reklam
reklam
reklam
reklam

Sumud aktivistleri: İsrail’de gözaltında cinsel taarruz ve azaba uğradık

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Küresel Sumud Filosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’a getirilen Global Sumud Filosu iştirakçilerinin, İsrail idaresinin yaygın istismar, hücum ve azapları hakkında tüyler ürpertici sözler vermeye başladığı vurgulandı.

Açıklamada, bu sözler ortasında “yakın aradan ateşlenen plastik mermi atılması, yüze ve bedenin üst kısmına uygulanan şok tabancaları, kümelerinin ortasına atılan ses bombaları, daima parlak ışık altında saatlerce tutulan gerilim durumları, zorla çıkarılan başörtüleri ve aşağılayıcı çıplak aramalar, cinsel alay, cinsel organların ellenmesi ve çekilmesi ve çok sayıda tecavüz olayı dahil olmak üzere çeşitli cinsel şiddet” formüllerinin yer aldığı aktarıldı.

‘İŞKENCE GEMİSİ’

En vahim anlatımlardan kimilerinin, iştirakçilerin “işkence gemisi” olarak isimlendirdikleri tek bir gemi üzerinde ağırlaştığına dikkati çekilen açıklamada, “Dikenli tel ve metal nakliye konteynerlerinden inşa edilmiş derme çatma bir hapishaneye sahip olan bu özel İsrail deniz aracı, müdahalenin akabinde ağır şiddetin birincil alanı haline geldi.” denildi.

Açıklamada, “ABD imali ve finansmanlı INS Nahshon olduğuna inanılan gemide, tutuklular tek tek ‘işleme’ tabi tutuldu ve komandoların, onları tek tek zalimce darbettiği karanlık konteynerlere götürüldü.” sözleri kullanıldı.

‘’İNSANLAR NEFES ALAMIYORDU”

Açıklamada görüşlerine yer verilen aktivist Yassine Benjelloun, yaşadıklarına ait “Beni karanlık bir konteynerin içine attılar ve apansızın ‘İsrail’e beğenilen geldin’ kelamını duyup darbe almaya başladım. Birinci darbe başıma, ikinci darbe kaburgalarıma geldi sonra düştüm.” tabirlerini kullandı.

Açıklamada, aktivistlerden Veronica Otero’nun da 3 gün boyunca yaklaşık 180 kişinin neredeyse tamamının bahsi geçen aksiyonlara maruz kalmasına şahit olduğu aktarılarak, aktivistin şu kelamlarına yer verildi: “Hepsinin birçok istikametten istismara uğradığını söyleyebilirim. Hiçbir şeyi olmadan yürüyen tek bir kişi bile yoktu. Ortalarında 36 kırık, birçok kırık kaburga, gövde, omuz ve sırt vardı. Beşerler can çekişiyordu, beşerler (kırık kaburgalar nedeniyle) nefes alamıyordu.”

Açıklamada, “Sadece bu gemide anal tecavüz ve tabancayla zorla nüfuz etme dahil olmak üzere en az 12 cinsel hücum belgelenmiştir. Askerler, gönüllüleri yüzlerinden, boyunlarından ve bedenlerinden şokladılar, getirilen her yeni kümeyle birlikte darbeler çoğaldı. Birden fazla istekli, çıplak arama sırasında fotoğraflarının çekildiğini ve gardiyanların bu sırada güldüğünü bildirdi.” tabirleri kullanıldı.

Şiddetin Aşdod Limanı’nda da devam ettiğine işaret edilen açıklamada, “Dayak, kırık kaburgalar, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in yayınladığı ve global, diplomatik öfkeye yol açan görüntüleri çok aşan bir ciddiyetle cinsel aşağılama. İştirakçiler azaba, çok gerilim durumlarına ve uzun periyodik sorgulamalara maruz kaldılar.” denildi.

BM’DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze ablukasını kırmak ve yaşamsal insani yardım ulaştırmak üzere çıktıkları yolda, milletlerarası sularda akına uğradıktan sonra İsrail tarafından alıkonulan Global Sumud Filosu aktivistlerine yönelik “tecavüz dahil cinsel taciz ve işkence” haberleri hasebiyle “çok endişeli” olduklarını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, “Bu haberlerden çok kaygılıyız. Her şeyden evvel gözaltına alınan şahıslardan gelen haberlerden bahsediyorum lakin biliyorsunuz İsrailli bir bakanın yayımladığı görüntüye bakmak kâfi. Bu görüntü, filodan gözaltına alınan bireylere yapılan aşağılayıcı muameleyi gösteriyor.” dedi.

İsrail tarafından alıkonulan aktivistlerden hür bırakılmayanların hepsinin bırakılması gerektiğini belirten Dujarric, “Hepsi konutlarına gönderilmeli ve bu muameleden sorumlu olanlar hesap vermeli.” sözünü kullandı.

NTV

The post Sumud aktivistleri: İsrail’de gözaltında cinsel taarruz ve azaba uğradık first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri