H
hepsigundem
Guest
Kadına şiddet önlenemezken bayan cinayetleri ve kuşkulu bayan vefatları her geçen gün artıyor. Kızını, kardeşini kaybetmiş aileler ve şiddet mağduru bayanlar Cumhuriyet’e konuştu.
‘YARGI SİSTEMİ DEĞİŞSİN’
Haziran 2024’te, Büyükçekmece’de denizde halıya sarılı cansız vücudu bulunan Sedef Güler’in annesi Gülizar Sezer adalet davetini yineledi. Sezer, “Yeni yılda tek temennim öbür canlar katledilmesin. Yargı sistemi değişsin. Evlatlarımızın adaleti sağlansın. Geride kalan evlatlarımız da sağlıklı, can güvenliği olan bir formda kimseye muhtaç kalmadan yaşamaları” dedi. Dava süreçlerinin de yavaş ilerlediğini lisana getiren Sezer, “İki yılda bir şahit geldi. Eksikliklerin hiçbiri giderilmiyor. Hiç ilerleme yok davada. Hala bu evrakta ismi geçenler yargılanmadı” tabirlerini kullandı.
‘ÖNLEMLER FAAL DEĞİL’
İzmir’de Fatma Alpaslan, eşi Şiyar Alpaslan tarafından şiddete uğradığı ve eşinin çocukları Y.C.A. (7) ve B.A’nın (3) boğazına bıçak dayadığı ortaya çıkmıştı. Sanık geçen hafta tahliye edilip akabinde itiraz sonucu tekrar tutuklanmasına karar verildi. Alpaslan, “Bu verilen önlemler aktif kullanılsa bayan cinayeti olmaz. Bayan cinayetlerine baktığımız vakit bir birçoklarında daha evvel uzaklaştırma kararı aldırmış, ihlal edilmiş; elektronik kelepçe uygulanmış, ihlal edilmiş ancak buna karşın bayanlar öldürülüyor. Bunların kullanılması halinde nitekim önlem alınsa bu kadar bayan katledilmemiş olur.” dedi.
CEZASIZLIK ÖLDÜRÜYOR
İzmir’in Bornova ilçesinde 3 Kasım 2022’de His Bölükbaş, erkek arkadaşı Emre T. ile birlikte yaşadığı meskenin banyosunda havlupana çarşafla asılı halde meyyit bulundu. Davada Emre T. hakkında beraat kararı verildi. Yıllardır adalet talebinde bulunan Bölükbaş’ın annesi Nuriye Bölükbaş, “Adalet çağrım hiç bitmedi. Hiç acım dinmedi. Bizim üzere aileler yalnızca çocukları ölmüyor. Onunla birlikte aileler de ölüyor. Ben kızımın ıstırabından şu anda kanserle uğraş ediyorum. Yalnızca yaşayan bir ölüyüz, nefes alıyoruz” dedi. Bölükbaş kelamlarını şu biçimde noktaladı: “Ben hiçbirine hakkımı helal etmiyorum; adalet herkese lazım. Cezasızlık olduğu sürece bayanlar öldürülüyor. Ne çocukları koruyabiliyoruz ne bayanları.”
‘SORUŞTURMA YETERSİZ’
Çanakkale’de yaşayan restoratör Tuğba Yavaş 30 Ekim 2024’te beşinci kattan düşerek kuşkulu bir biçimde ömrünü yitirdi. Yavaş’ın eşi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Vazifelisi Prof. Dr. Alptekin Yavaş, “intihara yönlendirme” suçlamasıyla yargılanıyor. Yavaş’ın kardeşi Muhsin Babayiğit, “Ablam Tuğba Yavaş, eşiyle saatler süren bir hengamenin çabucak akabinde 5. kattan düşerek hayatını kaybetti. Ortadan 424 gün geçmesine karşın evrak daima ağır ceza ile asliye ortasında gidip geliyor; onlarca şahit, kamera imajı ve önemli kuşkuya karşın olay ‘intihara yönlendirme’ye indirgenmek isteniyor ve bu kanıtlar şimdi incelenmedi. Çelişkili sözler, geç müdahale ve eksik soruşturma ailemizi perişan etti. Adalet, aktif soruşturma, uzman ve uzman incelemesi istiyoruz” dedi.
Cumhuriyet
The post Yakınlarını yitirenler, şiddet mağduru bayanlar adalet aradı: Acılar bitmiyor first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...