reklam
reklam
reklam
reklam

İsrailli Bakan’dan Sumud Filosu aktivistlerine taciz. Makus muameleye yansılar çığ üzere

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
İsrail’in çok sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir, ülkesinin milletlerarası sularda hukuka muhalif bir biçimde alıkoyduğu Global Sumud Filosu aktivistlerine yapılan makûs muameleyi överek toplumsal medyada paylaştı.

“İsrail’e hoşgeldiniz” diye yazan ve İsrail bayrağı sallayan Ben Gvir’in görüntüsünde Aşdod Limanı’na getirilen aktivistlere yapılan makus muameleler kameralara yansıdı.

İsrailli görevlilerin bir aktivisti darp ettiği görülürken, öteki aktivistlerin yerde secde durumunda tutuldukları ve bir geminin güvertesinde dikenli tellerle çevrili bir alanda tutuldukları görüldü.

İsrailli güvenlik yetkililerinin zorla aktivistleri bir yerden bir yere sürüklediği de kameralara yansırken İtamar Ben Gvir’in birtakım aktivistlerle dalga geçtiği, “Umarım Başbakan Netanyahu sizi Ketziot Cezaevi’nde bizimle olabildiğince uzun müddet fiyat.” dediği duyuldu.

Görüntülerde, Ben-Gvir’in geçişi sırasında bir bayan aktivistin “Özgür Filistin” diye bağırdığı, İsrail polisinin ise bayana sert müdahalede bulunarak yere yatırdığıda görülürken Ben-Gvir’in “İşte bu türlü yapmak gerekiyor.” dediği de duyuldu.

Ben-Gvir’in aktivistlerin bulunduğu yerde İsrail bayrağı salladığı, “Çok yaşa İsrail” diye bağırarak onları tahrik etmeye çalıştığı da görülüyor.

İsrail ordusu, 44 ülkeden 428 aktivistin yer aldığı toplamda 50 tekneden oluşan filoya, 18 Mayıs’ta Gazze’ye hakikat memleketler arası sularda seyir halindeyken yeni bir taarruz düzenledi ve aktivistleri hukuka muhalif biçimde alıkoymuştu. Filoda 78 Türk katılımcı yer alıyordu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: AKTİVİSTLERE ŞİDDETİ KINIYORUZ

İsrailli bakana Türkiye Dışişleri Bakanlığından da reaksiyon geldi. Açıklamada, “İsrailli bir bakanın, İsrail tarafından hukuka ters bir halde milletlerarası sularda müdahale edilen Global Sumud Filosu iştirakçilerine yönelik kelamlı ve fiziki şiddet uygulamasını lanetliyoruz.” denildi.

Gvir’in İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırımın baş aktörlerinden olduğu belirtilen açıklamada, “Netanyahu hükümetinin şiddet odaklı ve barbar zihniyetini tüm dünyaya bir sefer daha alenen göstermiştir. Alıkonulan vatandaşlarımızın ve öbür filo iştirakçilerinin derhal ve salimen özgür bırakılmaları için ilgili başka ülkelerle bir arada her türlü teşebbüs yapılmakta olup, en kısa vakitte sonuç alınması için gayretlerimiz kararlılıkla sürdürülmektedir.” sözleri kullanıldı.

KENDİ HÜKÜMETİ BİLE KABUL ETMEDİ

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben Gvir’e reaksiyon gösterenler ortasında Başbakan Benyamin Netanyahu da vardı.Netanyahu, Ben Gvir’in İsrail’in bedellerini temsil etmediğini argüman etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Ben Gvir’in X paylaşımına reaksiyon gösterdi. “Bu utanç verici şovda, devletimize kasıtlı olarak ziyan verdiniz ve bu birinci sefer değil.” diyen Saar, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı’na “Siz İsrail’in yüzü değilsiniz.” tabirlerini kullandı.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi de Ben Gvir’i eleştirdi,, İsrailli Bakanın hareketlerinin “aşağılıkça” olduğunu belirtti.

İTALYA, FRANSA, BELÇİKA, KANADA, İSPANYA VE HOLLANDA İSRAİL BÜYÜKELÇİLERİNİ ÇAĞIRDI

İtalya, Fransa, Belçika, Kanada ve Hollanda İsrail’in Global Sumud Filosun’da alıkoyduğu aktivistlere yönelik berbat muamele sonrası İsrail büyükelçilerini Dışişleri Bakanlıklarına çağırdı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, “İsrailli Bakan Ben Gvir’in görüntüleri kabul edilemez. Ortalarında çok sayıda İtalyan vatandaşının da bulunduğu bu protestocuların, insan onurunu zedeleyen bu muameleye maruz kalması güzel görülemez” dedi.

Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, yaptığı açıklamada, İsrail’in çok sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in aktivistlere yönelik aksiyonlarını “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, “Öfkemizi söz etmek ve açıklama almak için Fransa’daki İsrail büyükelçisinin çağrılmasını talep ettim” dedi.

Fransa vatandaşlarının güvenliğinin öncelikli olduğunu vurgulayan Barrot, İsrail tarafından gözaltına alınan Fransız aktivistlerin “saygıyla muamele görmesi ve mümkün olan en kısa müddette hür bırakılması” gerektiğini açıkladı.

Belçika Dışişleri Bakanı Maxime Prevot, insanların alıkonulmuş, bağlanmış, yüzüstü yatırılmış halde tutulması ve bir hükümet bakanının onların aşağılanmasını toplumsal medyada yayımlamasının kabul edilemez olduğunun altını çizerken, “Gözaltına alınanlar ortasında Belçika vatandaşları da bulunuyor. Bu durum kabul edilemez. En temel insan onuru standartlarını ihlal ediyor. Tüm gözaltındakilere onurlu biçimde muamele edilmeli ve derhal hür bırakılmalıdır.” tabirlerini kullandı.

Prevot, “Öfkemizi iletmek ve açıklama talep etmek maksadıyla Belçika’daki İsrail Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığına çağrılmasını istedim.” bilgisini verdi.

Kanada Dışişleri Bakanı Anita Anand, İsrail’in çok sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in paylaştığı imajların son derece telaş verici ve mutlaka kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bu mevzuyu çok, çok ciddiye alıyoruz. Bu, sivillere insani muamele sorunudur ve sizi temin ederim ki bu mevzuda acil olarak harekete geçiyoruz” dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Tom Berendsen ise, imgeleri şok edici ve kabul edilemez olarak nitelendirerek, “Tutuklulara yönelik bu muamele, temel insan onurunu ihlal ediyor. Bu mevzuyu İsrailli meslektaşım Gideon Sa’ar’a direkt ilettim ve İsrail büyükelçisini çağıracağım” dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, İsrail’in alıkoyduğu Global Sumud Filosu aktivistlerine yönelik “canavarca” muamelesi nedeniyle özür dilemesini talep ederek, İsrail’in Madrid Maslahatgüzarı Dana Erlich’i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

NTV

The post İsrailli Bakan’dan Sumud Filosu aktivistlerine taciz. Makus muameleye yansılar çığ üzere first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri