H
hepsigundem
Guest
Yarı iletken dünyasında TSMC ile kıyasıya bir yarış içerisinde olan Samsung, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki stratejisinde radikal bir rota değişikliğine gitti. Teksas eyaletinin Taylor kentinde inşası süren devasa dökümhane tesisi, başlangıçta planlanan 4nm üretim sürecinden büsbütün vazgeçerek direkt dünyanın en gelişmiş teknolojisi olan 2nm üretimine odaklanıyor.
Samsung, 2nm çip üretimine odaklanacak
Şirket, bu stratejik atılımla birlikte üretim kapasitesi gayelerini de üst taraflı revize etti. Birinci etapta ayda 20 bin plaka (wafer) olarak öngörülen üretim hacmi, yapılan yeni planlamayla 2,5 kat artırılarak aylık 50 bin plakaya çıkarıldı. Bu kapasite artışı, Samsung’un Taylor tesisini TSMC’nin Tayvan’daki 2nm üretim ölçeğiyle direkt rekabet edebilir bir düzeye taşıyor.
Tesisin bu kadar büyük bir kapasiteyle faaliyete geçmesinin ardındaki en güçlü itici gücü, otomotiv devi Tesla ile imzalanan 16,5 milyar dolarlık devasa mutabakat oluşturuyor. Samsung, Taylor fabrikasını neredeyse büsbütün Tesla’nın yeni kuşak otonom sürüş işlemcisi olan AI6’nın üretimine tahsis ediyor.
Elon Musk tarafından da doğrulanan bu iş birliği kapsamında, Tesla mühendislerinin üretim sınırında faal rol alacağı ve verimliliği artırmak için direkt fabrikada bulunacağı belirtiliyor. Ayrıyeten Samsung, taşınabilir tarafta da 2nm ihtilalini başlatarak geçtiğimiz günlerde dünyanın birinci 2nm taşınabilir işlemcisi olan Exynos 2600’ü resmen duyurdu. Bu atak, şirketin yalnızca fason üretimde değil, kendi yonga dizaynlarında da en ileri düğüm teknolojisine geçtiğini kanıtlıyor.
Taylor fabrikasında ekipman kurulumlarının 2026 yılının Mart ayında tamamlanması ve tam ölçekli faaliyetlerin derhal başlaması hedefleniyor. Birinci yonga levhalarının teslimatı için ise 2026’nın ikinci çeyreği işaret ediliyor. Samsung’un uzun vadeli projeksiyonları, tesisin 2027 yılına kadar aylık 100 bin plaka üzere devasa bir kapasiteye ulaşmasını öngörüyor.
Öte yandan şirketin Çinli kripto para madenciliği donanımı üreticilerinden de 2nm GAA siparişleri aldığı, lakin bu özel üretimin Taylor yerine Güney Kore’deki mevcut tesislerde gerçekleştirileceği aktarılıyor. ABD hükümetinden alınan 4,74 milyar dolarlık teşvikle desteklenen bu yatırım, Samsung’un yarı iletken pazarındaki istikrarları değiştirme kararlılığını net bir halde ortaya koyuyor.
Shiftdelete
The post Samsung’dan Radikal Çip Hamlesi! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...