H
hepsigundem
Guest
Ekran kartı pazarında son devirde yaşanan stabilite, yerini 2026 yılıyla birlikte başlayacak yeni bir fiyat artışı dalgasına bırakıyor. Board Channels tarafından hazırlanan şimdiki rapora nazaran, bölümün iki dev ismi AMD ve Nvidia, üretim maliyetlerindeki yükselişi etiketlere yansıtmaya hazırlanıyor.
Ekran kartlarına artırım geliyor
Tek seferlik bir artırımdan çok aylara yayılacak kademeli bir süreç olarak kurgulanan bu artış grafiği, donanım dünyasında uzun müddetli bir fiyat baskısı oluşturuyor. Mevcut datalar, maliyet artışlarının birinci olarak Ocak 2026 prestijiyle AMD kanadında başlayacağını, Nvidia’nın ise benzeri bir politikayı Şubat ayından itibaren devreye alacağını kesin bir lisanla ortaya koyuyor.
Söz konusu artırım kararının merkezinde, global ölçekte derinleşen DRAM tedarik krizi ve buna bağlı olarak fırlayan bellek maliyetleri yer alıyor. Bir ekran kartının toplam üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 80’ini GPU ve VRAM bileşenleri oluştururken, bilhassa GDDR6 ve GDDR7 bellek modüllerindeki arz kahrı üreticilerin hareket alanını büsbütün kısıtlıyor.
AMD cephesinde RDNA 4 tabanlı eserlerin sonlu sayıda olması ve eski kuşak kartların üretim bantlarından çekilmesi fiyat istikrarlarını bozarken; Nvidia tarafında ise RTX 50 serisinin başlangıç fiyatlarının esasen yüksek seyretmesi, gelecek artırımların son kullanıcıya çok daha sert yansımasına neden oluyor. Bellek ünitelerinin daha yüksek bedellerle temin edilmesi, markaların mevcut fiyat düzeylerini müdafaasını imkansız hale getiriyor.
Piyasadaki bu daralma yalnızca ferdî kullanıcıları değil, ekran kartlarını sistemlerine entegre eden alt üreticileri de güçlü bir sürece sürüklüyor. GDDR7 belleklere olan talebin yapay zekâ ve profesyonel ekran kartı segmentine kaydırılması, oyuncu sınıfı kartların tedarik zincirinde aksamalara yol açıyor.
Sektör tahlilleri, AIC üreticilerinin artan maliyetleri direkt perakende satış fiyatlarına ekleyeceğini ve bu durumun 2026 yılı boyunca devam edeceğini doğruluyor. Donanım dünyasında yaşanan bu gelişme, sistem toplama maliyetlerini üst çekerken, nitelikli donanıma erişimi son yılların en kuvvetli düzeyine taşıyor.
Shiftdelete
The post Ekran Kartı Dalı Karışabilir! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...