir deliriumu çağrıştırır, sinemanın atmosferini, gidişatını belirler. Parasız Lord Earnsaw fakir malikânesine sokakta bulduğu yetim Heatcliff’i getirir, kızı Catherine’e “Sana evcil bir hayvan getirdim, onunla istediğin üzere oyna” der. Ayyaş Lord servetini kumarda kaybetmiştir, evlilik dışı ilgiden doğan üvey ablası Nelly, yetim üvey kardeşi Heathcliff, burjuva, bencil, denetimci Catherine birlikte büyürler. Cathy’yi babasının şiddetinden Heathcliff korur, genç kız üvey kardeşini aşağılar, ezer. Yetişkinlikte her şey değişir, karmaşık hisler devreye girer. Heathcliff’in Catherine’e ‘***** üzere seni dünyanın sonuna dek takip edebilirim. Her vakit benimle ol, her biçime gir, bana musallat ol, beni çıldırt” sözleri bağlantının saplantılı boyutunu yansıtır. Catherine varsıl komşusu Edgar Linton’la evlendikten sonra, Heathcliff ortadan yok olur, yıllar sonra intikam için döner. Linus Sandgren’in büyüleyici sinematografisi, Jacqueline Durran’ın ihtimamlı kostüm tasarımı, Suzie Davis’in yaratıcı üretim dizaynları, Charlie XCX’in elektronik müziği etkileyicidir. Emerald Fennell’in yorumuyla, Margot Robbie, Jacob Elordi, Hong Chau, Alison Oliver, Martin Clunes, Shazad Latif’in oynadığı son versiyon Uğultulu Doruklar gösterime girdi. Margot Robbie bayan oyuncu kısmında Oscar adayı oldu.

ANNELİK TABUSU

yeni-versiyon-ugultulu-tepeler-ve-bacaklarim-olsaydi-seni-tekmelerdim-vizyonda-tutkunun-karanlik-yuzu-1-dX9W6gZK.jpg

Yönetmen-senarist, oyuncu, direktör Mary Bronstein’ın “Bacaklarım Olsaydı Seni Tekmelerdim” isimli dramatik kara güldürüsü Amerikan bağımsız sinemasından farklı bir örnek. Linda terapistlik işiyle birlikte hasta kızına tek başına bakmak zorundadır. Kızının hastalığını tam olarak bilmeyiz, yüzünü de görmeyiz. Sızıntıdan dolayı konutlarının tavanında büyük bir delik açılınca döküntü bir motelde kalmaya başlayınca kızının ses çıkaran beslenme aygıtı Linda’yı uykusuz bırakır, terapistiyle ortası açılır, içmeye, uyuşturucu kullanmaya başlar. Direktör küçük kızın yüzünü empati kurmamamız için bilhassa göstermez, kocasının da yalnızca sesini duyarız, bu da çiftin iletişimsizliğini irdeler. Işık halkaları, sesler Linda’nın kaçtığı annelik travmasını simgeler. Annelikten bunalmak , çocuktan kurtulmak tabusuna meydan okuyan sinemada Rose Byrne, Conan O’Brian, Mary Bronstein, Danielle Macdonald oynuyor. Berlin Sinema Festivali’nde bayan oyuncu mükafatını alan Byrne Oscar’da bayan oyuncu adayı oldu.

Cumhuriyet

The post Yeni versiyon ‘Uğultulu Tepeler’ ve ‘Bacaklarım Olsaydı Seni Tekmelerdim’ vizyonda: Tutkunun karanlık yüzü first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri