- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Bundan bu türlü Juliette Binoche’u yalnızca güzel bir oyuncu olarak değil, birebir vakitte kıymetli bir belgesel yönetmeni olarak anacağız. Binoche’a bu fikri yakın vakitte yitirdiğimiz efsane oyuncu-yönetmen Robert Redford verdi:
“Oyunu izledikten sonra bana bunun kesinlikle sinemasını çekmelisin dedi. Belgesel yönetmeyi ben seçmedim, direktörlük beni seçti.”
Böylelikle aktris kamera önünde uzun bir mesleğin akabinde yakın vakitte kamera gerisine geçmeye, kendine has zorlukları olan belgeseli yönetmeye karar verdi. Binoche şenliğin yöneticilerine teşekkür ettikten sonra belgeselinin temelini oluşturan konseptiyle ilgili konuştu:
“Kameranın daima önündeydim, gerisinde olmadım. Geniş tecrübeye sahip profesyonel fotoğrafçı kız kardeşim Marion Stalens’in çektiği imgeleri nasıl birleştireceğimi aylarca düşündüm. Seçilmemiş malzemesi kullanmama müsaade verdi. Bu belgeselin son derece meçhul olan yaratım sürecinin bir modülü olmak istedim. Nereye gittiğinizi bilmiyorsunuz ancak aradığınızı bulacağınıza inandığınız için devam ediyorsunuz” diyen oyuncu bu süreçte dehşet, tansiyon yaşandığını, mucize olduğunu, büyük bir sevinç duyduklarını da açıkladı.
Oyuncu koçu Susan Batson’la prova yönetmeni Su-ManHsu’nun da belgesele olan inançları yüksekti. “In-I In Motion” Tayvan, ABD, Afrika, Bangladeş Londra, Paris’ten sonra Selanik’te gösterildi.
OYUNCULUK ÖZGÜRLEŞTİRİR
Binoche oyunculuğun bazen karanlık birebir vakitte özgürleştirici olduğunu, öz farkındalığa giden bir seyahate benzediğini, bu tıp farkındalıkların kaygılarımızdan kurtulmamıza, yolumuzu keşfetmemize yardımcı olduğunu belirtti. “Büyüme gereksiniminden ötürü direktörlük yapmayı daima düşledim. Kendinizi dünyaya açarsanız üretim süreci geliverir. Belgeselde farklı hisler içindeydim. Susan bana ‘Yavaş yavaş başla, kendini zorlama’ dedi.
Duygular sanatsal yaratımın özüdür. Korkutucu bu dünyada muhtaçlığımız olan tek şey yaratıcılık” diyerek yaratıcılığın ehemmiyetini vurguladı.
Oyunculuğun üç kıymetli kuralı ona nazaran: Kişiselliği korumak, kendimiz olmak, içgüdülerimize güvenmek. Endişeleriyle yüz yüze gelen Binoche’un yaratıcı seyahatini ileten In-I I Motion belgeseli belirsizlikle yüzleşme isteğinden doğdu. “Korkudan asla kurtulamazsınız, onu kabul ederseniz o sizi dönüştürür. Dört farklı kıtadan, dünyanın çeşitli bölgelerinden geliyoruz, en kıymetlisi paylaşmak. Bir oyuncu olarak her gün kendinize değil insanlığa karşı da dürüst olmanız gerek. Şeytanlarınızla yüzleşiyorsunuz, karanlığınıza, bilinçaltınızın derinliklerine bakıyorsunuz. Kitaplar aracılığıyla, bu taraflarımızın büyük ölçüde kadınlıkla örtüştüğünü keşfettim. Bu yüzden oyunculuğu seviyorum zira kim olduğumu,dünyada neden varlolduğumu anlamamı sağlıyor. Bu çeşit farkındalıklar kaygıdan kurtulmamıza ve kendi yolumuzu keşfetmemizi sağlıyor” diyen Binoche dansçı-koreograf Akram Khan’la sahne yapımın yaratmak için ağır seyahatine çıktı.
Yaratım aksiyonuna ilişkin belgeselde birinci görüşte aşkın kozmik çarpmasını, kültürel-dini farklılıkları aşan tutkunun akışını, aşkın sonrasında ne olduğunu araştırdı. Sinema, özgürleştirici risk almanın ve kendini tekrar keşfetmenin hikayesi. “Alçakgönüllü olursanız gerçeğe ulaşırsınız. Belgeselciler çok cesurlar, ömürlerini riske atıyorlar, öngörüleri de güçlü. Çekimde bazen hareketlerimi unuttum, günün sonunda sezgilerine güveniyorsun” diyen yiğit oyuncu yeni tecrübesini de başardı.
PAYLAŞILMAK İSTENEN HİKÂYE
Ünlü İngiliz dansçı-koreograf Akram Khan’la bu performansı gerçekleştiren Binoche, “Dünyayla paylaşmak istediğim bir öyküm var. Bir halde insanların fikirlerine ilham veriyorum. Robert bu oyunla ilgili bir belgesel yapmalısın deyince çabucak karar verdim. Evet demiştim, benim için ağzımdan çıkan kelamlar gönülden yerine getirmeniz gereken kontratlardır. Dans ve oyunculuk birbirinden farklı görünse de iki sanat formunu birleştirmek bir meydan okuma, misyondu. İzleyicinin bu sürecin bir kesimi olmasını çok istedim. Direktörlük izleyiciye hayal gücünü kullanması için bir alan yaratmaktır. Her şeyi açıklayamayız. Dansa yeni başlayanlar için bu süreç yeni, eğlenceliydi. Bazen yargılanmaktan korktuğumuz için yürek edemeyiz. Her birimizin içinde dönüşüm vardır. Yeni seyahatler yürek gerektirir, bu tam olarak hayatın anlamıdır” dedi. Binoche, yaratıcılık ve aşk ortasındaki ilişkiyi, yaratıcılığın ateşine bu ağır duyguya teslimiyet olarak açıkladı. Birinci kısım 14 yaşında bir kızın baş aktöre âşık olmasıydı, Juliette’in annesi 14 yaşında iken Casanova sinemasına gitmişlerdi, küçük kız oyuncuya âşık olmuştu.
Cumhuriyet
The post Oyuncu Juliette Binoche birinci sineması ‘In-I In Motion’ ile Selanik Belgesel Festivali’nde: ‘Yeni seyahatler yürek gerektirir’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...