reklam
reklam
reklam
reklam

Liselilerin dayanışma ruhu okulun duvarlarını aştı

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
liselilerin-dayanisma-ruhu-okulun-duvarlarini-asti-0-OeKl9ruG.jpg

Öğrencilerinin iş birliği ve dayanışmayı yaşayarak öğrenmelerini, sorumluluk duygusunu içselleştirmelerini ve bunu günlük yaşamlarının doğal bir parçası haline getirmelerini hedefleyen Saint Benoît Lisesi, bu kapsamda geçtiğimiz yıldan beri okulda ‘Dayanışma Günleri’ni düzenliyor. ‘Birlikte Büyürken İnsan Olmayı Keşfet’ sloganıyla gerçekleşen bu çalışmada öğrenciler, birbirinden farklı kurumlarda gönüllü olarak görev alıyor. Bu yıl, 13-15 Ocak tarihleri arasında düzenlenen ‘Dayanışma Günleri’ kapsamında okulun 10’uncu sınıf kademesindeki 180 öğrenci, 16 farklı kuruma dağıldı. Aralarında yardım derneği, huzurevi, hayvan barınağı gibi kurumların bulunduğu bu merkezlerde öğrenciler, yardım kolileri oluşturdu, iyilik butiklerinde görev aldı, engelli bireylerle atölye çalışmaları gerçekleştirdi ve hayvanların yaşam alanını güzelleştirdi. ‘Dayanışma Günleri’nin bir etkinlik olmanın ötesinde toplumsal sorumluluk anlayışının güçlü bir ifadesi hem de Türk Milli Eğitiminin temel değerleri ile örtüşen bir sosyal sorumluluk projesi olduğuna dikkat çeken Okul Müdürü Sébastien Masin, şunları söyledi:

DAYANIŞMA HER DÖNEMİN SOMUT DEĞERİ
“Geçmişte dispanseri ve fırınıyla bulunduğu semtin ihtiyaç sahibi sakinlerine hizmet eden; Marmara ve Kahramanmaraş depremlerinde afet bölgeleri için seferber olan okulumuz, dayanışmayı her dönem somut bir değer olarak yaşadı. Bu tarihsel miras, bugün de bizlere yalnızca akademik başarıyı değil, toplumsal dayanışmayı da öncelememiz gerektiğini hatırlatır. Bu sebeple yeni kurum projemizin ana temasının sloganı da ‘Birlikte Büyürken İnsan Olmanın Anlamını Öğrenmek’. Bu anlayışıyla öğrencilerimize yalnızca akademik başarıyı değil, empatiyi, sorumluluğu ve topluma katkı üretmenin bilincini kazandırmayı hedefliyoruz. Çünkü gerçek eğitim, bilgiyi paylaşarak ve dayanışmayla büyüdüğünde anlam kazanır.”

liselilerin-dayanisma-ruhu-okulun-duvarlarini-asti-1-iCQnSn44.jpg

DÜNYA PROBLEMLERİYLE YÜZLEŞİYORLAR
Okulun Rehberlik Servisi Öğretmeni Aysu Karaca ise çalışmanın önemini şöyle anlattı:
“Sosyal sorumluluk projeleri, öğrencilere ‘yaparak öğrenme’, ‘fırsat öğretimi’ çerçevesinde hayat boyu sürecek 21’inci yüzyıl becerileri kazandıran çok boyutlu bir pedagojik araç. Bu sayede öğrenciler, sınıf duvarlarının ötesine geçerek gerçek dünya problemleriyle yüzleşir; araştırma, işbirliği ve problem çözme yetilerini geliştirir. Öğrencilerimizden gelen ‘yardım etmek bir tercih değil, bir sorumluluktur’ şeklindeki güçlü geri bildirimler, bu çalışmaların sadece bilgi aktarımı olmadığını, aynı zamanda derin bir empati ve sosyal bilinç inşası sağladığını gösteriyor.

ÖZGÜVENLERİ GELİŞİYOR
Pedagojik açıdan bu süreç, bireyin toplumsal hayata duyarlı, çok yönlü düşünme yetisi olan ve sorumluluk alabilen aktif bir birey olarak yetişmesine katkı sağlar. Aynı zamanda lise öğrencilerinin içinde bulunduğu ergenlik dönemi, kimlik oluşumu, özerklik kazanımı ve sosyal aidiyet duygusunun en yoğun yaşandığı evre olduğu için bu tür çalışmalar gençler için hayati önem taşır. Gönüllülük faaliyetleri, gençlerin özgüvenlerini ve öz ifade becerilerini artırır, kendilerini koruyabilen bireyler haline erişerek, güvenli sosyal alanlar yaratır. Araştırmalar, lise döneminde bu projelere katılan gençlerin, duygusal zeka gelişimine çok büyük katkısı olduğu için, akademik yeterlilik oranlarının daha yüksek olduğunu ve yetişkinlikte de toplum yararına çalışan bireylere dönüştüklerini kanıtlıyor.”

ÖĞRENCİLER NELER SÖYLEDİ?
Maya Kocabaş:
Çocuklardan ellerindekilerle mutlu olmayı öğrendim ve genel anlamda etrafa daha olumlu bakmaya başladığımı hissediyorum. Onlarla birlikte yine çocuk olduğumu ve gerçekten onlarla geçirdiğim vakitte düşündüğümden fazla eğlendiğimi, daha uzun sürmesini diledim.

Derin Ersin: Bir ilköğretim okulunda gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projesinde çocuklarla bir araya gelerek halk oyunları oynadık, bilimsel deneyler, bunun yanı sıra perküsyon çalışmaları yaptık, ebru sanatını öğrendik. Ancak bu proje benim için yalnızca etkinliklerden ibaret değildi. Asıl değerli olan, çocukların içinde bir merak duygusu uyandırmak ve gözlerindeki ışıltıyı fark etmekti. Çocukların öğrenmeye olan isteğini görmek, küçük bir teşvikin bile nasıl büyük bir nasıl büyük bir fark yaratabildiğini gösterdi. Bu süreçte sadece onların yeni deneyimler kazandığını değil, benim de değiştiğimi fark ettim. Empati kurmayı, sabırlı olmayı ve gerçekten dinlemenin değerini öğrendim. Çocukların bana kattıkları kadar, onlara katkı sağlayabilmiş olmak da bu projeyi benim için çok değerli kıldı. Bazen birkaç saatlik bir buluşma bile insana dünyaya başka bir yerden bakmayı öğretebiliyor.

Can Atalay: Engelli bireylere destek olmaya gitmişken aslında benim onlardan destek aldığımı farkettim. Küçük şeylerden mutlu olmayı öğrendim. Sabır ve anlayışı, paylaşmayı ve birlikte üretmenin ne kadar keyifli olduğunu deneyimledim.

Ada Çelik: Geçen sene Balat’taki bir aşevinde etkinliğe katıldım. Her yaştan çocuklarların eğitimlerine destek olduk, onların hayatlarına dokunduk ve en önemlisi biz onların yanındayken ne kadar mutlu olduklarını gördüm. İsteklerini, yapmayı sevdikleri şeyleri, hedeflerini dinledikten sonra yaş, yaşanılan yer gibi faktörlerin insanlar arasında hiçbir fark yaratmadığını fark ettim. Geçen seneki etkinlik üzerine bu sene 2 kere tekrar Balat’a gittim. Her seferinde beni koşarak karşıladılar ve benle uzun saatler hiç sıkılmadan konuştular. Onların bu kadar hevesli olmaları oraya tekrar tekrar gitmek istememin en önemli sebeplerinden biridir.

Hürriyet

The post Liselilerin dayanışma ruhu okulun duvarlarını aştı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri