reklam
reklam
reklam
reklam

TSMC A16 Üretim Teknolojisi ile Performans Hudutlarını Zorluyor

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Yarı iletken devi TSMC, 2026 yılı sonunda seri üretime geçmesi beklenen yeni jenerasyon A16 (1.6nm) süreç teknolojisini duyurarak yarı iletken dünyasında “Angstrom Çağı”na giriş yapıyor. 2026 VLSI Sempozyumu’nda ayrıntıları paylaşılacak olan bu yeni süreç, şirketin mevcut N2 (2nm) teknolojisine kıyasla değerli sürat artışları ve güç verimliliği iyileştirmeleri sunuyor. Bilhassa yüksek performanslı hesaplama (HPC) ve yapay zeka uygulamaları için geliştirilen A16, TSMC’nin rekabetçi durumunu muhafazasını sağlayan en stratejik teknoloji düğümü olarak öne çıkıyor.

• TSMC A16 teknolojisi, N2P sürecine oranla yüzde 10’a varan sürat artışı yahut yüzde 20 oranında güç tasarrufu sağlıyor.
  • Süper Güç Rayı (SPR) olarak isimlendirilen art yüz güç dağıtım sistemi, çip üzerindeki mantık ve SRAM yoğunluğunu artırıyor.
  • A16 teknolojisinin 2026’nın dördüncü çeyreğinde üretime girmesi ve 2027-2028 yıllarında ticari eserlerde kullanılması hedefleniyor.

TSMC’nin bu yeni jenerasyon teknolojisi, optimize edilmiş nanosheet transistör yapısını temel alıyor. Art yüz güç dağıtımı (BSPDN) olarak bilinen ve şirketin Muhteşem Güç Rayı (SPR) formunda tanımladığı teknoloji, ön yüzdeki sinyal yönlendirme alanını hür bırakarak çip üzerindeki verimliliği maksimize ediyor. Bu yaklaşım, IR düşüşünü minimize ederek güç dağıtım ağının aktifliğini önemli oranda düzgünleştiriyor.

A16 düğümü, karmaşık sinyal yollarına sahip çağdaş işlemciler için endüstri lideri bir yoğunluk sunuyor.

Angstrom Çağı Yeni Teknolojik Dönüşümleri Başlatıyor

TSMC için A16, yalnızca bir orta adım değil, tıpkı vakitte A14, A13 ve A12 üzere daha ileri düğümlerin yolunu açan temel bir teknoloji platformu vazifesini görüyor.
tsmc-a16-uretim-teknolojisi-ile-performans-hudutlarini-zorluyor-0-IeU4wS2v.jpg

Görsellerde paylaşılan bilgiler, bu geçiş sürecinin hem taşınabilir aygıtlarda hem de bilgi merkezlerinde kullanılan yüksek performanslı işlemciler için kritik bir dönüm noktası oluşturduğunu gösteriyor. Bilhassa N2’den A16’ya geçiş, yalnızca sürat artışı değil, birebir vakitte silikon verimliliğinde de değerli bir eşik atlanması manasına geliyor.

Gelecek Jenerasyon A13 ve A12 Düğümleri Şekilleniyor

TSMC, A16 sonrası stratejisini A13 ve A12 düğümleri üzerine kuruyor. 2029 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan A13 süreci, A14’ün optimize edilmiş bir versiyonu olarak daha kompakt dizaynlara imkan tanırken, A12 düğümü tekrar art yüz güç dağıtım teknolojisinden faydalanmaya devam edecek. Bu yol haritası, TSMC’nin Intel üzere rakiplerin ağır baskısı altında üretim kapasitesini süratle artırma uğraşını gözler önüne seriyor.
tsmc-a16-uretim-teknolojisi-ile-performans-hudutlarini-zorluyor-1-2BaUw2zf.jpg

Yarı iletken sanayisindeki bu süratli değişim, bilhassa yapay zeka talebinin yarattığı büyük darboğazı aşmak için kritik bir değere sahip. TSMC, yeni fabrikalar ve gelişmiş paketleme tahlilleri ile bu talebi karşılamaya odaklanırken, teknolojik üstünlüğünü korumak için Ar-Ge çalışmalarına devasa bütçeler ayırıyor. Bölüm analistleri, A16 teknolojisinin 2027 yılı prestijiyle piyasaya çıkacak olan yeni kuşak işlemcilerin performans standartlarını büsbütün değiştireceğini öngörüyor.

Sizce TSMC’nin A16 teknolojisi ile sunduğu bu performans artışları, yapay zeka işlemcilerinin geleceğini nasıl şekillendirecek? Görüşlerinizi ve bu yeni teknolojik gelişmeler hakkındaki beklentilerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Shiftdelete

The post TSMC A16 Üretim Teknolojisi ile Performans Hudutlarını Zorluyor first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri