reklam
reklam
reklam
reklam

Sayan’dan atamalara reaksiyon: ‘Yargı üzerindeki siyasi denetim algısı güçlendi’

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
sayandan-atamalara-reaksiyon-yargi-uzerindeki-siyasi-denetim-algisi-guclendi-0-Bz34AbXG.jpg

İYİ Parti Toplumsal Siyasetlerden Sorumlu Genel Lider Yardımcısı İpek Özkal Sayan, terör örgütü PKK’nin elebaşı Abdullah Öcalan için “umut hakkı”nın gündeme geldiği, ekonomik krizin derinleştiği ve yargı bağımsızlığı tartışmalarının ağırlaştığı bir periyotta yapılan Adalet ve İçişleri Bakanlığı atamalarını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Sayan, “Bu tablo, iktidarın hem yargı hem güvenlik alanında yürütmenin denetimini tahkim ettiği, tıpkı vakitte topluma sert bir siyasi bildiri verdiği bir sürece işaret ediyor” dedi.

‘GÜNDEM DEĞİŞTİRME HAMLESİ’

Atamaların, kamuoyunda terör örgütü elebaşısı Öcalan’a yönelik ‘umut hakkı’ tartışmalarının ağırlaştığı bir süreçte yapılmasına dikkat çeken Sayan, bu durumun tesadüf olmadığını belirtti. Sayan, “Vatandaşın tenceresini kaynatamadığı, mutfaklarda yangının büyüdüğü, ceplerin boşaldığı bir devirde bu atamalar, iktidar açısından bir ‘kriz soğutma’ ve ‘gündem değiştirme hamlesi’ olarak da okunabilir” sözlerini kullandı. Sayan, kabine değişikliğinin kulislerde uzun müddettir konuşulduğunu lakin iktidarın iktisat, hukuk, eğitim ve sıhhat üzere alanlarda yaşanan yapısal krizlere karşı kapsamlı bir revizyon yapmadığını söyledi.

‘YARGI ÜZERİNDEKİ SİYASİ DENETİM ALGISI DAHA DA GÜÇLENDİ’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde belirleyici tek gücün cumhurbaşkanı olduğunu vurgulayan Sayan, “Bu sistemde bakanların isimleri değişse de karar düzeneği değişmiyor. Toplumda bakanların icraatları bilinmiyor; sorumluluk ve hesap verebilirlik ortadan kalkmış durumda” değerlendirmesinde bulundu. Yeni Adalet Bakanı Akın Gürlek’in, önceki vazifesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen soruşturmalarla gündeme geldiğini anımsatan Sayan, bu nedenle yapılan atamanın muhalefet tarafından “yargının siyasallaşması” olarak görüldüğünü tabir etti. Sayan, “Bu atama, yargının bağımsızlığına ait tartışmaları derinleştirdi. Yargı üzerindeki siyasi denetim algısı daha da güçlendi” dedi.

‘SİYASETTEKİ SERT LİSAN ARTIK FİZİKİ BOYUTA TAŞMIŞ DURUMDA’

Yeni Adalet Bakanı’nın yemin merasimi sırasında AKP ve CHP milletvekilleri ortasında arbede çıktığını anımsatan Sayan, “Bu arbede, yargı bağımsızlığı tartışmasının Meclis yerinde fiili çatışmaya dönüştüğünü gösteriyor. Siyasetteki sert lisan artık fiziki boyuta taşmış durumda” diye konuştu. Yeni İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi’nin, Çorum Valiliği periyodunda İskilipli Atıf’ı anma merasimlerine katılması da tenkitlerin odağında yer aldı. Sayan, İskilipli Atıf’ın Ulusal Uğraş ve Kuvâ-yi Ulusala aykırısı faaliyetleriyle bilindiğini anımsatarak, bu geçmişin bilhassa Cumhuriyetçi ve Atatürkçü seçmenlerde önemli rahatsızlık yarattığını söyledi.

‘KARARSIZ SEÇMEN SİYASETTEN UZAKLAŞIYOR’

Sayan, Meclis’teki hengame imajlarının ve artan siyasi tansiyonun kararsız seçmeni daha da ümitsizliğe ittiğini vurguladı. Kararsız seçmenin ekonomik istikrar, hukuk devleti ve olağanlaşma beklentisi taşıdığını belirten Sayan, “Meclis’te hengame, sokakta ümitsizlik var. Bu tablo, seçmeni sandıktan uzaklaştırıyor” dedi. İktidarın isim değişiklikleriyle günü kurtarmaya çalıştığını savunan Sayan, “Yargı ve güvenlik alanında verilen bu sert iletiler toplumsal itimadı artırmıyor. İnanç ve prestij hâlâ boşta duruyor” sözlerini kullandı.

Cumhuriyet

The post Sayan’dan atamalara reaksiyon: ‘Yargı üzerindeki siyasi denetim algısı güçlendi’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri