- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
6 Şubat depremlerinde Hatay‘ın Antakya ilçesi Odabaşı Mahallesi’nde bulunan 3 yıllık Ilgım Apartmanı saniyeler içinde yıkıldı. Olayda 47 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi yaralandı.
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı müteahhit ve şantiye şefi Salih Zorsu ile yapı kontrolü firması yetkilisi Edip Talipoğlu ve yapı kontrol firması vazifelileri Semir Yoldaş ile Ahmet Tatlı hakkında, “bilinçli taksirle vefata ve yaralanmaya neden olma” hatasından 22 yıl 6’şar aya kadar mahpus cezası istemiyle dava açtı. Dört sanık da tutuksuz yargılanıyor.
ANKA Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye nazaran, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Sarsıntı Cürümleri Soruşturma Ofisi’nin, evrakta yer alan eksper raporunda kusurlu bulunan belediye vazifelileri hakkında İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma müsaadesi talep etmesinin üzerinden bir yıl geçmesine karşın şimdi dönüş yapılmadığı öğrenildi.
Ilgım Apartmanı’nda yakınlarını kaybedenler, belediye vazifelileri hakkında soruşturma müsaadesi talep edildiğini hatırlatarak, “Neden bu kadar vakittir soruşturma müsaadesi verilmediğini öğrenmek istiyoruz. Sorumlu bireylerden şikâyetçiyiz ve en kısa vakitte soruşturma müsaadesi verilmesini talep ediyoruz” diyerek CİMER’e müracaatta bulundu.
“HERHANGİ BİR SÜREÇ YAPILMADIĞI BİLGİSİNE ULAŞILMIŞTIR”
CİMER’den gelen cevapta, “Başvurunuza istinaden 10 Şubat 2026 tarihli yazımız ile Antakya Kaymakamlığı ve Hatay Yönetim ve Kontrol Müdürlüğüne ilgili CİMER müracaatınız gönderilmiş olup daha evvel rastgele bir süreç yapılmadığı bilgisine ulaşılmıştır. Buna istinaden 17 Şubat 2026 tarihli yazımız ile Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına ilgili CİMER müracaatınız gönderilmiş olup şikâyetine esas Ilgım Apartmanı hakkında soruşturma evrakı açılıp açılmadığı, açıldıysa sorumlular hakkında rastgele bir süreç yapılıp yapılmadığı, yapılmadı ise gereken sürecin başlatılmasına temel sonucundan Valiliğimize bilgi istenmiştir” denildi.
“BARİ ADALET İÇİN TÜM YETKİLİLER SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİ VE TESİRLİ ADIMLARI ATMALI”
Müşteki avukatlarından Ali Samsum, süreci şöyle kıymetlendirdi:
“Ilgım Apartmanı’nda, şimdi 39 yaşındaki ablam üzere sevdiğim halam Lale Portakaldalı’nı ve ailesini kaybettim. Müteahhit ve yapı kontrol sorumlularının yargılanmasından daha çok, sorumlu kamu işçilerinin yargılanmasını istiyorum. Zira biliyorum ki ömür hakkını müdafaa konusunda asıl sorumlu olan devlettir.
Ilgım Apartmanı’nın, bırakın apartman olmayı, bir masa bile olamayacak kadar yetersiz olduğunu öğrendik. Uzman raporu ile bu yetersizlik hâli ispatlandı ve kamu işçilerinin de sorumlu olduğu belirtildi. Bunun üzerine evraklar ayrıldı. Lakin bir yıldır kamu çalışanlarının soruşturma belgesinde soruşturma müsaadesi gelmedi.
Bunun üzerine, yakınlarını kaybeden öteki ailelerle birlikte CİMER’e başvurduk. Bildiğim kadarıyla bir tek bana karşılık geldi. ‘Hiçbir süreç yapılmadığını’ söylemişler. Bu karşılığı görünce hem ıstırabım hem öfkem daha da yükseldi. Ne zelzeleden evvel ne de sarsıntıdan sonra devletin umrundayız. Beşerler ölmesin diye çalışmadıkları üzere, öldükten sonra adaleti teslim etmek ismine da bir şey yapmıyorlar. Ülkede adaletsizlik tertibi kök saldı. Bari adalet için tüm yetkililer sorumluluklarını yerine getirmeli ve tesirli adımları atmalı.”
Cumhuriyet
The post Ilgım Apartmanı davası: Belediye vazifelileri için talep edilen soruşturma müsaadesine bir yıldır cevap yok first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...