reklam
reklam
reklam
reklam

Okul için hazırlıklar tamam mı?

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
okul-icin-hazirliklar-tamam-mi-0-VrFZkTwg.jpg

Gizem: Bilge geçen yıl LGS (Liselere Geçiş Sistemi) hazırlığından sömestirin tadını çıkaramamıştı diye hatırlıyorum. Bu yıl nasıl geçti tatiliniz?

Gülay: Tatil havasına girdi biraz. Biraz diyorum çünkü biliyorsun voleybol oynuyor. İl içi yıldız gençler turnuvası sömestirde yapıldı. Maç ve antrenman programı çok yoğun geçti. Sporu seviyor ve kendi isteğiyle tatil programı yapmadık bu sene. Antrenmandan antrenmana koşturdu, arada ödevleri tamamladı. Öğretmenler bana kızmasın da 15 güne ‘tonla’ ödev vermek biraz haksızlık gibi… Siz neler yaptınız, sömestir tatiliniz ödevlerle şenlendi mi?

‘Düzen falan kalmadı’

Gizem: Bize nazarlar değdi Gülay. Arabayla yola çıktıktan bir saat sonra Lorin kusmaya başladı. Gece Fethiye’de hastanede hâlâ kusuyordu. Üç gün hasta yattı, o iyileşti, ardından ben başladım, ben toparlayamadan anneme geçti. Salgın kurbanı olduk anlayacağın. İki ilaç arasına bir ödev sıkıştırdık. Tabii düzen müzen kalmadı.

Gülay: Çok geçmiş olsun, ne tür bir salgın bilmiyorum ama birçok kişiden duyuyorum. Bilge küçükken ateşe razıydım, kusunca daha fazla yıpranıyordu. Ateşle bir şekilde mücadele ediyor minik bedenleri… Hastalık nazlanmasına tatil rehavetini ekleyince okul düzenine geçmek pek kolay olmayacak sizin için. Erken yatırma, erken
kaldırma denemelerinde başarılı olabildiniz mi?

Gizem: Ne ara yatıyoruz, ne ara kalkıyoruz belli değil maalesef. Son 1-2 gündür biraz daha iyiyiz ama okul saatine hiç yaklaşamadık. Ekran süresi desen öyle…
Yemek saatlerimiz bile şaştı. Ancak okulun açıldığı hafta uyum sağlayabileceğiz gibi duruyor.

Gülay: Hiç üzülme Gizem. Maalesef bütün ebeveynler aynı durumda. Okul açılınca ilk haftanın nasıl daha kolay geçebileceğini ben de bir uzmana danıştım, işte anlattıkları…

‘Rutine kontrollü geçin’

Gamze Gülsoy, çocuk ve ergen psikoloğu

Çocuklar da aynı yetişkinler gibi okula dönüşte değişen rutinlerin sona ermesi nedeniyle duygusal olarak etkilenebiliyor. Ancak uyum sürecini zorlanmadan yürütmek
mümkün.

Sürekli bilgisayar, tablet başında olan bir çocuğun zihninin tamamının sanal dünyayla meşgul olması, tatil bittikten sonra gerçek dünyayla yüzleşmesi adaptasyon sürecini etkiler. Okullar açılmadan kullanım sürelerini minimuma indirerek, kontrollü bir rutin oluşturabilirsiniz. Özellikle yatmadan önce kitap okuma veya dinleme alışkanlığını günlük rutininin bir parçası haline getirmeye çalışın.

Çocuğunuz okula yeniden başlarken kendini gergin hissedebilir. Okul konusunda heyecanlı olmaları önemlidir. Bu heyecanı oluşturmak için birlikte hazırlayacağınız bir listeyle alışverişe çıkabilir, ikinci dönem için eksiklerini beraber giderebilirsiniz.

Okulların açılmasından en az 2-3 gün önce uyku ve yemek düzenini yeniden planlamanız önemli. Bu süreçte bir çizelge oluşturabilirsiniz, programın somut bir şekilde yazılmış olması işleri daha da kolaylaştıracaktır. Örneğin; uyanma, kahvaltı, ders çalışma, teknoloji kullanımı, kitap okuma, diş fırçalama, uyku saatlerini bu çizelgeye yazabilirsiniz.

Hürriyet

The post Okul için hazırlıklar tamam mı? first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri