reklam
reklam
reklam
reklam

Eğitimdeki eşitsiz uygulamalar sürüyor: MEB, birleştirici olan sporu bile ayrıştırıyor

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
İstanbul’da daha evvel BAŞKAN İmam Hatipliler Derneği tarafından düzenlenen İmam Hatip Spor Oyunları, bu yıl Ulusal Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Öncü Spor Kulübü işbirliğiyle Türkiye geneline yayılıyor. Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü okullara hususa ait yazı gönderdi. Yazıda; İmam Hatip Spor Oyunları’nın, vilayet genelindeki imam hatip ortaokulu ve imam hatip liselerini kapsayacak biçimde, 2025-2026 eğitim öğretim yılı içerisinde gerçekleştirilmesi için sürecin yürütülmesinin planlandığı belirtildi. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, İmam Hatip Spor Oyunları’nın İstanbul’la sonlu kalmayıp ülke geneline açılmasına ait açıklamalarda bulundu. Özbay uygulamaya ait, “Masum bir spor faaliyeti olarak sunulsa da gerçekte eğitimdeki açık eşitsizliğin yeni bir halkası” yorumunu yaptı. Zati tartışmalı olan bir uygulamanın, artık direkt devlet eliyle ve kamusal kaynaklarla yürütülen ulusal bir tertibe dönüştürüldüğüne dikkat çeken Özbay, “Devletin bütçesiyle finanse edilen bir tertibin sırf imam hatip ortaokulları ve liselerine yönelik planlanması, Anayasa’da teminat altına alınmış eşitlik unsurunun açık ihlalidir” dedi.

‘BİRLEŞTİRİCİ ALAN BİLE AYRIŞTIRILIYOR’

“Bu ülkede spor yapmaya, müsabakaya, toplumsallaşmaya muhtaçlığı olan öğrenciler sadece imam hatiplerde mi okuyor? Bu tertibin dışında bırakılan yüz binlerce öğrenciye devlet ne söylemektedir? Spor ve toplumsal eğıtımetkinlik hakkı herkese değil, muhakkak bir okul çeşidine mi aittir?” sorularını yönelten Özbay, kelam konusu tablonun AKP iktidarının yıllardır sürdürdüğü imam hatip merkezli eğitim siyasetinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıktığını vurguladı. Okul imalinden, bütçe dağılımına, öğretmen atamalarından, projelere kadar imam hatiplere sistematik biçimde ayrıcalık tanındığını, öteki okul türlerininin ise ikinci plana itildiğini söyleyen Özbay, “Şimdi bu ayrıcalık alanı spor faaliyetleriyle daha da genişletilmektedir. Bu bir muhtaçlıktan doğan tercih değil; kamu gücü kullanılarak makul bir okul cinsinin sistematik biçimde desteklenmesidir. Kamusal eğitimin tarafsızlık prensibini yok sayan, devletin tüm çocuklara eşit uzaklıkta durma yükümlülüğünü ortadan kaldıran şuurlu bir yönelimdir. Birleştirici olması gereken spor alanı bile ayrıştırılmakta; öğrenciler okul cinslerine nazaran yine sınıflandırılmaktadır” sözlerini kullandı.

‘AÇIK BİR EŞİTSİZLİK’

Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenen Özbay, “Devletin spor tertipleri neden tek bir okul çeşidine hizmet eder hâle getirilmiştir? Neden eşitlik sadece telaffuz seviyesinde kalmaktadır? Eğitimde eşitlik, süslü maksat cümleleriyle değil; tüm öğrencileri kapsayan uygulamalarla sağlanır. İmam hatiplere tanınan bu ayrıcalıklar sona ermeden, eğitimde eşitlikten kelam etmek mümkün değildir. Kamusal kaynaklar, bir zümrenin değil; Türkiye’deki tüm çocukların hakkıdır. İmam hatipleri başka devlet okullarından üstün gören bu zihniyet, artık lafı dolandırmamalıdır. Madem uygulamalarınızla imam hatipleri kayırıyor, madem kamusal imkanları sırf bu okullara seferber ediyorsunuz; o halde çıkıp bunu açıkça tabir etme yüreğini de gösterin. Zira bugün yapılan tam olarak budur. Spor turnuvalarından, toplumsal projelere, fiziki yatırımlardan, bütçe tercihlerine kadar imam hatipler ayrıcalıklı bir pozisyona yerleştirilirken, başka devlet okulları şuurlu biçimde geri plana itilmektedir. Bu yaklaşım; eğitimde eşitliği, adaleti ve kamusal sorumluluğu yok sayan ayrımcı bir pratiğe dönüşmüştür. Devlet, okul çeşitlerine nazaran taraf tutamaz; çocuklar ortasında ideolojik tercihler üzerinden hiyerarşi kuramaz. Bunu yapan bir anlayışın yürüttüğü şey eğitim değil, takımlaşma ve toplumsal mühendisliktir. Bunun ismi ne spor ne proje ne de gençlik faaliyetidir. Bunun ismi, devlet eliyle kurulan ayrıcalık nizamıdır. Ve bunun ismi açık bir eşitsizliktir” diye konuştu.

Cumhuriyet

The post Eğitimdeki eşitsiz uygulamalar sürüyor: MEB, birleştirici olan sporu bile ayrıştırıyor first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri