reklam
reklam
reklam
reklam

Taban fiyat sürecinde ‘talepleri aldım’ denildi fakat masada yeniden işçi yok: Taban fiyat tiyatrosu!

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
taban-fiyat-surecinde-talepleri-aldim-denildi-fakat-masada-yeniden-isci-yok-taban-fiyat-tiyatrosu-sb8dhICL.jpg

Asgari Fiyat Tespit Kurulu dün ikinci toplantısını yaparken, değişik anlar yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “iki değerli sendika” diyerek Türk-İş ve Hak-İş konfederasyonlarına gitti. “Taleplerini aldım, kurula ileteceğim” dedi lakin ortada sayı yoktu. Işıkhan, “Masada personel bölümünün olmaması çok değerli bir eksiklik değil” dedi. Toplumsal diyalogdan “çok büyük memnuniyet” duyduğunu belirten Işıkhan’ın, Üçlü Danışma Kurulu üyesi olan DİSK’in görüşlerini almaması ise reaksiyon çekti.

Komisyonun toplantısı öncesinde Bakan Işıkhan yeni asgari fiyatın ne kadar olacağı konusunda TBMM’de dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Işıkhan, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçesi görüşülürken, “Her yıl olduğu üzere bu yıl da 2026 yılı taban fiyat ölçüsünün çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdam ve makroekonomik istikrarları koruyacak ortak bir noktada belirlenmesi için komite olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” demesi dikkat çekti.

‘İHALE BİZE KALIYOR’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay dün sabah Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen “Çalışma Hukuku Buluşmaları”nın açılışında konuştu. Atalay, “İşçiler, emekliler biz kimsenin oy deposu falan değiliz” dedi. Geçen yıllarda kurula personellerden oluşan bir heyet gönderdiğini anımsatan Atalay, “Ona karşın bu işin altından kalkamadık. Yeniden ihale bize kalıyor” dedi.

‘KONU MODELİ MİYİZ ?’

Geçen yıl yapılan görüşmelerde Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’ndan çağırıldıklarını, lakin kendilerine toplantıya kadar minimum fiyat hakkında bilgi verilmediğini anlatan Atalay, “Gel ‘asgari fiyat açıklayacağız’ diyorlar. Ne oldu ? Bilmiyoruz. Kaç para ? Bilmiyoruz. Biz mevzu modeli miyiz ? Gel diyorsun gel. Git diyorsun git. O denli olur mu ?” diyerek reaksiyonunu lisana getirdi. Atalay, “22 bin liraya bir hafta geçinemezsin. İsmi ne ? Minimum fiyat. Ne demek ? Bundan daha düşük fiyat veremezsin. İşverenlerin elini tutan mı var ? Hükümetin elini tutan mı var ? Ver fazlasını istediğin kadar, veren var mı ?” dedi.

‘KATILMIYORUZ’

Komisyonun toplanacağına işaret eden Atalay, “Ben katılmıyorum. Benim katılmayacağım yere arkadaşlarım da katılmazlar lakin bu, şu demek değil; yani orayı protesto edelim, sabote edelim. O denli bir niyetimiz hiç olmadı. Emeklinin, işsizin, minimum ücretlinin zorda olduğunu anlatmak bizim görevimiz” diye konuştu.

BAKAN TÜRK-İŞ’TE

Komisyon toplanırken, Bakan Vedat Işıkhan da Türk-İş ve Hak-İş’i ziyaret etti. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay görüşmede komiteye katılmama münasebetlerini bir kere daha Bakan Işıkhan’a iletti. Atalay, taban fiyatın ne kadar olması konusunda ise daha evvel bakanlığa da ilettikleri geçmişten alacaklar, minimum fiyattaki kayıplar, kira, besin, ulaşımdaki artışları yineledi. Atalay, bakana sayı konusunda talep iletmediklerini de söyledi. Görüşmenin akabinde Işıkhan, Hak-İş’e gideceğini söyledi. “Bundan sonra masada Hak-İş mi olacak” sorusuna ise Işıkhan, “Hayır o denli birşey yok. İki değerli sendikamız var biliyorsunuz. Yakın vakitte Hak-İş’e gidip tekliflerini almak durumundayım çalışma bakanı olarak” dedi.

