- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Orman yangınlarının öncesi ve sonrasında gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiye kararı, güç şirketi tarafından görmezden geliniyor.
İzmir’de adeta yaz ayları rutin haline gelen yangınlar sonrası avukat Murat Fatih Ülkü, avukat Senih Özay ihmallere ait TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) kişisel müracaatta bulundu. Başvuruyu kabul eden kurum, ilgili kurum ve şirketlerden savunma istedi.
GDZ Elektrik, kapsamlı bakım, Orman Genel Müdürlüğü ise kapasite artırımı yapmamak için ödenek yetersizliğini münasebet gösterdi. Savunmaları kâfi bulmayan Kamu Denetçiliği Kurumu, “Zarar gören bireylerin ziyanlarının karşılanması, elektrik sınırlarındaki kontrol sıklığının artırılması” konusunda GDZ Elektrik’e, “Yangın idare kapasitesinin güçlendirilmesi ve önleyici önlem alınması” için Orman Genel Müdürlüğü’ne, ve “Enerji şirketlerinin kontrol yoğunluğunun artırılması ve ziyanların tazminini kolaylaştırmak ismine ödenek ayrılması noktasında mevzuat çalışması yapılması” konusunda ise Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı’na, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanlığı’na, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne ve Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne tavsiye kararı verdi. Kurumların tavsiye kararına ait tesis edilecek süreçlerin ise 15 Aralık 2025 tarihinden itibaren 30 gün içinde mecburî olarak belirtilmesi istendi.
‘KAMUOYUNA YANSIYAN GELİŞME YOK’
Kararın üzerinden iki, verilen mühletin dolmasının üzerinden bir ay geçmesine rağmen mevzuya ait bir kamuoyu açıklaması yapılmadı. Bunun üzerine avukat Ülkü, son durumun belirtilmesi için de Kamu Denetçiliği Kurumu’na dilekçe ile bilgi talebinde bulundu.
Elektriğin kamusal bir hizmet olduğunu anımsatan avukat Ülkü, “Kamu Denetçiliği Kurumu, kurumların ‘maliyet’ mazeretini kabul etmeyerek tavsiye kararı vermişti. Kamuoyuna yansıyan gelişme yok. Bilgi almak için dilekçe verdik. Tıpkı lafları duymak istemiyoruz” dedi.
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun şirketlerden ve ilgili kamu kurumlarından istediklerinin yapılıp yapılmamasının şirketlerin ve kamu kurumlarının hususa verdikleri değeri göstereceğini belirten avukat Ülkü, “Atılan ve atılmayan adımlar, 2026 yazında orman yangınları konusunda alınması gereken tedbirler ile ilgili nerede bulunulduğunu gösterecektir” tabirlerini kullandı.
‘ÜRETİM VE DAĞITIM KAMULAŞTIRILMALI’
Elektrik üretim ve dağıtım işinin özelleştirilmesinin yanlış bir uygulama olduğunun altını çizen Dava, “Bugün en azından bu işler ile ilgili ağır bir kamusal kontrol yaşama geçirilmeli ve kamu faydası bakımından elektrik üretim ve dağıtım işi kesinlikle kamulaştırılmalıdır” davetinde bulundu.
Cumhuriyet
The post TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kurum ve şirketlere verdiği mühletin üzerinden bir ay geçti: Ombudsmanı görmezden geldiler first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...