- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Yapay zekâ, görseller söz konusu olduğundaki gibi müzik alanında da gerçeklik sorgulamasına yol açıyor: ‘Dinlediğimiz insan üretimi mi yoksa yapay zekâ tarafından mı yaratıldı?’ Son dönemde arka arkaya yayımladıkları hit parçalarla dikkat çeken Ankara Echoes da bu sorunun muhatabı. Müziklerini duyanlar “Kim bu grup? Yoksa yapay zekânın yarattığı bir proje mi” diye soruyor.
Onların müziğini ilk kez ‘Beni Al’ şarkılarıyla fark ettim, ardından ‘Anason’ ve ‘Bedenimi Al’ gibi hit parçalarla karşılaştım. Mertkan Erkan öncülüğünde kurulan Ankara Echoes başarılı müzisyenlerden oluşan bir kolektif. Nisanda bir araya gelen ekip, dijital platformlarda dinleyiciyle buluşturduğu şarkılarını şimdi sahnede seslendirecek. İlk konserlerini 22-23 Ocak’ta (perşembe-cuma) Babylon’da verecekler. 10 kişiden oluşan grupla buluştuk, içlerinden üçü grup adına sorularımızı yanıtladı.
Neden Ankara Echoes ismini tercih ettiniz?
Mertkan Erkan: Grubun solisti, söz yazarı ve bestecilerinden biriyim. Grupta 6 prodüktör var ve 5’i Ankaralı. Şarkıların üretiminde Ankara’nın sesleri çok belirleyiciydi. Üniversite yıllarım Ankara’da geçti, gece hayatının içinde büyüdüm. Özgün ve Özgür Aksüyek’le Doğan Aşkıner gibi örnek aldığım müzisyenleri yıllarca dinledim, onlar gibi olmak istedim. Gruba dahil olmalarıyla bu
etki müziğimize daha da yansıdı. Eşref Koçak da şarkıları dinlediğinde ona Ankara’yı hissettirdiğini söylüyordu. Önce Ankara Yankıları ismini düşündük, sonra “Ankara Echoes daha iyi olur” dedik.
Yorumlarda gördüm, şarkılarınız için ‘Ankara hissi’ yazmışlar. Nedir bu Ankara hissi?
Mertkan Erkan: Ankara hissi, şarkılarda üzüntüden çok dik durmayı ve mücadeleyi anlatmak demek. En umutsuz anlarda bile ağlamayı bırakıp çalışmaya devam etmeyi söylüyoruz. Ankara da tam olarak böyle bir şehir. Mecburen işini çözersin, odaklanırsın. Ankaralı projeyi bitirmeyi bilir. ‘Ankara işi bitirir’ diye bir güven vardır. Ankara dediğimiz tam olarak bu.
Kısa sürede epey dinleyici kitlesi kazandınız. Nasıl oldu bu?
Mertkan Erkan: Ekiptekilerin uzun yıllara dayanan bir müzik geçmişi var. Şarkıları bir film gibi düşünüyoruz, yaşanmış hikâyelerden besleniyoruz. Bir anda tutmasını beklemedik ama karşılık bulacağını biliyorduk. Çünkü Ankara Echoes şarkıları hayal değil, defalarca üzerinden geçilmiş gerçek duygulardan oluşuyor.
Özgün Aksüyek: Mertkan’ın hikâye anlatımı güçlü. Şarkıların kendi içinde bir bütünlüğü var.
İzel Susam: Bir de sözlerde çok büyük bir dürüstlük var. Kendinle yüzleştiğin, bazen bir terapi seansı gibi hissettiren şarkılar bunlar. İnsanlar bence tam olarak bu samimiyete yakalandı.
Sosyal medyada birçok dinleyicinin Ankara Echoes’un bir yapay zekâ müzik projesi olduğunu düşündüğünü gördük…
Mertkan Erkan: Yapay zekâyı bestede ya da sözde değil, prodüksiyon aşamasında bir araç olarak kullanıyoruz. Şarkıyı yazıp stüdyoya giriyor, çalıyor ve kaydediyoruz. Sonra mix ve mastering aşamasında yapay zekâdan destek alıyoruz. Bu, şarkıların dijital platformlarda daha görünür olmasını sağlıyor. Yapay zekâyı bir tornavida gibi düşünün. İşimizi hızlandırıyor ama şarkıyı o yazmıyor. Söz ve müzik tamamen bize ait.
Neden insanlar bir anda yapay zekâ mı diye sormaya başladı?
Mertkan Erkan: Bazı seslerin ve mastering seviyelerinin çok dengeli, neredeyse birbirine eşit olması insanlarda ‘yapay zekâ duyumu’ yaratabiliyor. Yapay zekâyla üretilen işlerde bu tür bir ses aralığı benzerliği var ve dinleyici bunu ayırt edebiliyor.
Peki, insanların böyle düşünmesi sizi nasıl etkiledi?
Mertkan Erkan: Bu algı bizim için avantajlı oldu. İnsanların ‘yapay zekâ mı’ diye düşünmesi, konser biletlerimizin hızla tükenmesini sağladı. Bunu bilinçli bir pazarlama stratejisi olarak kullandık. 0 lira PR (Halkla ilişkiler) bütçesiyle, merak ve tartışma üzerinden duyulduk.
İlk konseriniz Babylon’da olacak. İzleyicileri ne bekliyor?
Mertkan Erkan: Sahne şovunda da insanlara en iyi aktarabildiğimizi düşündüğümüz şeyleri yapacağız. Girdikleri anda Ankara Echoes ruhunu hissedecekler.
‘Topçu olacaktım, popçu oldum’
Mertkan Erkan: Ankara Echoes ilk olarak Eşref Koçak’la, onun balkonunda kuruldu. ‘Papi’ şarkısı ortaya çıktığında “Bir grup kurup, insanları toplayıp birlikte çalmalıyız” dedik ve stüdyoya geçtik. Sonra sahnede hayranlıkla izlediğim Özgün-Özgür kardeşler (Aksüyek) ve Doğan Abi (Aşkıner) gruba dahil oldu. İzel’le halı sahadan tanıştık mesela (gülüyor).
İzel Susam: Profesyonel futbol kariyerim vardı. Topçu olacaktım, popçu oldum ve bir yerde sahneye ağırlık verince futbol arkadaşlarımla devam etti. Bir gün halı saha maçından sonra bir erkek grubu geldi sahaya. Orada tanıştık. Bir sene sonra grupta buluştuk.
Konser tarihleri
22-23 Ocak İstanbul, Babylon
31 Ocak Ankara, Holly Stone
6 Şubat Antalya, The Bar Kaleiçi
7 Şubat İzmir, Hayal Kahvesi
10 Şubat Eskişehir, Holly Stone
Hürriyet
The post ‘Yapay zekâyı tornavida gibi kullanıyoruz, şarkıyı o yazmıyor’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...