‘RAKAM MUHAKKAK DEĞİL’

Işıkhan, sayının belirli olmadığını, aslında müzakerelerin gayesinin da bu olduğunu söyledi. Işıkhan, çalışandan aldığı bu bilgileri kurula, çalışma genel müdürüne ileteceğini söyledi. Emekçilerin, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği, birebir vakitte da patronların gelişimlerini, teşebbüslerini engellemeyecek ortak bir noktada anlaşılacağını savundu.

‘EKSİKLİK DEĞİL’

Bakan Işıkhan daha sonra Hak-İş Lideri Mahmut Arslan ile görüştü. Işıkhan, “Burada bilhassa şunun altını çizmek isterim. Masada emekçi kısmının olmaması çok kıymetli bir eksiklik değil zira biz biraz evvel Türk-İş’in masasına gittik, görüşlerini aldık. Artık de Hak-İş’in masasında istişareleri yaptık, aldığımız bu görüşleri kurula, genel müdüre ileterek sürecin sağlıklı bir formda işlemesine katkı sağlayacağım” dedi. Bakan daha sonra bakanlığa geçti. Bu sefer girişte açıklama yaptı. Işıkhan, “Özellikle vurgulamak istiyorum. Emekçi kısmı masada yok. Olmayabilir. Fakat ben çalışma ve sosyal güvenlik bakanı olarak biraz önce Türk-İş’e giderek Türk-İş masasını kurduk. Hak-İş’e giderek Hak-İş masasını kurduk ve minimum fiyatla ilgili iki liderin taleplerini ve geleceğe yönelik tekliflerini aldım. Biraz sonra da komiteye katılacağım. Emekçi sendikalarımızdan almış olduğumuz bu görüşleri komisyonda çalışma bakanı olarak diğer komisyon üyelerimize tabir edeceğim” dedi. Işıkhan, sorular üzerine bir kere daha “rakam olmadığını” vurguladı.

‘MEMNUNİYET DUYUYORUM’

Herşeyin toplumsal diyalog ortamında geliştiğini savunan Işıkhan, “Ben bundan ötürü çok büyük memnuniyet duyuyorum. En azından personellerin taleplerini, dileklerini komiteye yansıtma fırsatım olacak. Bu aslında benim en değerli vazifelerimden bir tanesi” dedi. Bakan daha sonra da komite toplantısına katıldı. Toplantı da bir müddet sonra sona erdi. Komitede bakanlıklar ile TÜİK sunum yaptı.

DİSK’TEN SERT TEPKİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu dün saat 15.30 itibariyle bakanlıktan kendileriyle bir görüşme talebi olmadığını belirtti. Bakan Işıkhan’ın “iki önemli sendika” diyerek yalnızca Türk-İş ve Hak-İş’i ziyaret etmesi konusunda da Çerkezoğlu, Cumhuriyet’e şunları söyledi:

“Bu yaklaşım gerçek değil. Bakan sosyal diyalogdan söz ediyor. Toplumsal diyalog düzenekleri bellidir. Üçlü Danışma Kurulu, Ekonomik ve Toplumsal Kurul. Toplumsal diyalog sistemi içerisinde kimlerin olduğu da açık. DİSK bu düzeneklerin içerisinde var. Şayet toplumsal diyalogdan kelam ediyorsa bakan bu mekanizmaların üyesi olan konfederasyonlar aşikâr. DİSK yıllardır buralarda yer alan bir konfederasyondur. Hepsine de katılıyoruz. Üçlü Danışma Kurulu toplanıyor işimizi bırakıp kesinlikle katılıyoruz. Katkı veriyoruz. Tenkitlerimizi de söylüyoruz. Toplumsal diyaloğun kıymetini çok net biliyoruz. Milletlerarası kontratlar de bunun altını çizer. Çalışma Bakanını toplumsal diyaloğun gereklerini göz gerisi etmemeye çağırıyoruz.”

Cumhuriyet

The post Taban fiyat sürecinde ‘talepleri aldım’ denildi fakat masada yeniden işçi yok: Taban fiyat tiyatrosu! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri