reklam
reklam
reklam
reklam

Üretimde kullanılan petrol bazlı hammaddelerde yüzde 60 fiyat artışı var: Dokumada savaş alarmı

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Türkiye dokumacılığı “üretim ve ihracat odaklı dönüşüm” planıyla Avrupa’daki üretimden daha fazla hisse almayı hedeflerken Ortadoğu’da yükselen savaş ateşi yeni bir kaygı yarattı. Mevcut maliyet baskısının katlandığını söyleyen bölüm temsilcileri, hammadde fiyatında yüzde 60’a varan sıçramalar olduğunu açıkladı.

İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, İTHİB lider yardımcısı ve yeni periyot İTHİB lider adayı Ahmet Şişman, İTHİB Yönetim Kurulu Lider Yardımcısı Ali Sami Aydın ile İTHİB Lider Yardımcısı Fatih Bilici; dokuma kesimindeki aktüel gelişmeler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

SÜNGERE YANSIDI

Toplantıda, İran-İsrail-ABD çizgisinde patlak veren savaşın sektörel beklentileri sarstığı vurgulandı. Bölüm temsilcileri, sünger hammaddesinin yalnızca on gün içinde bin iki yüz Avro’dan iki bin Avro’ya fırladığını belirtti. Avrupa’daki firmalardan yana zorlayan sebep gösterilerek süreçleri askıya alma riskine işaret edildi.

Tam faizlerin düşme trendine girmesinin beklendiği bir devirde bu savaşın patlamasının güzelleşme sürecini belgisiz bir tarihe attığını belirten Öksüz, “Türkiye içinde bizi en çok etkileyen şey; enflasyonun arttığı bir devirde kurun sabit kalması. Hammededeki en az yüzde 5’ten başlayan artışlar, navlun ve güç maliyetlerindeki bu yükselişle birlikte birleşince dal düzgünce sıkıştı” dedi.

Şişman ise bölümde bir dar boğaz yaşanıyor üzere görünse de umutlarını kaybetmediklerini belirterek şunları aktardı:

“12 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Avrupa’da hâlâ 105 milyar dolarlık dokuma üretimi var. Biz de tarafımızı bu tarafa çevirdik lakin bugünkü maliyetlerle, çok sayıda çalışanın çalıştığı klasik düzenle dünyaya mal satmak sürdürülebilir görünmüyor. Bunun yerine, 7 gün 24 saat çalışan, otomasyona dayalı ‘karanlık fabrikalar’ modeline geçilmesi gerekiyor. Türkiye devlet dayanağı ve ortak üretim modelleriyle bu sürece hazırlanmalı.”

Cumhuriyet

The post Üretimde kullanılan petrol bazlı hammaddelerde yüzde 60 fiyat artışı var: Dokumada savaş alarmı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri