reklam
reklam
reklam
reklam

Witkoff: “İran’ın bomba üretim materyaline sahip olması bir hafta alır”

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
witkoff-iranin-bomba-uretim-materyaline-sahip-olmasi-bir-hafta-alir-0-mpHAv1c7.jpg

ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İran’la ABD ortasındaki tansiyona ait konuştu. ABD’nin Fox News kanalına konuşan Witkoff, İran’ın sivil alanda kullanmak üzere uranyumu zenginleştirdiğini belirttiğini lakin bu ölçünün sivil alan için gerekenden fazla olduğunu savundu. “İran’ın endüstriyel sınıf bomba üretim materyaline sahip olmaları muhtemelen bir haftalarını alır ve bu çok tehlikeli. Buna müsaade veremeyiz.” sözlerini kullandı.

ABD’nin, İran’ın nükleer silahsızlanmasını istediğine yönelik soruya Witkoff, Trump’ın, damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner ile kendisine kimi talimatlar verdiğini belirterek, “Bazı kırmızı çizgiler vardı. Uranyum zenginleştirme olmayacak. Materyalleri geri almamız gerek.” dedi.

Witkoff, Trump’ın, İran’ın bu kadar baskıya, ABD’nin bölgedeki deniz gücüne karşın Washington’a neden “nükleer silah istemiyoruz” demediğini merak ettiğini söyledi. “‘Teslim olmak’ tabirini kullanmak istemiyorum lakin Trump, İran’ın neden hala teslim olmadığını merak ediyor.” diye konuştu.

ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, ABD Başkanı Trump’ın direktifiyle İran’daki protestolara ait değerlendirmelerde bulunan devrik şahın oğlu İstek Pehlevi ile görüştüğünü söyledi. “Bence Pehlevi ülkesi için güçlü biri. Ülkesini umursuyor fakat burada sorun Trump’ın siyasetleriyle alakalı. Pehlevi’nin siyasetleriyle alakalı değil. Bence ABD Başkanı, herkesin fikirlerine ilgi duyuyor.” dedi.

WITKOFF’TAN GAZZE AÇIKLAMASI

Witkoff, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Gazze Barış Konseyi’ne ait de açıklamalarda bulundu. ABD’nin 10 milyar dolar, şura üyesi 9 ülkenin de 7 milyar dolar bağış kelamı verdiğini açıklamasına ait Witkoff, bu bağışların Gazze’nin yine inşasını süratli başlatacağını söz etti.

Witkoff, konutların ve ulaşımın sağlanacağını, “rönesans” halinde nitelediği tekrar inşa süreci için bölgenin “temizleneceğini” anlattı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI’NDA BARIŞ OLACAK MI?

Steve Witkoff, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın “saçma” olduğunu lisana getirerek, tarafların temel olarak toprak konusunda uyuşmazlık yaşadığına işaret etti. Tarafların aslında “savaşmak istemediği” değerlendirmesini yapan Witkoff, barış sürecinin tıkanmasının temel nedeninin “liderlik seviyesindeki zorluklar” olduğunu belirtti.

Witkoff, her iki tarafa da üç hafta içinde sonuç doğurabilecek teklifler sunduklarını vurgulayarak, sürecin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ortasında tepeyle sonuçlanabileceğini, ilerleyen aşamada ABD Başkanı Donald Trump’ın da katılacağı üçlü bir görüşmenin gündeme gelebileceğini söyledi.

Putin ile yaptığı görüşmelere ait değerlendirmede bulunan Witkoff, Rus önderin kendisine karşı “her vakit açık olduğunu ve kırmızı çizgilerinin ne olduğunu söylediğini” aktardı.

Witkoff, bu görüşmelerin eleştirildiğini fakat karşı tarafın gaye ve motivasyonları anlaşılmadan bir muahede yapılamayacağını kaydetti.

Söz konusu temasların bugün daha manalı hale geldiğini belirten Witkoff, “Nerede durduklarını anlıyoruz ve değerlendirmemize Ukraynalıların da itiraz ettiğini sanmıyorum. Bu nedenle bu görüşmelerin kıymetli olduğunu düşünüyorum ve umarım bu süreci sonuçlandıracağız.” dedi.

NTV

The post Witkoff: “İran’ın bomba üretim materyaline sahip olması bir hafta alır” first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri