reklam
reklam
reklam
reklam

Apple Çiplerinin Üretiminde Intel Devri Başlıyor

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
Apple, çip tedarik zincirini çeşitlendirmek ve TSMC’ye olan bağımlılığını azaltmak gayesiyle Intel ile ön mutabakata vardı. İki şirket ortasında bir yılı aşkın müddettir devam eden görüşmelerin, son aylarda değerli bir etaba geldiği belirtiliyor.

Bu iş birliği kapsamında Apple’ın kimi çiplerinin Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilmesi hedefleniyor. Intel’in hangi Apple aygıtları için üretim yapacağı şimdi netleşmese de, M serisi işlemcilerin Mac ve iPad modellerinde kullanılması bekleniyor.

ABD İdaresinin Rolü ve Üretim Stratejisi

Apple’ın Intel ile çalışma kararı, Lider Trump’ın ABD merkezli üretime yönelik ferdî teşviklerinin akabinde geldi. Apple, bu doğrultuda ABD’deki üretim faaliyetlerini artırmak için 400 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını taahhüt etti.

apple-ciplerinin-uretiminde-intel-devri-basliyor-0-DRbffuZy.jpg

ABD hükümeti, daha evvel Intel’e 9 milyar dolar bedelinde yüzde 10’luk bir pay yatırımı yaparak şirketi desteklemişti. Nvidia da Eylül 2025’te Intel’e 5 milyar dolarlık yatırım yaparak bilgi merkezi işlemcileri için paydaşlık kurmuştu.

Apple şu anda iPhone, iPad, Mac ve Apple Watch üzere eserlerinin çip üretiminde büyük oranda TSMC’ye güveniyor. Lakin tek bir üreticiye bağlı kalmak, bilhassa MacBook Neo, Mac küçük ve Mac Studio üzere tanınan eserlerde yaşanan tedarik meselelerini beraberinde getirdi.

Yüksek performanslı çiplere olan talebin artmasıyla birlikte, Apple’ın üretim kaynaklarını çeşitlendirme muhtaçlığı daha bariz hale geldi. Şirket, COVID-19 pandemisi periyodunda Çin’deki fabrikalara çok bağımlılığın getirdiği riskleri fark etmişti.

O tarihten bu yana Apple, üretim tesislerini Hindistan ve Vietnam üzere farklı bölgelere kaydırarak risk dağılımı yapmaya başladı. ABD’nin de bu stratejiye dahil edilmesiyle birlikte, tedarik zincirindeki esnekliğin artırılması hedefleniyor. Sizce Apple’ın üretimini ABD’ye taşıması teknoloji dünyasında neleri değiştirecek?

Tedarik Zincirinde Çeşitlilik Arayışı

Apple, global çip krizleri ve artan talep karşısında üretim kapasitesini teminat altına almak istiyor. Intel ile yapılan bu potansiyel mutabakat, şirketin uzun vadeli üretim stratejisinin kıymetli bir kesimi olarak öne çıkıyor.

Intel’in üretim tesislerinin ABD’de bulunması, Apple’ın lojistik ve üretim süreçlerinde daha fazla denetim sahibi olmasını sağlayabilir. İki farklı üretici ile çalışmak, Apple’ın gelecekteki mümkün arz darboğazlarını aşmasına yardımcı olabilir.

Teknoloji dünyasında üretim merkezlerinin çeşitlendirilmesi, bilhassa yüksek performanslı işlemci gerektiren projeler için kritik bir değer taşıyor.

Apple’ın bu atılımı, bölümdeki büyük oyuncuların üretim stratejilerini nasıl tekrar şekillendirdiğini gösteriyor.

Shiftdelete

The post Apple Çiplerinin Üretiminde Intel Devri Başlıyor first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri