reklam
reklam
reklam
reklam

Ekim alanlarında sert daralma: Pamukta kriz!

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Artan maliyetler, yetersiz takviye siyasetleri ve derinleşen kuraklık, Türkiye’de pamuk üretimini kritik bir noktaya taşıdı. Bilhassa Ege Bölgesi’nde üreticiler girdi maliyetleri nedeniyle pamuk ekiminden uzaklaşırken bölüm temsilcileri ekim alanlarında sert daralma yaşandığını belirtiyor. Üretimdeki gerilemenin önümüzdeki yıllarda ithalat bağımlılığını artırabileceği uyarısı yapılırken üreticiler sürdürülebilir bir pamuk siyaseti ve güçlü takviye düzeneği davetinde bulunuyor. Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Lideri Mustafa Tanyeri, “Başta mazot, gübre, tohum ve kimyasal ilaç olmak üzere dört ana girdi kalemimiz var. Bunların maliyeti her yıl yüzde 70 ila 80 oranında arttı. 2022 yılında pamuğu 22 liraya sattık. 2025 yılında 27 liraya sattık. Yani pamuk fiyatı yıllar içinde yalnızca yüzde 5-10 arttı. Fakat girdi maliyetlerimiz katlanarak yükseldi” diye konuştu.

KURAKLIK ETKİSİ

Tanyeri, kuraklık nedeniyle pamuk üretiminde önemli sulama kısıtına gidildiğini de belirterek “Normalde üç su yapılması gerekirken biz artık iki suyla pamuk üretiyoruz. Daha evvel 330- 360 bin dönüm düzeylerinde pamuk ekiliyordu. 2025 yılında bu sayı 240 bin dönüme düştü. Pamuktan kaçış başladı. Üretemiyoruz. Girdi maliyetleri, fiyat dengesizliği ve kuraklık bizi pamuktan uzaklaştırdı” dedi.

YÜZDE 50’YE VARAN DARALMA

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Lider Yardımcısı Bülent Uçak ise pamuk üretiminde yaşanan maliyet baskısına dikkat çekerek “Üreticinin iki-üç yıldır beklentileri karşılanamadı. Pamuk çok maliyetli bir üretim. Öteki eserler üzere yalnızca ekilip bırakılan bir eser değil; daima ilgi, takip ve bakım isteyen bir eser. Ziyan edince beşerler yavaş yavaş bu işten çekiliyor. Alanların yüzde 50’ye yaklaşan bir ölçüde daralması kelam konusu olabilir” dedi. Uçak, Türkiye’nin pamuk üretim kapasitesinde önemli bir düşüş yaşanabileceğini belirterek rakamsal bir ikazda bulundu. “Geçtiğimiz yıllarda 780- 800 bin, hatta 850 bin ton düzeylerine çıkan üretim, bu şartlarda 400-450 bin tonlara kadar gerileyebilir. Ege pamuğu daha evvel 160-165 cent bandında hareket ederken artık 188-190 cent düzeylerinde, hatta 2 dolara kadar talep görüyor. Üretici geleceğe müspet bakamıyor. Pamuk az ekildiğinde öbür eserlerin fiyatları da baskılanır. Ziraî girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 34.26 arttı. Bu çok önemli bir maliyet baskısıdır. Bu maliyetlerle pamuk en az 40 liranın altında olmamalı” dedi.

Cumhuriyet

The post Ekim alanlarında sert daralma: Pamukta kriz! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri