- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Kültür ve Turizm Bakalığı Yaşayan Kültürel Miras Elçisi Ömer Ulutaş, gençlerin enstrüman tercihlerine değinirken kızların elektro gitar, kalimba ve ukulele; erkeklerin ise “kültürümüzün demirbaş enstrümanı” bağlama ve kabak kemane tercih ettiklerini söyledi. Bilhassa de 7 ila 20 yaş aralığındaki gençlerin birinci tercihlerinin yeniden bağlama olduğunu belirten Ulutaş, nedenini ise şöyle açıklıyor:
“Nedeni ise geçmişte annelerimizin, babalarımızın o vaktin kaidelerinde öğrenemediği bu enstrümanı çocuklarının çalmasını istemeleridir. Gençlerimizin bağlamaya eğilimi çok fazla ve çok da başarılılar. En hoş özelliği ise kendilerini söz edebilmeleri. Bağlama çalan bir çocuk, utangaçlık hissini yenerek kendini çok daha âlâ tabir edebiliyor.”
“ÖĞRENDİKÇE HEVESİM ARTTI”
Bu formda bağlama eğitimine başlayanlardan birisi de Miraç Savaç. Miraç, annesinin bağlama çalma isteğini kendisi yerine getirerek bağlama öğrenmeye başlamış. Bir yıldır eğitim alan Savaş, kendi bağlama eğitimine başlamasını da şöyle söz ediyor.
“Annem saz çalmak istiyordu lakin annem çalamıyordu bana söylediler. Ben de gitar yerine bağlamayı tercih ettim. Birinci vakitlerde acemiyken Cemalettin hocam bana birçok şeyi öğretti. Öğrendikçe hevesim daha da arttı, kurs günlerimi iple çekiyorum. Artık annemle düet yapıyoruz; ben çalıyorum, annem söylüyor. Etrafımdakiler bizi gördüğünde ‘Yeni düet ne zaman’ diye soruyorlar”
“OĞLUM SAZ ÇALMAK İSTEDİĞİ GÜN ONDAN DAHA ÇOK HEYECANLANDIM”
Çocukluk hayalini oğlunda yaşatan anne Rabia Savaş ise oğluyla duyduğu gururu lisana getirdi. Kendi denemelerinin sonuçsuz kaldığını lakin oğlunun başarısıyla kendi başarmışcasına memnun olduğunu belirten anne Savaş, “Oğlumun ‘ben saz çalacağım’ dediği gün ondan daha çok heyecanlandım. Onunla birlikte müzik yapmak benim için çok değerli” dedi.
NTV
The post Ebeveynler bağlama tutkularını çocuklarına aşılıyor, çocukları da ebeveynlerinin hayallerini yaşatıyor first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...