- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Portekiz’de 11 milyondan fazla seçmen, iki devir üst üste misyon yaptıktan sonra tekrar aday olamayan Marcelo Rebelo de Sousa’nın yerine geçecek cumhurbaşkanını seçmek için ikinci defa sandık başına gitti.
Ulusal Seçim Komitesi’nin açıkladığı resmi bilgilere nazaran Seguro, seçimin ikinci tipinde oyların yüzde 66.2’sini, çok sağcı Chega partisinin lideri Andre Ventura da yüzde 33,8’ini aldı.
Bu sonuçlara nazaran 63 yaşındaki Seguro, Portekiz’in 1974’teki Karanfil İhtilali’nden bu vakte kadarki demokrasi tarihinin 8’inci cumhurbaşkanı oldu.
Şiddetli yağışın neden olduğu makus hava kaidelerinden ötürü acil durumun devam ettiği bir periyotta yapılan seçimlere iştirakin yüzde 51 düzeyinde olduğu bildirildi.
Başbakan Luis Montenegro, ikinci çeşit seçimlerini kazanan Antonio Jose Seguro’nun cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdu. Porto’da gazetecilere açıklama yapan Montenegro, partisinin cumhurbaşkanlığı seçiminde hezimet almasına karşın azınlık hükümetinin icraatlarına devam edeceğini, Portekizlilerin istikrar istediğini söyledi.
SEGURO: YALNIZCA GELECEĞE BAKIYORUM
Yeni Cumhurbaşkanı Antonio Jose Seguro da zafer kutlamasına giderken gazetecilere yaptığı kısa değerlendirmede, “Portekiz halkı kusursuz. Dünyanın en âlâ insanları ve demokrasimize muazzam bir bağlılık gösterdiler. Portekiz halkının itimadını kazandığımı sanıyorum. Çok hoş bir sonuç. Hedefim ülkeye hizmet etmek. Yalnızca geleceğe bakıyorum.” dedi. PS’nin 2011-2014 yılları ortasında liderliğini yapan Seguro, 2001-2002 ortasında başbakan yardımcısı misyonunu yürütmüştü.
Seguro’nun çok sağcı rakibi Ventura da, kilisedeki ayinden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, “Seçimi Seguro kazandı. Ona eksiksiz bir periyot diliyorum. Sonuç bu ve bunu büsbütün kabul ediyorum. Ülkenin sorumluluk alan siyasetçilere muhtaçlığı var.” dedi.
Ülke demokrasi tarihinde ikinci kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci cinse gidilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 18 Ocak’ta gerçekleştirilen birinci cinsinde Seguro yüzde 31, Ventura ise yüzde 23 oranında oy alarak ikinci cinste müsabakaya hak kazanmıştı.
İktidardaki Toplumsal Demokrat Parti’nin (PSD) adayı Luis Marques Mendes, birinci tıpta oyların yalnızca yüzde 11’ini alarak, seçimi 5. sırada tamamlamış ve ikinci cinse kalamamıştı.
NTV
The post Portekiz’in yeni cumhurbaşkanı Sosyalist Parti’nin adayı Seguro oldu first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...