reklam
reklam
reklam
reklam

AMD Zen 6 Serisi ile Şaşırtacak

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
amd-zen-6-serisi-ile-sasirtacak-0-ZRnYU9RC.jpg

AMD’nin yeni jenerasyon işlemci mimarisi Zen 6 ile ilgili sızan son teknik ayrıntılar, teknoloji dünyasında büyük bir önbellek savaşının başladığını kanıtlıyor. Şirket, bilhassa oyun performansını direkt etkileyen 3D V-Cache teknolojisini yeni kuşakta çok daha uç noktalara taşıyor. Dal kaynaklarından gelen datalara nazaran Zen 6 mimarili işlemcilerin tek bir çekirdek kalıbına (CCD) sahip modelleri 144 MB önbellek ile donatılıyor.

288 MB önbellek devri başlıyor

Çift çekirdek kalıbına sahip üst segment işlemcilerde ise bu kapasite tam iki katına çıkarak 288 MB düzeyine ulaşıyor. Bu sayılar, AMD’nin mevcut Zen 5 “Granite Ridge” ailesiyle kıyaslandığında devasa bir kapasite artışına işaret ediyor. Tasarım tarafında ise AMD, klâsik yapısını koruyarak her bir çekirdek kalıbının bu devasa önbellek havuzundan azamî verimlilikle yararlanmasını sağlıyor.

amd-zen-6-serisi-ile-sasirtacak-1-V1wpPXeP.jpg

AMD’nin bu atılımı, en büyük rakibi Intel’in geliştirdiği “Nova Lake” mimarisine direkt bir karşılık olarak görülüyor. Intel de kendi cephesinde “bLLC” ismini verdiği büyük son düzey önbellek mimarisiyle benzeri kapasitelere ulaşmayı planlıyor.

Üretim teknolojisi noktasında AMD, Zen 6 mimarisinde TSMC’nin en gelişmiş düğümlerinden yararlanıyor. İşlemcinin ana yükünü sırtlayan çekirdek kalıpları TSMC’nin 2 nm sınıfındaki N2P süreciyle üretiliyor. Bilgi giriş çıkışlarını denetim eden I/O yongası için ise 3 nm düzeyindeki N3P üretim süreci tercih ediliyor. Bu hibrit üretim yaklaşımı sayesinde işlemcilerin hem güç verimliliği artıyor hem de çalışma frekanslarında önemli bir sıçrama yaşanıyor.

Shiftdelete

The post AMD Zen 6 Serisi ile Şaşırtacak first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri