reklam
reklam
reklam
reklam

Deprem riskine karşı ‘bor katkılı zemin’… Zeminin sıvılaşması önlenecek

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
deprem-riskine-karsi-bor-katkili-zemin-zeminin-sivilasmasi-onlenecek-0-8aZPlecC.jpg

BTÜ’de binalara yönelik “bor katkılı zemin enjeksiyon malzemesiyle” yapılan yenilikçi çalışmalar hem mühendislik hem de deprem güvenliği açısından önemli bir adım olarak öne çıkıyor. BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı, 10 yıl önce başladıkları çalışmaların başarılı şekilde ilerlediğini belirtti. Laboratuvar çalışmalarının başarılı sonuçlar vermesinin ardından arazi denemelerine geçtiklerini ve Gemlik sahil bölgesinde zemin sıvılaşmasının yoğun olduğu bir alanda testler yaptıklarını aktaran Avcı, şöyle konuştu:

deprem-riskine-karsi-bor-katkili-zemin-zeminin-sivilasmasi-onlenecek-1-XKhhD7uQ.jpg

BTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı

SIVILAŞMAYI ÖNLEMEDE ÇOK ETKİLİ
“Elde ettiğimiz veriler, malzememizin özellikle zemin sıvılaşmasını önlemede çok etkili olduğunu gösterdi. Halihazırda oturma kaynaklı problemleri olan bir binada da denemeler gerçekleştirdik. Binanın iç kısmından açtığımız küçük delikler ile zemin içerisine bor katkılı malzemeyi gönderiyoruz. Bu şekilde zemin iyileştirmesini sağlıyoruz. Binanın hem içinden hem de dışından yapılan müdahalelerle, binanın oturduğu zemini tamamen iyileştiriyoruz. Bu yöntemi deprem riski yüksek bölgelerde zemin sıvılaşmasını önlemek ve mevcut binaların iyileştirilmesi için de kullanmayı hedefliyoruz. Bu çalışmamız, mühendislik ve yerli üretim açısından önemli bir adım. Zemin iyileştirme teknolojileri, depreme karşı daha güvenli yapılar inşa etmek için kritik öneme sahip.”

deprem-riskine-karsi-bor-katkili-zemin-zeminin-sivilasmasi-onlenecek-2-7RVTFvrg.jpg

Hürriyet

The post Deprem riskine karşı ‘bor katkılı zemin’… Zeminin sıvılaşması önlenecek first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri