reklam
reklam
reklam
reklam

Havayla Çalışan Ekran Yaptılar!

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
havayla-calisan-ekran-yaptilar-0-BEehej5G.jpg

Elektriğin çalışma prensibi okullarda ekseriyetle su benzetmesi üzerinden anlatılır. Voltaj basınca, akım ise akış suratına benzetilerek öğrencilerin mevzuyu zihninde canlandırması sağlanır. Bu yalnızca bir eğitim metodu değil, tıpkı vakitte akışkanlar dinamiği açısından da geçerli bir karşılaştırmadır. Tarihte Sovyetler Birliği’nde kullanılan su entegratörleri yahut YouTuber Steve Mould’un yaptığı su bilgisayarı üzere örnekler, mantık devrelerinin sıvılarla da kurulabileceğini kanıtlamıştır. Lakin su kullanımı, sızdırma riski yahut su darbesi üzere fizikî zorlukları da beraberinde getirir.

Hava ile Çalışan Bilgisayar Ekranı Nasıl Üretildi?

Akışkan mantığını kullanmak için kesinlikle sıvı gerekmez; gazlar da bu fonksiyon için kullanılabilir. Yumuşak robotik (soft robotics) alanındaki çalışmalarıyla tanınan YouTuber Soiboi Soft, bu konsepti bir adım ileri taşıyarak hava gücüyle çalışan cihazlar tasarlıyor. Daha evvel silikon robotlar üreten içerik üreticisi, son çalışmasında mikroakışkanlar alanına odaklanarak dikkat alımlı bir projeye imza attı.

Yayınlanan son görüntüde, hidrolik piksellerden oluşan ve hava ile denetim edilen bir ekranın üretim kademeleri yer alıyor. Bu sistemde her bir piksel, kendisine bağlı bir solenoid valf aracılığıyla şişirilip indirilebiliyor. Sistemin en değişik yanı ise çalışma mantığının bilakis işlemesi; hücredeki havasızlık durumu “açık” komutunu temsil ediyor. Sistem faal olduğunda vakum devreye giriyor ve silikon zar içeri hakikat çekilerek yarım küre formunda bir çukur oluşturuyor.

Silikon ve Vakumun Gücü: Akışkan Mantığıyla Çalışan Piksel Teknolojisi

Tek bir pikselden çoklu bir ekrana geçiş yapmak ise epeyce karmaşık bir kablolama süreci gerektiriyor. Pikseller bir ızgara üzerine yerleştiriliyor ve her satır ile sütun kendi vakum pompasına bağlanıyor. Bir pikselin çalışması için hem satır hem de sütun sınırının faal olması gerekiyor. Bu durum, iki vakum transistöründen oluşan kolay bir VE (AND) kapısı ile sağlanıyor. Bu katmanlı yapı, günümüzde kullandığımız silikon çiplerin mimarisini andırıyor.

Videonun sonunda Soiboi Soft, 4×4’lük bir silikon piksel ızgarasını muvaffakiyetle çalıştırarak “Hi world!” yazısını ve çeşitli yüz tabirlerini ekrana yansıtıyor. Hatta bu teknolojiyle klasik Yılan (Snake) oyununun hidrolik bir versiyonunun yapılabileceği belirtiliyor. Projenin teknik muvaffakiyetinin yanı sıra, vakum sınırlarının açılıp kapanırken çıkardığı tıslama ve tıklama sesleri, izleyiciler için hipnotize edici bir ASMR deneyimi sunuyor.

Peki, siz bu cins deneysel teknolojilerin gelecekte günlük hayatımızda yer bulabileceğini düşünüyor musunuz?

Shiftdelete

The post Havayla Çalışan Ekran Yaptılar! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri