reklam
reklam
reklam
reklam

Minimalizm birtakım bireylerde zihinsel ferahlık yaratıyor lakin herkeste tesiri tıpkı olmuyor

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Son yılların en dikkat çeken eğilimlerinden biri olan minimalizm, sadece dekorasyon anlayışı olmaktan çıkarak bir hayat ideolojisine dönüştü. Daha sade konutlar, daha az eşya ve “fazlalıklardan arınmış” bir hayat fikri birçok şahsa cazip geliyor. Uzmanlar, fizikî dağınıklığın azalmasının kimi bireylerde zihinsel rahatlama sağlasa da minimalizmin herkes için birebir sonucu doğurmadığını belirtti. Birtakım şahıslar için sadeleşme huzur getirirken kimileri için yeni bir gerilim kaynağına dönüşebiliyor.

Cumhuriyet’e konuşan Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sıhhati ve Hudut Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden psikiyatrist Ali Yavuz, fizikî dağınıklığın zihinsel yükü artırabileceğini söyledi. Yavuz, etrafta bulunan her eşyanın zihinde küçük de olsa bir uyaran yarattığını belirterek dağınık masa, etrafa saçılmış eşyalar ya da yarım kalan işlerin bireye daima “Bununla da ilgilenmelisin” bildirisi verdiğini söz etti. Yavuz, bilhassa ağır çalışan, telaş seviyesi yüksek ya da dikkat toplamakta zorlanan bireylerde bu tesirin daha besbelli hissedildiğini lisana getirdi.

‘DAĞINIKLIK HERKESİ TIPKI BİÇİMDE ETKİLEMİYOR’

İnsan zihninin bilgi sürece kapasitesinin sonlu olduğunu belirten Yavuz, fazla uyaranın dikkat ve karar verme süreçlerini zorlaştırabileceğini söyledi. Dağınıklığın herkes üzerinde birebir etkiyi yaratmadığını vurgulayan Yavuz, birtakım bireylerin eşya dolu bir ortamı sıcak ve inançlı bulduğunu, birtakım bireylerin ise birebir ortamda denetim kaybı ve huzursuzluk hissedebildiğini aktardı. Yavuz, minimalizmin kimi bireylerde denetim hissini güçlendirip zihinsel ferahlık yaratırken, kimi şahıslarda ise “Daha nizamlı olmalıyım” baskısına dönüşebildiğini söz etti. Tertipli bir hayat alanının şahsa etrafı üzerinde hâkimiyet hissi verdiğine dikkat çeken Yavuz, dağınıklığın ise kimi bireylerde daima yapılacak işler olduğu kanısını tetikleyerek zihinsel yük oluşturabildiğini söyledi.

SOSYAL MEDYADA ‘KUSURSUZ EV’ ALGISI

Minimalizmin toplumsal medya tesiriyle vakit zaman farklı bir baskı biçimine dönüştüğünü aktaran Yavuz, bilhassa “mükemmel minimal ev” paylaşımlarının şahıslar üzerinde yetersizlik hissi yaratabildiğini vurguladı. Yavuz, kişinin bu içerikleri sırf fikir almak emeliyle takip etmesinin faydalı olabileceğini lakin “Benim konutum de bu türlü kusursuz olmalı” fikrinin gerilim ve suçluluk hissini artırabileceğini tabir etti. Minimalizmin birtakım durumlarda tüketim kültürünün farklı bir versiyonuna dönüştüğünü söyleyen Yavuz, “Baskı artık ‘Daha çok şeye sahip olmalıyım’ değil, ‘Doğru ve estetik görünen eşyalara sahip olmalıyım’ anlayışıyla ortaya çıkıyor” dedi. Yavuz, bu durumun minimalizmi özgürleştirici bir hayat tercihinden çıkarıp yeni bir statü ve performans baskısına dönüştürebildiğini belirtti.

‘ÖNEMLİ OLAN HAYATI HAFİFLETMESİ’

Sağlıklı minimalizmin sırf eşya azaltmak manasına gelmediğini vurgulayan Yavuz, temel hedefin hayatı hafifletmek olması gerektiğini söz etti. Yavuz, kişinin sadeleştikçe kendisini daha özgür ve rahat hissediyorsa bunun olumlu bir süreç olduğunu belirterek daima eşya atma gereksinimi duyulmasının, fonksiyonel eşyalardan ötürü suçluluk hissedilmesinin ya da meskenin “yaşayan bir alan” yerine “dokunulmaz bir sergiye” dönüşmesinin ise minimalizmin hedefinden uzaklaştığını gösterdiğini söyledi. Yavuz, kelamlarını şöyle sonlandırdı: “Asıl soru şu: Bu sadeleşme süreci kişinin hayatına alan mı açıyor yoksa onu daha korkulu, gergin ve katı kurallarla yaşayan birine mi dönüştürüyor?”

Cumhuriyet

The post Minimalizm birtakım bireylerde zihinsel ferahlık yaratıyor lakin herkeste tesiri tıpkı olmuyor first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri