- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Paketli cips ve soslarda kullanılan katkı maddeleri konusunda artık pek çok kişi hassasiyet gösteriyor ve özellikle çocuklara bunları yedirmemeye çalışıyor. Ben yıllardır yufkadan pancara çeşitli malzemelerle fırında cipsler yaptım. Tariflerini de zaman zaman yazdım. Bu yazıda, hangi tür cipse hangi tür dip sos uyar ve bu dip sosları evde nasıl yapabiliriz, ondan bahsetmek niyetindeyim. Ancak öncesinde en son keşfettiğim mikrodalgada patates cipsini de anlatayım.
Patatesi soyun, yıkayıp kurulayın, ardından çok ince şekilde dilimleyin. Mandolin rende kullanırsanız daha iyi olur ama evde böyle bir aparat yoksa bıçakla yapabilirsiniz. Bir iri patates yeterli olur, beğenirseniz daha fazlasını hazırlayabilirsiniz. Dilimlediğiniz patateslerin üzerine çok az zeytinyağı gezdirin ve baharat ekleyin. Toz kırmızı biber, tuz, sarımsak tozu kullanabilirsiniz mesela. Mikrodalgaya uygun boyutta bir tabağa fırın kâğıdı serin, üzerine patatesleri dizin, çok üst üste gelmesin. Mikrodalga fırınımın en yüksek ayarı 800, kimileri bundan yüksek olabilir, kendi fırın ayarınıza göre zamanı düzenlersiniz. 800’de 8 dakika pişiriyorum. Çıkarıp kâğıdı altından alıyor ve öyle soğutuyorum. Çok lezzetli ve hazır cipsi aratmayan bir sonuç. Her şeyden önemlisi ‘kötü’ yağ ve kimyasal tatlandırıcı, koruyucu içermediği için gönül rahatlığıyla yiyebiliyoruz. Bunu normal fırında ya da derin yağda yapan da var. Siz beğendiğiniz tarifi kullanın.
Cipsi yapınca dip sosunu da hazırlamak kaçınılmaz. Pek çok harika ev yapımı sos tarifi var. Dip sosunuzu hazırlarken elinizi biraz cimri tutun. Fazlasını uzun süre saklayamazsınız; hava geçirmez bir kapta ve dolapta en çok 2-3 gün dayanır.
Süzme yoğurt dip sosların en temel baz malzemelerinden biri. İçine sadece nane koyarak ferah bir lezzet elde edebilir, taze soğan ve maydanoz gibi yeşilliklerle ya da kekik, soğan ve sarımsak tozuyla farklı kombinasyonlar hazırlayabilirsiniz. Bizde yeni yeni marketlere giren ekşi krema da dip sos bazı olarak iyi bir ürün. Baharatlayarak kullanabileceğiniz ekşi krema yerine sürülebilir beyazpeynir de kullanabilirsiniz. Peynirin içine sadece limon kabuğu rendesi bile bol baharatlı yufka cipsleriyle harika bir uyum yakalar. Limonlu-peynirli dip sos fırında ya da mikrodalgada yapacağınız çıtır çıtır pancar cipsine de çok yakışır.
Tuzlu-tatlı atıştırmalıkları sevenler için patates cipsi ve ballı-krem peynirli bir dip sos öneririm. Balın tatlılığı patates cipslerinin tuzluluğuyla birleşerek o şaşırtıcı tuzlu-tatlı lezzet profilini yaratır.
Mayonezli, ketçaplı
Patates kızartmasıyla servis edilen bir dip sos daha tarif edeceğim. Her iyi dip sos kaliteli ve ev yapımı mayonezle başlar. Kendiniz yapmıyorsanız güvenilir bir markadan alabilirsiniz. Patatesle kullanacağımız için ketçap da olmalı.
Bir kâseye 2 ölçü mayonez, 1 ölçü ketçap koyun, 1’er çay kaşığı kadar tütsülenmiş kırmızı biber (bu isli tadı seviyorum ama evde yoksa normal kırmızı biber de olur), sarımsak tozu, Worcestershire sosu, dilerseniz acı kırmızı biber ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. Karıştırarak iyice harmanlayın ve tadına bakın. Tuz ve baharat çeşitlerini ağız tadınıza göre arttırabilirsiniz. Buzdolabında yarım saat dinlendirip patates cipsinizle servis edin.
Acılı salsa
NE LAZIM?
◊1 kavanoz konserve közlenmiş, doğranmış domates (yoksa 2-3 domates, biraz zeytinyağı)
◊1 tane acı kırmızı biber
◊1 diş sarımsak
◊2 tane yeşil soğan
◊1 tutam taze kişniş (doğranmış)
◊1 limonun suyu
◊Yeterince tuz-karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Közlenmiş domates konserveniz yoksa yarım kilo kadar domatesi 2’ye kesip kesik kısımları tepsiye kapatıp üzerine zeytinyağı gezdirerek fırında közleyin. Pişince soğutup kabuklarını soyun.
◊ Mutfak robotuna tepsiye akan suyuyla beraber köz domatesleri, ince kıyılmış taze soğanları, sarımsak, kişniş ve limon suyunu koyup pürüzsüz hale gelinceye kadar çekin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
◊ Servis etmeye hazır olana kadar buzdolabında soğutun.
Guacamole
NE LAZIM?
◊2 avokado
◊1 küçük domates
◊2 tane jalapeno biberi (tatlı yeşil biberle değiştirebilirsiniz)
◊1 küçük soğan
◊2 yemek kaşığı limon suyu
◊Tuz (damak tadınıza göre)
NASIL YAPARIM?
◊Avokadonun içini çıkarın ve üzerine limon suyunu gezdirin. Çatalla ezin ve damak tadınıza göre tuz ekleyin.
◊İncecik kıyılmış domates, biber, soğan ve tuzu ilave edip iyice karıştırın.
◊Hemen servis yapın veya üzerini streç filmle sıkıca kapatarak buzdolabında muhafaza edin.
◊Guacamole’yi buzlukta dondurarak saklayabilirsiniz.
Hürriyet
The post Dip sos deyip geçmeyin first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...