- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Ebru Erke lezzet peşindeki yolculuklarını Türkiye’de sürdürüyor. Bu kez rotasını Anadolu’nun yerel ürünlerine çevirdi; üreticiden tabağa uzanan hikâyelerin peşine düştü. Yazarımız Metro Türkiye’nin desteğiyle hayata geçirdiği video serisini ve yerel mutfağın geleceğini anlattı…
◊ Bu projeye başlarken çıkış noktanız neydi?
Ben gastronomiyi hiçbir zaman sadece tabakta gördüğümüz sonuç olarak düşünmedim; hikâye benim için tarlada başlar. Yıllardır Anadolu’yu dolaşırken yerel ürünlerin konuşulduğunu ama üreticinin emeğinin, teruar bilgisinin ve gıda güvenliği zincirinin yeterince görünür olmadığını fark ettim. Bu projede amaç yalnızca ürün tanıtmak değil; üreticinin bilgisini, şefin yaratıcılığını ve Türkiye’nin gıda güvenliği vizyonunu ortak bir anlatıda buluşturmak. Çünkü gastronomi artık sadece lezzet değil, şeffaflık ve sürdürülebilirlik meselesi.
◊ Seri boyunca sizi en çok etkileyen an ne oldu?
Bilinçli üreticinin ürününe gösterdiği özen çok çarpıcıydı. Toprağın dilini dinleyerek, sabırla üretmek, kaliteyi korumak… Bu yaklaşımı yakından görmek gastronominin gerçek kahramanlarının çoğu zaman görünmeyen insanlar olduğunu hatırlattı.
◊ Proje size Türkiye’nin mutfak hafızasıyla ilgili yeni neler gösterdi?
Türkiye’nin mutfak hafızasının ne kadar katmanlı ve canlı olduğunu yeniden gördüm. Ürünlerin yalnızca lezzet değil, coğrafyanın iklimini, suyunu ve insan hikâyesini taşıyan kültürel kayıtlar olduğunu hatırlattı.
◊ Coğrafi işaret konusunda en büyük eksik nedir?
Coğrafi işaret çoğunlukla etiket gibi görülüyor; oysa köken, kalite ve bilgi güvencesi anlamına geliyor. Tüketici ürünün hikâyesini bilmediğinde bilinçli tercih yapamıyor. Gastronomide dönüşüm ne yediğini değil, yediğinin nereden geldiğini sormakla başlar.
◊ Bu seri kişisel olarak sizin için ne ifade ediyor?
Bu benim için yalnızca bir çekim süreci değil; Anadolu’da biriktirdiğim tanıklığın doğal bir devamı. Eğer insanların yerel üreticiye daha bilinçli yaklaşmasına, restoranların yerel ürünleri daha görünür kılmasına ve genç şeflerin malzemeye kökünden bakmasına ilham verirse işte o zaman gerçek bir etki yaratmış oluruz.
Hürriyet
The post ‘Hikâye tarlada başlıyor’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...