- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
19 Şubat tarihinde başlayacak olan rahmet ayı Ramazan, dolandırıcıların iştahını kabarttı. Sanal ortamda vatandaşı tuzağa düşürmek için yüzlerce uydurma internet sitesi kurulduğu belirlenirken Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) bugüne kadar Ramazan içerikli 940 geçersiz siteyi erişime engelledi.
Dolandırıcılar mübarek Ramazan ayını dahi fırsat bilerek vatandaşı tuzağa düşürmek için sıraya girerken Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu’na (BTK) bağlı USOM heveslerini kursaklarında bıraktı.
YERLİ YAZILIMLA YAKALANDILAR
Vatandaşlardan gelen ihbarlar ve USOM’un geliştirdiği yerli yazılımlarla gerçekleşen taramalarda bugüne kadar tespit edilen düzmece Ramazan içerikli 940 internet sitesi erişime engellendi.
Erişime engellenen sitelerden kimileri şunlar: “ramazanfirsatları.com, ramazanbayramikutluolsun.com, ramazankampanya.com, ramazandaburadanal.com.tr, ramazansizleguzel.com.tr, ramazankaraca.com.tr, ramazana101.com, ramazandayardim.com, ceptesokmarket-ramazan.com, pttramazan.com”
OLTALAMA TEKNİĞİ KULLANIYORLAR
Sahtekârların şahıslara aldatıcı e-posta, SMS yahut toplumsal medya iletileri yoluyla ulaşarak, kapatılan düzmece web sitelerine yönlendirdikleri oltalama sistemini kullandığı görüldü.
Sitelerde kelamda uygun fiyatlı eserler, yardım kampanyaları, kurumsal markaların taklit edilmiş görselleri üzere aldatıcı içerikler yer aldığı ve bu yolla vatandaşın kredi ve banka kartı ile kimlik bilgilerinin çalındığı söz edildi.
SMS’LERE PRESTİJ ETMEYİN
Bu tip akınlara karşı korunmanın en tesirli yolu, bu hususta şuurlu ve bilgili olmaktan geçerken, öncelikli olarak vatandaşların toplumsal medya reklamlarına yahut bir biçimde kendilerine ulaşan SMS ya da maillere prestij etmemeleri gerekiyor.
DÜŞÜK FİYATA ALDANMAYIN
“Bedava peynir fare kapanında olur” anlayışından hareketle piyasanın çok altında bir fiyata eser satılmaya çalışılan yahut yardım vaadinde bulunan sitelere her vakit kuşkuyla yaklaşılması gerekiyor. Linkle erişilen sitelerde kurumsal markaların logosunun bulunmasının hiçbir mana söz etmediği ve bunların kolay kolay taklit edilebildiğinin bilinmesi gerekiyor.
KARTLARI SÜRECE KAPATIN
Linkle erişilen sitenin adresinin tam olarak resmi adres olup olmadığının dikkatle denetim edilmesi, emin olunamayan durumlarda o siteden uzak durulması değer arz ediyor.
Dolandırıcılığa maruz kalanların anında bankasını arayarak kuşkulu süreç bildirimi yapması, kartlarını sürece kapatması ve sonrasında en yakın karakol ya da savcılığa giderek cürüm duyurusunda bulunması gerekiyor.
KAYNAK: SABAH
Kaynak : Haber7
The post Bu siteleri kullananlar dikkat! Hepsi dolandırıcı çıktı! Kartları kapatın uyarısı first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...