reklam
reklam
reklam
reklam

Politik tansiyon Kremlin’in Büyücüsü ile aksiyon-gerilim Fuze (Fünye) gösterime girdi: Uydurma demokrasinin icadı

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Fransız Akademisi’nin en güzel roman mükafatını (2022) alan Kremlin’in Büyücüsü’nün muharriri Giuliano da Empoli, kitabı basılmadan bir nüshasını ünlü Fransız direktör Olivier Assayas’a gönderdi. Kitapla birlikte bir notla: “Romanımı birinci evvel sizin okumanızı istiyorum.” ‘Giuliano ile birbirimizi az çok tanıyorduk. Kitabı büyük bir ilgiyle okudum. Öteki direktörlerden gelen teklifleri reddettiğini belirtip sineması benim çekmemi istiyordu. Bu kıssa Rusya’da geçmesine rağmen global ölçekteki aktüel değişimleri anlatıyordu” diyen direktör 1990’lar Rusya’sını, SSCB’nin çöküşünü, yeni inşa edilen bir ülkenin karmaşasını sanatçı Vadim Baranov’un gözünden anlatır.

Önce tiyatro yönetmeni, sonra reality gösteri imalcisi olan genç adam yavaş yavaş karanlık güçlere hakikat çekilir. Sonunda eski KGB casusu geleceğin çarı Vladimir Putin’in gayri resmi danışmanı olur. Böylece Yeni Rusya’nın merkezi bir modülüne dönüşür.

GÜDÜMLEME MEKANİZMALARI

Açılış sekansında Foreign Affairs mecmuasında “Vadim Baranov, Uydurma Demokrasinin İcadı” isimli makaleyi yazan Amerikalı gazeteci Rowland Moskova’ya gelir. Vladimir Putin’in gerçek danışmanından esinlenerek yaratılmış kurgu karakter Baranov’dan bir e-posta alır, kapalı sığınağında Baranov ona Putin’le çalıştığı 15 yılı anlatır. Yeni Rusya’yla birlikte oligarkları, motosikletli çeteleri, infazları, Kırım’ın işgalini, Ukrayna savaşını sinema şeridi üzere izleriz.

Baranov’da Paul Dano, Putin’de Jude Law’ın performansları etkileyicidir. Jeffrey Wright, Alicia Vikander, Tom Sturridge’in oynadığı Kremlin’in Büyücüsü “Eğer isyan etmezsek içinde yaşadığımız dünyayla işbirliği yaparız” der.

OYUN İÇİNDE OYUN…

Hell or High Water, Relay üzere tansiyonların ustası David MacKenzie 1990’ların nostaljisiyle dolu gerilim-aksiyon sinemalarında çok sayıda anlatıyı iç içe geçirir, tempo her vakit yüksektir. Gerçekçi, derinlikli karakterleri hakkında az bilgi verir, her karakterin ahlaki nüansı farklıdır. Hikayeler ve yerler ortasında meselesiz geçişler yapar, fevkalâde bir görsel akış yaratır.

politik-tansiyon-kremlinin-buyucusu-ile-aksiyon-gerilim-fuze-funye-gosterime-girdi-uydurma-demokrasinin-icadi-0-xkklQZHI.jpg

Yönetmen, Fuze (Fünye) için Londra’nın farklı ekonomik sınıftan insanların yaşadığı Edgware Road bölgesini seçti. İnşaat alanının içinde 2. Dünya Savaşı’ndan kalma bir bomba bulunur, bomba imha grubu olay yerine gelir. Bombanın üstünde vakit ayarlı bir tetikleyicinin olması durumu daha da karmaşıklaştırır. Polis bölgeyi sivillerden arındırır. Boşaltılan bölgenin içindeki bir bankada hırsızlar soygun yaparlar. Patlayacak olan bomba tansiyonu artırır, soygunla tansiyon daha da yükselir. Her sahne ya da planda ani kesmelerle itici bir güç yaratılır.

Filmin bir kısmı Eminönü’nde çekildi. Sinemanın müziği zincirleme tepkiye hazırlanırken zamanlayıcı misyonunu görür. Yol ayırımları belirir, kimseye güvenilmez, kim hayatta kalacak meçhuldür. Düzgün ve makûs ortasında fark yoktur, her atılım izleyiciyi şaşırtmak, baş karıştırmak içindir. Sürprizler, sapmalar, sağlam oyunculuk, kamera açıları, devingen kamera sineması sağlam kılar. Etkileyici bir vakit baskısı içeren aksiyon-gerilimde Aaron Taylor-Johnson, Theo James, Sam Worthington oynuyor.

Cumhuriyet

The post Politik tansiyon Kremlin’in Büyücüsü ile aksiyon-gerilim Fuze (Fünye) gösterime girdi: Uydurma demokrasinin icadı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri