reklam
reklam
reklam
reklam

‘Avatar: Ateş ve Kül’ ve ‘Hind Rajab’ın Sesi’ gösterimde: Atalarımızın gücüyle

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
avatar-ates-ve-kul-ve-hind-rajabin-sesi-gosterimde-atalarimizin-gucuyle-0-vF4paeVa.jpg

“19 yaşındaydım, hayalimde parlayan ağaçlar, mor yosunlar gördüm” diyen James Cameron uyanır uyanmaz biyolüminesans ormanın renkli çizimini yaptı, gençlik düşü Avatar’ı 2009’da gerçekleştirdi. Pandora gezegeninde tropikal ormanda geçen birinci kısım Jack’le Neytiri’nin aşk hikayesiydi. Avatar: Suyun Yolu’nda (2022) gezegeninin çeşitli kısımlarını tanıdık, ormandan denize, okyanusa uzandık, dünyadan gelen sömürgeci Amerikan ordusu doğayı katletti, barışçı Navilerin ömür alanını istila ederek lokal halkı sürdü. Naviler, Su Kabilesi sayesinde hayatta kalıp yaşama tutundular. Yeni karakterler su insanlarıyla, Tulkun’larla (balinalar) tanıştık, Neytiri, oğlunu trajik formda yitirdi.

Avatar: Ateş ve Kül (2025) travmayı, şiddeti, matemi anlatır. Nefretle dolan Neytiri, ırkçı fikirlerle boğuşur. Şiddet yanlısı, ateşe tapan Küller Kabilesi Eywa’dan (Doğa Ana) intikam almak ister, volkanik patlamada Eywa, kabilenin yardım davetine cevap vermez. Kabile o kadar acı, açlık çekmiştir ki lider Varang her şeyi göze almaya hazırdır. Ateş, nefreti, şiddeti, travmayı, güç istismarını, küller ise bu gücün sonuçlarını, acıyı yaşamak zorunda kalındığını simgeler. Rüzgar Tüccarları, tıpkı eski İpek Yolu’ndaki üzere göçebe tacirlerdir, gökyüzünde süzülerek seyahat yaparlar.

BENZERSİZ BİR DÜŞSELLİK

‘KORKUYORUM, BENİ KURTARIN’

29 Ocak 2024’te 5 yaşındaki Filistinli bir kız çocuğu, Filistin Kızılayı kurtarma grubuyla saatlerce konuştu. “Çok korkuyorum, gelip beni kurtarın” dedi. Bu kızın ismi Hind Rajab’dı. Hind ve yakınları İsrail’in tahliye buyruğu üzerine Gazze’deki çatışmalardan kaçarken İsrail tanklarının saldırısına uğradı. İsrail kurşunlarıyla delik deşik edilen otomobildeki Hind’in dört kuzeni, teyzesi, amcası çabucak orada öldü. Yaralı Hind hayattaydı, dedesiyle, annesiyle konuştu. İsrail tanklarının gitmesinden sonra Hind ve yakınlarının vücutları Tel el Hawa mahallesindeki bir akaryakıt istasyonunun yakınında bulundu. Onları kurtarmaya gelen iki vazifelinin cesetleri de ambulanstaydı. Tunuslu direktör Kaouther Ben Hania bu trajediyi tekrar canlandırmaya karar verdi. Hind’in annesi Wissam Hamada’dan müsaade aldı, anne “Umarım bu sinema bu yıkıcı savaşı durdurur, Gazze’deki öbür çocukları kurtarır” diyerek müsaadesini verdi.

avatar-ates-ve-kul-ve-hind-rajabin-sesi-gosterimde-atalarimizin-gucuyle-1-ELHXZlby.jpg

Yönetmen, gerçek ses arşivlerini kullanarak Ramallah’taki Filistin Kızılayı davet merkezinin boğucu atmosferini tekrar yarattı. Gerçekle kurguyu iç içe geçirerek kurtarma takımını gerçek oyunculardan oluşturdu (Saja Kilani, Clara Khoury, Omar A. Alqan). “Seyirciyi sarsmak, onları kurtarma grubunun yerine koymak istedim” diyen belgeselci tüm sineması Hind’in sesi, sessizlikleri etrafında oluşturdu. Çekimde oyuncular doğaçlama yaptılar, gözyaşlarını tutamadılar. Hind’in yardım daveti cevapsız kaldı, tıpkı vefata terk edilen Filistin halkı üzere. Tunus’un Oscar adayı olan, Venedik’te Gümüş Aslan mükafatını alan sinemanın yapımcılığını Brad Pitt, Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Alfonso Cuaron, Jonathan Glazer üstlendi. Yürekli, hümanist, etkileyici, sarsıcı bir üretim, kesinlikle izleyin.

Cumhuriyet

The post ‘Avatar: Ateş ve Kül’ ve ‘Hind Rajab’ın Sesi’ gösterimde: Atalarımızın gücüyle first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri