reklam
reklam
reklam
reklam

ChatGPT Eğitimde Başarısızlığa mı Neden Oluyor?

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin öğrenci başarısı üzerindeki olumlu tesirlerini tez eden bir akademik çalışma, yayınlanmasından yaklaşık bir yıl sonra geri çekildi. Springer Nature tarafından yayınlanan makale, tahlilindeki tutarsızlıklar ve sonuçlarına duyulan inanç eksikliği nedeniyle yayından kaldırıldı.

Söz konusu çalışma, toplumsal medyada geniş yankı uyandırmış ve birçok kişi tarafından ChatGPT’nin eğitimdeki yararlarını kanıtlayan altın standart bir bilgi olarak kabul edilmişti. Edinburgh Üniversitesi’nden Ben Williamson, makalenin çok dikkat cazibeli tezler sunduğunu ve akademik etraflarda süratle kabul gördüğünü belirtti.

Çalışmadaki metodolojik yanlışlar ve şüpheler

Geri çekilen makale, ChatGPT’nin öğrenci performansı, öğrenme algısı ve üst seviye düşünme maharetleri üzerindeki tesirini ölçmek hedefiyle 51 farklı araştırmanın sonuçlarını tahlil ediyordu. Araştırmacılar, meta-analiz yolunu kullanarak ChatGPT kullanan kümeler ile kullanmayan denetim kümeleri ortasındaki farkı hesapladıklarını sav ettiler.

chatgpt-egitimde-basarisizliga-mi-neden-oluyor-0-d44D8LOy.jpg

Çalışmanın sonuçları, ChatGPT’nin öğrenme performansını büyük ölçüde artırdığını ve öğrenme algısını olumlu istikamette etkilediğini öne sürüyordu. Fakat bu bulgular, Humanities & Social Sciences Communications mecmuasında 6 Mayıs 2025 tarihinde yayınlanmasının akabinde önemli tenkitlerle karşılaştı.

Ben Williamson, çalışmanın çok düşük kaliteli araştırmaları sentezlediğini ve farklı yollara sahip çalışmaları kıyaslanamaz formda bir ortaya getirdiğini söz etti. Williamson, ChatGPT’nin Kasım 2022’de piyasaya sürülmesinden yalnızca iki buçuk yıl sonra bu kadar çok kaliteli çalışmanın tamamlanıp yayınlanmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Geri çekilmenin akabinde kalan etki

Makale geri çekilmesine karşın, yayınlandığı mühlet boyunca Springer Nature bünyesindeki hakemli mecmualarda 262 sefer atıf aldı. Toplamda 504 farklı kaynaktan atıf toplayan çalışma, yaklaşık yarım milyon okuyucuya ulaştı ve dikkat skoru açısından makaleler ortasında yüzde 99’luk dilime girdi.

chatgpt-egitimde-basarisizliga-mi-neden-oluyor-1-zMwF7MPn.jpg

Bu durum, kusurlu yahut zayıf temelli araştırmaların akademik dünyada ne kadar süratli yayılabileceğini ve uzun periyodik bir tesir bırakabileceğini gözler önüne seriyor. Akademik yayıncılıkta güvenilirliğin korunması ismine bu tıp geri çekilmeler, bilimsel literatürün temizlenmesi için kritik bir adım olarak bedellendiriliyor.

Sizce akademik çalışmalarda bu cins yanılgıların bu kadar geç fark edilmesi eğitim dünyasını nasıl etkiliyor?

Shiftdelete

The post ChatGPT Eğitimde Başarısızlığa mı Neden Oluyor? first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri