reklam
reklam
reklam
reklam

‘Çocuklar dramatik olmayanın da anlamlı olduğunu gösterdi bana’

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
cocuklar-dramatik-olmayanin-da-anlamli-oldugunu-gosterdi-bana-0-FP3l8FHl.jpg

Mehmet Demirci 1991’de eline ilk kez bir fotoğraf makinesi aldığında, muhtemelen hayatını tamamen değiştireceğini bilmiyordu. Yıllar içinde Irak ve Afganistan savaşlarından Haiti depremine, ABD başkanlık seçimlerinden Türkiye’deki gündeme kadar pek çok kritik ana tanıklık etmiş bir fotoğrafçı o. Meslek hayatının önemli bölümünü çatışma bölgelerinde geçiren, Kuzey Karolina’da yaşayan Demirci, bugün Triangle Business Journal adlı ekonomi gazetesinde çalışıyor.

Demirci’nin geçen ay ‘Baba, Bir Fotoğraf Çek’ adlı bir fotoğraf kitabı yayımlandı. Bu kez dramatik anlar, manşetlik kareler yok. Demirci’nin oğlu Deniz’in henüz 5-6 yaşlarındayken babasının ne iş yaptığını keşfetmesiyle bir ritüelleri oluşmuş. “Baba, şunun fotoğrafını çeksene” cümlesi tekrarlandıkça büyüyen bir arşiv ortaya çıkmış. Ağır ekipman yerini zamanla cep telefonuna bırakmış. Kitap kartpostal formatında tasarlanmış, her sayfa koparılıp gönderilebiliyor. Mehmet Demirci’yle kitabını konuştuk.

cocuklar-dramatik-olmayanin-da-anlamli-oldugunu-gosterdi-bana-1-yi3tLchL.jpg

‘Baba bir fotoğraf çek’ cümlesi ne zaman kitap fikrine dönüştü?

Çocuklarım Deniz ve Neva bir şeyi fark ediyor, beni çağırıyor ve ben de fotoğraf çekiyordum. Zamanla bu tekrar eden cümlenin bir ritmi oluştu. Oğlum, 5-6 yaşlarındayken ne iş yaptığımı keşfetmişti. O keşif anı, aslında ‘Baba Bir Fotoğraf Çek’in de ilk kıvılcımıydı. Fotoğrafının çekilmesini pek sevmezdi ama ilgisini çeken her şeyin mutlaka fotoğraflanmasını isterdi. Kısa süre sonra kardeşi de bu oyuna katıldı. Zamanla fotoğraflar büyük bir arşive dönüştü. Kitap fikri, bu bakışın kalıcı bir karşılığı olması gerektiğini düşündüğümde doğdu.

Çocuk dünyası size ne öğretti?

Çocuklar bana dramatik olmayanın da anlamlı olduğunu gösterdi.

Çocuklarınız sizi en çok hangi anlarda durduruyor?

Genellikle görmeden geçeceğim anlarda. Yolda bir kertenkele, bir gölge, kırılmış bir oyuncak… Onların dikkati dramatik olana değil, ‘orada olan’a odaklanıyor. Kitap aslında onların dikkat haritası.

Kitap tanıtımında ‘Çocuklarım için sessiz bir özür gibi’ diyorsunuz.

Yıllarca savaş, deprem diye çalışırken evde olamadığım zamanlar oldu. Onların büyümesinin bazı anlarını kaçırdım. Bu kitap biraz da o ‘ödünç alınmış zamanın’ telafisi. Bu belki bir özürden çok bir teşekkür.

Kitap 1.753 lira, sipariş linki: mehmet-demirci.com/daddy-take-a-picture

Hürriyet

The post ‘Çocuklar dramatik olmayanın da anlamlı olduğunu gösterdi bana’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri