reklam
reklam
reklam
reklam

Vali Gül, 100 adet 4-6 yaş Kuran kursu açarak müftülükle birlikte işleteceklerini açıklamıştı: ‘Dinci nesil’ kıskacı

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
vali-gul-100-adet-4-6-yas-kuran-kursu-acarak-muftulukle-birlikte-isleteceklerini-aciklamisti-dinci-DCkdbkVJ.jpg

İstanbul Valisi Davut Gül tarafından “müftülüğün anaokulları” olarak nitelendirilen Kuran kurslarının, yalnızca dini eğitim verilmesi gereken yerler olarak kalmak yerine “okul öncesi eğitim kurumu” olması için büyük gayret harcanıyor. Erken çocukluk eğitimi uzmanları, “Okul öncesi eğitimde din, ahlak ve kıymetler kavramlarını bir ortada ele almak mümkün değildir. Mevcut uygulamalar, bilhassa Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı 4-6 yaş Kuran kurslarında, çocuğun gelişimine uygun ortamların oluşturulamadığını; eğitimin daha çok kâğıtkalem temelli masa başı etkinliklerle yürütüldüğünü göstermektedir. Bu durum, çocuğun hareket, oyun ve farklı malzemelerle tecrübe muhtaçlığını karşılamasını engellemektedir” diyor.

Vali Gül, geçen günlerde 100 adet 4-6 yaş Kuran kursu açarak müftülükle birlikte işleteceklerini belirtmiş ve “Biliyorsunuz bu 4-6 yaş Kuran kursları aslında müftülüğün anaokulları. Bunun Ulusal Eğitim’deki anaokulundan farkı yok. Bildiğimiz Ulusal Eğitim’deki anaokulunda üç aşağı beş üst hangi eğitim veriliyorsa Diyanet’in 4-6 yaş Kuran kurslarında da birebiri veriliyor” demişti.

‘VALİNİN MİSYONU Mİ?’

Eğitimci Alaattin Dinçer, “Valiliğin vazifesi anaokulu açıp Diyanet’e vermek midir? Yoksa Ulusal Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokulları açmak mıdır” diye sordu. Erken çocukluk eğitiminin, çocuğun gelişim evreleri açısından en kıymetli devir olduğuna dikkat çeken Dinçer’in teklifleri şöyle:

– 4 yaştan itibaren bütün çocuklar zarurî erken çocukluk eğitimi kapsamına alınmalıdır.

– Bu eğitim, kamu eliyle devletin açacağı anaokullarında/ sınıflarında takımlı okul öncesi öğretmenleri tarafından verilmelidir.

– Ne isim altında olursa olsun ailelerden tıpkı ya da nakdi katkı alınmamalıdır.

– Program içerikleri, çocukların gelişimsel seviyelerine uygun bilimsel ve laik temellere dayanmalıdır.

Kuran kurslarında, okul öncesi eğitimin uygulanabilirliği açısından üç temel sorun bulunduğunu söyleyen erken çocukluk eğitimi uzmanları, bunları; eğitim ortamı, program ve istihdam edilen işçi olarak sıralıyor ve üçünün de bu devirde çok kritik ve belirleyici değerde olduğunu vurguluyor.

Okul öncesi eğitimde, din eğitimini verecek eğitimcinin niteliğinin de tartışma konusu olduğunu vurgulayan uzmanlara nazaran, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı 4-6 yaş Kuran kurslarında vazife alan ilahiyat mezunlarına gelişim odaklı kurslar veriliyor ve bu kursları tamamlayanlar istihdam ediliyor. Din eğitimi veren usta öğreticilerin pedagojik açıdan kâfi olmadıkları da bu alandaki problemlerden biri olarak gösteriliyor.

TEKİN’İN MAKSADI İBB KREŞLERİ

Mlli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tutuklanmadan evvel CHP’li Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in temelini attığı anca daha sonra bakanlığa devredilen Sevgi Bahçesi Anaokulu’nu ziyaret etti. Ziyaretin akabinde, belediyelerin işlettiği okul öncesi eğitim kurumlarının durumuna ait sorulara karşılık veren Tekin, “Anayasamız, ihtilal kanunları, Tevhid-i Tedrisat, Türkiye’de eğitim-öğretim hakkını, yetkisini, sorumluluğunu, kontrolünü Ulusal Eğitim Bakanlığı’na bırakmış durumda. Biz de bu anayasanın bize verdiği yetki çerçevesinde yasal düzenlemelerle bu alanı düzenlemeye çalışıyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kreşlerini gaye alan Tekin, “Onlar, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından müsaadesiz faaliyet kapsamında kıymetlendirilmesi gereken yerler” sözlerini kullandı. İBB’nin işlettiği kurumlarla ilgili hiçbir yetkilerinin olmadığını argüman eden Tekin, “Burası anaokulu mu, kreş mi? Şayet eğitim veriyorsanız Ulusal Eğitim Bakanlığının tanımladığı standartlara uyup uymadığınızı, buna nazaran hizmet verip vermediğinizi denetleyecek bir standartlar silsilesi olması lazım” diye konuştu.

Cumhuriyet

The post Vali Gül, 100 adet 4-6 yaş Kuran kursu açarak müftülükle birlikte işleteceklerini açıklamıştı: ‘Dinci nesil’ kıskacı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri