reklam
reklam
reklam
reklam

Kuantum Fiber Geliyor!

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
kuantum-fiber-geliyor-0-dNBGSM18.jpg

Deutsche Telekom ve kuantum ağ şirketi Qunnect, Berlin’de büyük bir muvaffakiyete imza attı. Şirketler, 30 kilometrelik ticari fiber optik kablolar üzerinden kuantum ışınlamasını muvaffakiyetle gerçekleştirdi. Bu gelişme, kuantum teknolojilerinin mevcut telekomünikasyon altyapısına entegre edilmesi yolunda çok büyük bir adım olarak görülüyor.

Deutsche Telekom’dan Fiber Optik Ağ Üzerinde Başarılı Kuantum Işınlama Deneyi

Ocak 2026’da yapılan denemelerin sonuçları salı günü ortak bir duyuru ile açıklandı. Bu duyuruya nazaran, takım ortalama yüzde 90 doğruluk payına ulaştı. Hatta kimi anlarda bu ışınlama doğruluğu yüzde 95 seviyesini bile gördü.

kuantum-fiber-geliyor-1-6r5htmKG.jpg

Deney sırasında Qunnect şirketinin piyasada bulunan Carina kuantum dolanıklık dağıtım donanımı kullanıldı. Bu süreç, Deutsche Telekom’un ağındaki olağan bilgi trafiği ile tıpkı anda gerçekleşti. Bu durum, laboratuvar kuralları dışında yapılan ilk pratik kuantum ışınlaması olması açısından büyük değer taşıyor.

İnsanları ışınlamak hala bilim kurgu sinemalarında kalsa da, kuantum bilgilerini ışınlamak artık telekomünikasyon sağlayıcıları için gerçek bir durum. Kuantum ışınlaması, fizikî bir parçacığı göndermek yerine, evvelce paylaşılan kuantum dolanıklığını kullanıyor. Bu sayede bir parçacığın tıpatıp tıpkı kuantum durumu hedeflenen yerde yine yaratılıyor.

Qunnect ve Deutsche Telekom Kuantum İnternet için Büyük Bir Adım Attı

Telekom Eser ve Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi Abdu Mudesir, fiber optik ağlarının kuantuma hazır olduğunu belirtti. Mudesir, Berlin’de kuantum bilgisinin laboratuvar dışında 30 kilometre boyunca iletilebileceğini kanıtladıklarını söz etti. Bunun olağan data trafiğine paralel olarak ve yüzde 90 üzere çok yüksek bir ortalama doğrulukla yapıldığını da kelamlarına ekledi.

kuantum-fiber-geliyor-2-tRPDubPU.jpg

Qunnect Baş Teknoloji Sorumlusu Mael Flament ise bu gösterimin ne kadar kıymetli olduğunu vurguladı. Flament, ışınlamanın yapı taşlarının gerçek bir ağ içinde, gerçek raflarda ve operatör denetimi altında çalışabildiğini gösterdiklerini söyledi. Böylelikle bu teknolojinin laboratuvar deneyinden çıkıp telekomünikasyon şirketlerinin kullanabileceği bir hale geldiğini belirtti.

Bu büyük muvaffakiyet, ortakların daha evvel yaptığı saha denemelerinin üzerine inşa edildi. Nisan 2025’te yapılan bir gösterimde, 17 gün boyunca süren dolanıklık dağıtımı için yüzde 99 doğruluk elde edilmişti. Son ışınlama denemesinin merkezinde ise Carina platformu yer aldı. Bu platform, çevresel parazitleri engelleyen bileşenlerle birlikte çalışan bir dolanıklık üreteci içeriyor.

Bilim Kurgu Gerçek Oldu: 30 Kilometrelik Kuantum Işınlama Başarısı

Işınlama süreci, 795 nanometre dalga boyunda gerçekleştirildi. Bu dalga uzunluğu; nötr atomlu kuantum bilgisayarları, atomik saatler ve kuantum sensörleri üzere platformlarla uyumlu olmak için büyük ehemmiyet taşıyor. Bu teknoloji, farklı kuantum sistemlerini telekomünikasyon altyapısına bağlamak için orijinal bir yol açıyor.

kuantum-fiber-geliyor-3-84lq2idF.jpg

Deutsche Telekom, 2023 yılında Berlin’de kendi Kuantum Laboratuvarını açmıştı. Bu laboratuvar, Almanya çapındaki ortakları birbirine bağlayan 2.000 kilometreden fazla fiber optik ağa bağlı durumunda bulunuyor. Bu ortaklar ortasında Berlin, Dresden ve Münih Teknik Üniversiteleri ile Fraunhofer HHI Enstitüsü de yer alıyor.

Ortaklar gelecekte bu gösterimi çok düğümlü ışınlama yapılandırmalarına genişletmeyi planlıyor. Ayrıyeten kuantum durumlarını aktarabildikleri araları de artırmayı hedefliyorlar. Deutsche Telekom, elde ettiği bu kuantum ışınlama muvaffakiyetini 2-5 Mart tarihleri ortasında Barselona’da düzenlenecek Taşınabilir Dünya Kongresi’nde (MWC) sergileyecek.

Kuantum teknolojilerinin laboratuvarlardan çıkıp günlük hayatımızda kullandığımız telekomünikasyon ağlarına entegre olması bilişim dünyası için heyecan verici bir gelişme. Gelecekte internet altyapımızın bu biçimde büsbütün değişecek olması hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Kuantum internetin günlük hayatımıza ne üzere yenilikler getirmesini bekliyorsunuz?

Shiftdelete

The post Kuantum Fiber Geliyor! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri