reklam
reklam
reklam
reklam

Otomotiv Bölümü Türkiye’de Ne Durumda?

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
otomotiv-bolumu-turkiyede-ne-durumda-0-F8ki94Cw.jpg

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), otomotiv kesimi Ocak 2026 datalarını kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan rapor, yılın birinci ayında bölümde zıt taraflı bir tablo ortaya koydu. Toplam üretim ve ihracat sayılarında geçen yılın birebir periyoduna nazaran düşüş yaşanırken, yurt içi pazarındaki satışlarda ise artış kaydedilmesi dikkat çekti.

Otomotiv Kesimi Ocak 2026 Üretim Sayıları Endişelendirdi

OSD datalarına nazaran, 2026’nın Ocak ayında toplam otomotiv üretimi, bir evvelki yılın tıpkı ayına kıyasla yüzde 5 oranında azalarak 99 bin 247 adet olarak gerçekleşti. Araba özelindeki üretim düşüşü ise daha bariz oldu. Araba üretimi, geçen yılın birebir periyoduna nazaran yüzde 17‘lik bir gerileme ile 55 bin 504 adede düştü. Traktör üretimi de dahil edildiğinde, dalın toplam üretim adedi 100 bin 864 oldu.

Bununla birlikte, ticari araç segmenti üretimde müspet bir ayrışma gösterdi. Ocak ayında ticari araç kümesindeki üretim yüzde 16 artarken, bu artış ağır ticari araçlarda yüzde 47, hafif ticari araçlarda ise yüzde 14 olarak kayıtlara geçti. Bu sayılar, ticari araç segmentinin yıla güçlü bir başlangıç yaptığını gösteriyor.

otomotiv-bolumu-turkiyede-ne-durumda-1-MzEQrGle.jpg

İhracatta Düşüş, İç Pazarda Yükseliş

Sektörün ihracat performansı, üretimdeki genel düşüşe paralel bir seyir izledi. Yılın birinci ayında toplam otomotiv ihracatı, adet bazında bir evvelki yıla nazaran yüzde 17 gerileyerek 64 bin 725 adet oldu. Araba ihracatındaki düşüş ise yüzde 28‘i bularak 34 bin 250 adet düzeyinde gerçekleşti.

İhracat ve üretimdeki olumsuz tabloya karşın, yurt içi pazarındaki canlılık bölüme umut verdi. Ocak 2026’da toplam pazar, geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 10 artarak 77 bin 590 adetlik bir hacme ulaştı. Benzeri formda, araba pazarı da yüzde 9‘luk bir büyüme kaydederek 61 bin 55 adet olarak kapandı. Ticari araç pazarı ise yüzde 14’lük büyüme ile iç pazardaki artışın lokomotifi oldu.

Peki, otomotiv bölümünün 2026 yılı performansı hakkındaki sizin görüşleriniz neler? Niyetlerinizi yorumlarda bizimle paylaşın!

Shiftdelete

The post Otomotiv Bölümü Türkiye’de Ne Durumda? first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri