reklam
reklam
reklam
reklam

Kritik olaylar kent hastanelerine yönlendiriliyor, asistan hekimler kâfi acil olay göremiyor: Tıp eğitiminde kritik ihtar

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Türkiye’de “sağlıkta dönüşüm” ismi altında büyütülen kent hastaneleri modeli, bu kere tıp eğitimi üzerinden sert tenkitlerin gayesinde. Kamu kaynaklarıyla desteklenen ve “hasta garantisi” sistemiyle çalışan devasa kent hastanelerinin sırf bütçeyi değil, Türkiye’nin doktor yetiştirme sistemini de çöküşe sürüklediği belirtiliyor.

Uzmanlara nazaran bilhassa büyükşehirlerde bulunan esaslı tıp fakülteleri, son yıllarda ağır bir “hasta kaybı” yaşıyor. Bunun temel nedenlerinden birinin ise Sıhhat Bakanlığı’nın 112 ambulans sevk sisteminde kent hastanelerine öncelik tanıdığı istikametindeki argümanlar olduğu tabir ediliyor. Türkiye’de 25 tane şehir hastanesi var, altı tane daha açılması planlanıyor.

‘EKSİK EĞİTİMLE MEZUN OLUYORLAR’

Cumhuriyet’e konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, “Yaklaşık 90 yıldır milyonlarca yurttaşa hizmet veren ve Cumhuriyet’in sıhhat birikiminin simgesi olarak görülen kamu hastanelerinin birer birer kapatılmasıyla birlikte, kritik olayların kıymetli kısmı kent hastanelerine yönlendiriliyor. Bu durumun en ağır bedelini ise eğitim hastaneleri ve asistan tabipler ödüyor” diyerek olay sayılarına değindi.

Demirer, “Tıp fakültesi hastanelerinde vazife yapan asistan doktorlar artık kâfi sayıda acil hadise göremiyor. Kalp krizi, beyin kanaması, ağır travma, trafik kazası ve acil cerrahi hastalarının kent hastanelerine yönlendirilmesi nedeniyle eğitim süreci önemli biçimde sekteye uğruyor” ikazında bulundu. Prof. Dr. Demirer, “Örneğin Sıhhat Bakanlığı’nın 1 trilyon TL’den fazla bütçesinin yüzde 10’unu yaklaşık 115-120 milyar TL’yi kent hastaneleri yiyor. Kira ve hizmet bedelleri bir karadelik adeta” diye konuştu.

Eleştirilerin odağında bilhassa mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi bulunuyor. Argümana nazaran; bir devir uzmanlık eğitiminin birinci aylarında bile çok sayıda ameliyata giren asistanların, bugün beş yıllık eğitim boyunca sadece birkaç temel ameliyat yapabildiği belirtiliyor. Prof. Dr. Demirer, “Eskiden bir genel cerrahi asistanı birinci üç ayında en az beş apandisit ameliyatı yapardı. Artık birtakım asistanlar beş yıllık eğitim sürecinde lakin bu sayıya ulaşabiliyor” değerlendirmesi yaparken yaşanan tablo “tıp eğitimi ismine utanç verici” olarak nitelendiriliyor.

‘HALK SIHHATİ SORUNU’

Prof. Dr. Demirer, “Yeterince kalp krizi hastası görmemiş, stent uygulamamış, ağır travmaya müdahale etmemiş ya da acil cerrahi pratiği edinmemiş bir doktorun uzmanlık eğitimi tamamlandı denebilir mi” dedi. Tıp fakülteleri bünyesinde vazife yapan akademisyenler ve sıhhat etrafları, büyükşehirlerde bulunan üniversite hastanelerine yönelik “örtülü ambulans ambargosunun” kaldırılması gerektiği belirtirken üniversite rektörlerine Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu nezdinde teşebbüs daveti yaptı.

‘AYRIMCILIK SON BULMALI’

Prof. Dr. Demirer, “Acil olaylarda kent hastaneleri lehine uygulandığını görüyoruz. Rant uğruna “pozitif ayrımcılığın” hemen son bulması gerek. 112 sevk sisteminin eğitim hastanelerini dışlamayan adil bir yapıya kavuşturulması şart” dedi.

Cumhuriyet

The post Kritik olaylar kent hastanelerine yönlendiriliyor, asistan hekimler kâfi acil olay göremiyor: Tıp eğitiminde kritik ihtar first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri