reklam
reklam
reklam
reklam

Apple İşlemci Tahtını Paylaşıyor: Intel ve Samsung ile Yeni İştirak Kapıda mı?

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Apple, uzun yıllardır devam eden üretim stratejilerinde tarihi bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. iPhone, iPad ve Mac modellerine güç veren işlemcileri için bugüne kadar neredeyse büsbütün Tayvanlı yarı iletken devi TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) ile çalışan şirket, artık tedarik zincirini çeşitlendirmek ismine Intel ve Samsung ile masaya oturuyor.

Bloomberg tarafından paylaşılan raporlar ve kesim kaynaklarından gelen bilgiler, Apple üst seviye yöneticilerinin her iki şirketle de “keşif amaçlı” görüşmeler yürüttüğünü ortaya koyuyor. Bilhassa yapay zeka çiplerine olan talebin patlaması ve TSMC’nin üretim kapasitesinin sonlarına dayanması, Apple’ı bu yeni arayışa iten temel faktörler ortasında yer alıyor.

TSMC İnhisarını Kırma Planı ve Tedarik Zinciri Esnekliği

Apple, donanım dünyasında ekseriyetle her bileşen için en az iki farklı tedarikçiyle çalışmayı tercih eden bir şirket. Ekran panellerinde Samsung, LG ve BOE üzere isimlerle; bellek yongalarında ise yeniden Samsung, SK Hynix ve Micron ile iş birliği yaparak hem fiyat rekabeti yaratıyor hem de muhtemel bir üretim aksaklığına karşı kendini koruyor. Lakin husus “A” ve “M” serisi ana işlemcilere geldiğinde, Apple yaklaşık on yıldır yalnızca TSMC’ye güveniyor.

Son periyotta Nvidia üzere devlerin yapay zeka bilgi merkezleri için TSMC’nin gelişmiş 3nm ve 2nm kapasitesini rezerve etmesi, Apple’ın üretim esnekliğini kısıtlıyor. CEO Tim Cook, geçtiğimiz günlerde yapılan mali kar davetinde, tedarik zincirinde olağandan daha az esnekliğe sahip olduklarını ve ana darboğazın bellek değil, gelişmiş işlemci üretim bantları olduğunu şahsen kabul etti. Bu durum, teknoloji devinin neden ivedilikle “B planı” aradığını net bir formda açıklıyor.

Intel ve Samsung Masada: Kim, Ne Sunuyor?

Apple yöneticilerinin, Samsung’un Teksas’ta inşa evresinde olan ve gelişmiş yarı iletkenler üretecek fabrikasını ziyaret ettiği belirtiliyor. Samsung, geçmişte iPhone işlemcilerinin ana üreticisi pozisyonundayken bu unvanı 2016 yılında TSMC’ye kaptırmıştı. Artık ise Samsung, 2nm (SF2) süreciyle Apple’ın itimadını yine kazanmak istiyor. Samsung’un en büyük kozu, uzun yıllardır devam eden seri üretim deneyimi ve global tesis ağı.

Diğer yanda ise sürpriz bir isim olarak Intel öne çıkıyor. Intel CEO’su Lip-Bu Tan idaresindeki şirket, “Intel Foundry” ünitesiyle dış müşterilere kapılarını açmış durumda. Apple’ın bilhassa Intel’in 18A-P (1.8 nanometre seviyesi) süreciyle ilgilendiği ve hatta PDK (Process Design Kit) örneklerini incelemek üzere kapalılık kontratı imzaladığı sav ediliyor.

apple-islemci-tahtini-paylasiyor-intel-ve-samsung-ile-yeni-istirak-kapida-mi-0-E1mkEtGh.jpg

Eğer bu iştirak gerçekleşirse, Apple işlemcileri yıllar sonra tekrar ABD topraklarında üretilme talihini yakalayabilir. Bu atılım birebir vakitte Apple’ın mahallî üretim teşviklerinden yararlanmasını ve lojistik riskleri azaltmasını sağlayabilir.

Rakiplerin Durumu ve Objektif Bakış

Apple’ın bu stratejik hareketi, yalnızca kendi ekosistemini değil, tüm yarı iletken pazarını etkileyecek güçte. Şu anda pazarın %60’ından fazlasına hakim olan TSMC, teknolojik üstünlüğü ve %80-90 bandındaki yüksek verimlilik oranıyla hala rakiplerinin çok önünde. Lakin Samsung ve Intel’in Apple üzere bir devi portföylerine eklemesi, bu dengeyi değiştirebilir.

Rakipler cephesinde ise Qualcomm ve Google üzere devler de misal bir ikilem yaşıyor. Qualcomm, Snapdragon işlemcilerinin bir kısmını Samsung’a kaydırırken, Google Pixel telefonlarda kullandığı Tensor çiplerini TSMC fabrikalarına taşımayı planlıyor.

Apple’ın Intel ve Samsung ile görüşmesi, TSMC’ye karşı bir fiyat kozu oluştururken, Samsung’un “Exynos” ve Intel’in “Core Ultra” serilerinde elde ettiği teknolojik birikimin Apple standartlarına ne kadar karşılık vereceği hala bir soru işareti. Çünkü Apple, TSMC dışındaki teknolojilerin ölçeklenebilirliği ve tutarlılığı konusunda hala temkinli davranıyor.

Şu anki görüşmeler şimdi mutlaklaşmış bir siparişe dönüşmüş değil. Apple, muhtemelen düşük maliyetli iPad yahut giriş düzeyi MacBook modellerinin işlemcileriyle bu yeni iştirakleri test etmeye başlayacak.

Eğer Samsung ve Intel, Apple’ın katı kalite standartlarını karşılayabilirse, 2027 yılı prestijiyle birtakım iPhone modellerinin kalbinde “Made by Intel” yahut “Made by Samsung” imzalı Apple silikonlarını görebiliriz. Bu atılım, teknoloji dünyasında üretimin tek bir merkezden çıkıp daha demokratik ve esnek bir yapıya bürünmesi ismine büyük bir adım olarak tarihe geçebilir.

Shiftdelete

The post Apple İşlemci Tahtını Paylaşıyor: Intel ve Samsung ile Yeni İştirak Kapıda mı? first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri