reklam
reklam
reklam
reklam

Erkan Baş: AKP’yi yenmek istiyorsak DİSK’in 1 milyon üyesi olmalı

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
erkan-bas-akpyi-yenmek-istiyorsak-diskin-1-milyon-uyesi-olmali-0-fgt1pwuQ.jpg

İzmir’de TİP Vilayet Örgütü tarafından partinin 65. yılı kapsamında Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen Seher Ünver Bülbül’ün moderatörlüğünü yaptığı “Türkiye Emekçi Partisi’nin 65 Yıllık Yürüyüşü” başlıklı panele TİP Genel Lideri Erkan Baş ile Parti Meclisi Üyesi Can Soyer katıldı.

Baş, bugün Türkiye’nin sosyalizme gereksinimi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’nin meselelerinin tahlili sosyalizmdedir. Bunun ortaya konuluyor olması, bunun altının dolduruluyor olması son derece kıymetli bir şeydir. Bakın arkadaşlar, bu bizim artık bağımsızlık, demokrasi, sosyalizm; bu kongrede tekrar bunu güncelleyelim ve Türkiye toplumu karşısına çıkalım derken yalnızca bir nostalji değil. Türkiye İşçi Partisi tıpkı vakitte emperyalizm denilen şeyi bu türlü bir ülke dışında dış siyaset başlığının bir konusu olmaktan çıkartıp o emperyalizme bağımlılığın günlük siyasi hayatta, toplumsal hayatta, sınıf gayretinde karşılığını da çok net biçimde ortaya koyarak ve buna karşı çabayı personel sınıfının iktidar gayretiyle birleştirerek bence çok değerli bir açılımın altına da imza atmış durumda.

Kuşkusuz eksikler vardır; mesela ben bugünden baktığımda bana kolay geliyor, tırnak içinde söylüyorum; işte gençlik hareketini keşke parti çatısı altında tutmayı başarabilselerdi; yani işte Becerikliler, Denizler, İbrahimler; hani o devrimci güç partinin çatısı altında kalabilseydi diyorum. Ben açıkçası mesela bu noktada bir eksiklik saptıyorum. Ancak bu bugünden bakıp söyleyebildiğimiz bir şey; yani o günün Türkiye’sinde, o günün sıcaklığında öteki biçimde kıymetlendirilebilir.

Türkiye Emekçi Partisi’nin ortaya koyduğu ana çizgi bize bugün nitekim ne yapmamız gerektiği konusunda son derece varlıklı bir tecrübe ortaya koyuyor. 90’lı, 2000’li yıllarda Türkiye’de solun hayli geri çekildiği bir kademede 60’lı yılların Türkiye Emekçi Partisi’ne tahminen de içeriden tırnak içinde parlamenterist, reformist, revizyonist, şu bu falan filan diye muhalefet eden ne kadar devrimci abimiz, ablamız, arkadaşımız, kardeşimiz varsa hepsi şöyle söylüyordu: Keşke TİP gibi bir parti olsa diyordu. Olmayınca değerini anladığımız bir bedel tıpkı vakitte. Bir buz kıran zira yolu açıyor. O yol sizin ufkunuzu genişletiyor ve neleri görebiliyorsunuz, değişik şeyleri de görebiliyorsunuz.”

“İŞÇİ SINIFININ İKTİDAR ÇABASINA ÖNCÜLÜK EDEBİLECEK BİR PARTİYİZ”

TİP’in personel sınıfının iktidar çabasına öncülük edebilecek yeni bir partiye duyduğu gereksinime karşılık olarak doğduğunu belirten Baş, “Biz kendimizi yalnızca 1961’de kurulan Türkiye Personel Partisi’nin miras kabul eden, onun bugün sürdürücüsü, devamcısı, şu bu falan… bu tartışmaları nitekim hiç önemsemiyoruz. Biz o Türkiye Personel Partisi’nin ülkülerine, kıymetlerine bağlı; o sorumluluğu omuzlarına almış; o sorumluluğa uygun davranan; o sorumluluğa mutlaka uygun davranma konusunda hassasiyet gösteren lakin Türkiye Sosyalist Hareketi’nin 2000’li yıllarda emekçi sınıfının iktidar uğraşına öncülük edebilecek yeni bir partiye duyduğu muhtaçlığa cevap olarak doğmuş bir partiyiz” diye konuştu.

“KUŞATMA HAREKÂTININ EN KIYMETLİ BOYUTU SENDİKASIZLAŞTIRMA VE SARI SENDİKALAŞTIRMA”

İşçi sınıfının iktidarının sosyalizmde olduğunu belirten Baş, “Biz sosyalist bir partiyiz. Emekçi sınıfının iktidarının sosyalizmde olduğunu söyleyen bir partiyiz. Fakat çaba eden her emekçiyi de kendi yoldaşımız, arkadaşımız olarak görüyoruz. Mesela bakın, bunu değiştirmek için de uğraş sarf ediyoruz. Yani biz yalnızca çalışanların çıkarının solda, sosyalizmde olduğuna inanıyoruz ve bundan bir adım geri basmıyoruz. Hiçbir yerde biz solcu molcu değiliz demiyoruz; sosyalist değiliz demiyoruz. Lakin uğraş etmek için illa solcu olmak, sosyalist olmak gerekmez. Hatta genelde aykırısı: Çaba ettikçe solculaşırsınız. Öbür deva olmadığını gördükçe sosyalistleşirsiniz. Genelde o denli olur bu işler. Artık bu kritik. İkincisi arkadaşlar, şunu vurgulamam lazım. Bakın, Türkiye personel sınıfına dönük bu kuşatma harekâtının en kıymetli boyutu sendikasızlaştırma ve sarı sendikalaştırmadır. Ya sendikasız hâle getiriyor ya da illa sendikalı olacaksan işte yandaş sendikalar artık; yani dünyada eşi gibisi olmayan yandaş sendikalar bizde kurulmuş durumda. Yani yalnızca mesela KESK’in gayretini düşünün; yani hepimizin yaşı yetiyordur diye söylüyorum ona. Kelamda yasaktı; memurun sendikası mı olur falan. Dövüşe dövüşe, dövüşe dövüşe sendika hakkını aldık. Bugün KESK’in en büyük sendikası Eğitim Sen bile yetkisiz sendika haline getirildi. Devlet eliyle, Memur Sen eliyle içini boşalttılar” dedi.

“TİP’İN 1 MİLYON OY ALDIĞI YERDE DİSK’İN 3 MİLYON, 5 MİLYON ÜYESİNİN OLMASI LAZIM”

TİP’in 2023 seçimlerindeki başarısı üzerinden konuşmasını sürdüren Baş, şunları lisana getirdi:

“Biz 2023 seçimlerinde 51 vilayette seçime girdik. Son dakikada bir ittifak yasasında değişiklik yaptılar. Bunu da o denli TİP’in önünü kesmek için falan yapmadılar. Yani DEVA, Saadet, Gelecek, Millet İttifakı’nı bozmak için yaptılar. Fakat sağcılar tekrar yolunu buldu; onlar bir taktik buldular. Biz açıkta kaldık. Yani o yasa yalnızca bizi olumsuz etkiledi. 51 vilayette seçime girdik arkadaşlar ve biz yaklaşık 1 milyon oy aldık, 980 bin civarı oy aldık; 1,76… Mesela İzmir’in bir bölgesinde, Ankara’da, Kocaeli’nde, Antep’te, Urfa’da, Diyarbakır’da, Aydın’da, Tekirdağ’da, Bursa’nın bir bölgesine girmedik. Şayet bakın, bizim aldığımız oy birinci TİP’in aldığı oya yakındır; 60 yıl sonra Türkiye’de o oy alındı. O oyu Türkiye İşçi Partisi aldığında Kürtler, Kürt aydınları, Kürt işçileri; mesela Behice Boran’ı, Urfa milletvekili; Tarık Ziya Ekinci, ikinci Diyarbakır milletvekili değil mi? Artık bugün burada öteki bir dinamik var. Bizim bu türlü bir dinamiğimiz yok. O gün DİSK’i kuran gümbür gümbür gelen bir emekçi hareketi var. O gün bir işte FKF, Dev Genç hareketi var. Gümbür gümbür geliyor. Gerçek mu? Bütün bunların sonucunda TİP bu oyu alıyor. Dünyada şöyle bir örnek yok. Biz seçimde 1 milyon oy aldığımızda DİSK’in, Genel-İş’in 140 bin civarı üyesi vardı. Onun dışında bütün DİSK’in 100 bin üyesi var. Hani hepsini sayın: 200 bin, 250 bin üyesi var. Bakın, 250 yıllık personel sınıfı gayret tarihinde. O ülkede emekçi sınıfı sendikası, emekçi sınıfının mücadeleci sendikası 100 bin, 200 bin üyesi olacak; personel sınıfı varsa 1 milyon oy alacak. Bu imkânsız. Yok bu türlü bir örnek. Aksisi doğrudur. Bakın, olağanda TİP’in 1 milyon oy aldığı yerde DİSK’in 3 milyon, 5 milyon üyesinin olması lazım. Ben burada DİSK’li arkadaşlarımızı falan eleştirmiyorum; kendimize eleştiriyorum, yanlış anlamayın. 12 Eylül’den bu yana iktidarların o siyasetini biz kıramadık.”

“BU İŞİN DİĞER YOLU YOK”

“AKP’yi yenmek istiyorsak, DİSK’in 1 milyon üyesi olacak; bu işin öteki yolu yok” diyerek kelamlarını sürdüren Baş, şunları kaydetti:

“Biz bunu başaramadığımız sürece AKP, bulgurla, makarnayla, işte taban fiyata son seçim yılı artırım yaparak, o yıl EYT’yi çıkartarak, artırım vererek 4 yıl, 5 yıl süründürür emekçi sınıfını. Son 6 ayda bir şey veriyormuş üzere yapar esasen hakkımız olanı. Yeniden bu işi toparlar. Bizim bu mahalleler ortası bölünmeyi falan bozabilecek tek denklemimiz bu. Benim Gebze’den aday olmam falan da bir ferdî bir belediye başkanlığı yarışa değil; partinin bir stratejisi, bir taktiği, topluma bir daveti. Buradan herkese davet yapıyorum: AKP’yi yenmek istiyorsak emekçi sınıfı aktif, örgütlü bir güç olarak siyaset sahnesine yerini alacak. Biz bütün varımızı, yoğumuz; 2023 seçimlerinden sonra parti meclisinin birinci toplantısı bir numaralı kararı budur. Bu yalnızca TİP’in kaygısı olarak söylemiyorum. Türkiye’de bu karanlığı yenmek isteyen herkes gözünü buraya dikmek zorunda. Bu işin diğer bir yolu yok.”

Cumhuriyet

The post Erkan Baş: AKP’yi yenmek istiyorsak DİSK’in 1 milyon üyesi olmalı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri