reklam
reklam
reklam
reklam

2026 Kış Olimpiyatları bugün sona eriyor… ‘Her madalya eşit derecede zor’

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
2026-kis-olimpiyatlari-bugun-sona-eriyor-her-madalya-esit-derecede-zor-0-OSEeNe1A.jpg

Olimpiyat ateşi bugün sönüyor. İtalya’nın Milano şehri ve Cortina d’Ampezzo kasabasının ev sahipliğinde düzenlenen 2026 Kış Olimpiyatları’nın (Milano Cortina Oyunları) kapanış töreni bugün Verona’nın tarihi amfi tiyatrosu Arena di Verona’da gerçekleşecek. Törenden önce, haberi hazırladığımız

20 Şubat Cuma gününe kadar bu çok renkli, devasa spor organizasyonunda neler yaşandı, hafızalarımıza hangi olaylar, hangi yarışmacılar kazındı, birlikte hatırlayalım.

2026 Kış Olimpiyatları’na 90 ülkeden 16 disiplinde 2.900 sporcu katıldı. Kadın atletlerin sayısı 1.300 olarak açıklandı. Türkiye’yi 8 sporcu temsil etti. Ancak hiç madalya alamadık.

İtalyan alp disiplini kayakçısı Federica Brignone daha bir yıl önce yaşadığı ciddi sakatlığa (sol bacağında birden fazla kırık) rağmen geri döndü ve Super-G (süper büyük slalom) ile dev slalomda altın madalyaya uzandı. Bu zafer oyunların en duygusal anlarından biriydi. Sporcu zaferi “Sonunun bu kadar iyi bitmesinin mümkün olmadığını düşündüğünüz için inanmadığınız filmlerden biri gibi” diyerek yorumladı.

2026-kis-olimpiyatlari-bugun-sona-eriyor-her-madalya-esit-derecede-zor-1-uMVbaeLS.jpg

Altın madalyalı (2010 Vancouver), 41 yaşındaki ABD’li alp disiplini efsanesi Lindsey Vonn dizindeki çapraz bağ yırtığına rağmen emeklilik kararını bozarak pistlere dönmüştü. Tüm gözler onun üzerindeydi. Deneyimli kayakçı downhill (yokuş aşağı) yarışı sırasında engele çarparak yere düştü. Bacağı kırılan sporcu oyunlara erken veda etti.

Brezilya tarihe geçti. Babası Norveçli olan, annesinin ülkesi Brezilya adına yarışan alp disiplini kayakçısı Lucas Pinheiro Braathen dev slalomda altın madalya kazanarak Güney Amerika tarihinin ilk kış olimpiyat madalyasını ülkesine götürdü. Samba yapmayı seven sporcunun kaskının arkasında da ‘Vamos Dancar’ (Haydi Dans Edelim) yazıyordu.

ABD’de doğup büyüyen, Çin adına yarışan serbest stil kayakçı Eileen Guiki gümüş madalya kazandı. Gu’nun düzenlenen basın toplantısındaki çıkışı çok konuşuldu. Bir gazetecinin “Bu kaybedilmiş iki altın mı” sorusuna sinirlense de gülerek şu yanıtı verdi: “Tarihte (olimpiyatlarda) en çok madalya kazanmış kadın serbest kayakçıyım. Bence bu bile cevap sayılabilir. Olimpiyatlarda madalya kazanmak her sporcu için hayat değiştiren bir deneyimdir. Bunu beş kez yapmak katbekat daha zor. Çünkü her madalya benim için eşit derecede zor. Ve kaybedilmiş iki madalya durumu dürüst olmam gerekirse bence biraz saçma bir perspektif. Ben en iyi kayak performansımı sergiliyorum. Tam anlamıyla daha önce hiç yapılmamış şeyleri yapıyorum.” Bu arada 22 yaşındaki sporcu kuantum fiziği eğitimi alıyor.

21 yaşındaki Amerikalı Ilia Malinin müsabakanın en heyecanla takip edilen isimlerindendi. Bireysel erkekler artistik buz pateninde kısa program sonrası liderdi. Ancak serbest programda ciddi hatalar yaptı ve çok puan kaybetti. Sonrasında olimpiyat baskısıyla psikolojik olarak başa çıkamadığını dile getirdi. Malinin takım yarışmasındaysa tarihi bir backflip (ters takla) yaptı. Bu hareket uzun yıllar yasaklıydı.

Bireysel artistik buz pateninde ABD’li Maxim Naumov madalya almayı başaramadı ama birçok sporcuya ilham verdi. Genç sporcu eski dünya şampiyonu annesi Evgenia Shiskova ve babası Vadim Naumov’u geçen yıl trajik bir uçak kazasında kaybetmesinin ardından ilk kez olimpiyatlara katıldı. Ve elinde ailesiyle 5 yaşındayken çekilmiş fotoğrafını tutarken “Anne-babamın hayalini yaşıyorum” diyordu.

Emekli olduktan sonra yeniden piste dönen ABD’li Alysa Liu kadınlar artistik buz pateni dalında müthiş performansıyla 24 yıl sonra ülkesinin bu daldaki ilk altın madalyasını kazandı.

2026-kis-olimpiyatlari-bugun-sona-eriyor-her-madalya-esit-derecede-zor-2-mxPdfdMC.jpg

Skandallar patladı, protestolar oldu

Yedi kez dünya şampiyonu olan Norveçli biatlon sporcusu 28 yaşındaki Sturla Holm Lægreid bir gümüş ve
iki bronz madalya kazandı. Yaptığı konuşmada kız arkadaşını aldattığını medyanın önünde itiraf etti: “Altı ay önce hayatımın aşkıyla tanıştım. Üç ay önce hayatımın hatasını yaptım ve onu aldattım. Bu en kötü haftam. Altın madalyalar da kazandım ama hayatımdaki gerçek altını kaçırdım.” Açıklamayı sosyal medyada birçok kişi tuhaf buldu. Kız arkadaşıysa “Bu pozisyona sokulmak acı verici” dedi.

Kayakla atlamada bazı sporcuların, aerodinamik avantaj sağlamak ve havada daha uzun süre süzülmek için genital bölgelerine hyaluronik asit enjekte ettikleri iddia edildi. Bu sayede kıyafetin o bölgede daha gergin durup bir nevi ‘kanat’ görevi gördüğü öne sürüldü.

Finlandiya Kayakla Atlama Milli Takımı’nın başantrenörü, yarışma sabahı aşırı alkollü olduğu ve takımı yönetemeyeceği gerekçesiyle ülkesine geri gönderildi.

Ukraynalı skeletoncu Vladyslav Heraskevych yarışta savaşta ölen Ukraynalı sporcuların fotoğraflarının olduğu bir kask taktığı için ‘siyasi mesaj’ yasağı gereği diskalifiye edildi.

Sporculara dağıtılan prezervatifler (10 bin adet) üç günde tükendi.

Olimpiyatlarda protesto gösterileri de vardı. Açılışta İsrail takımına tepki gösterildi, ertesi günse ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Kurumu (ICE) karşıtı öğrenciler ve aktivistler yürüdü. Sendikalar olimpiyatların olumsuz çevresel etkileri için sokaktaydı.

2026-kis-olimpiyatlari-bugun-sona-eriyor-her-madalya-esit-derecede-zor-3-8aHtlSHL.jpg

Tarzlar da yarıştı

Olimpiyatlarda sporcuların kıyafetleri de göz alıcı ve ikonikti. Yerel tasarımcılarla çalışan ülkeler de vardı, Armani, Moncler, Lululemon gibi dev markalarla işbirliği yapanlar da.

Moğolistan takımının kıyafetleri çok beğenildi. Goyol Cashmere markasının çağdaş tasarımlarında Moğolistan’ın göçebelik mirası, geleneksel giysilerle sembolize edilmişti.

İtalyan takımı efsanevi modaevi Emporio Armani’nin spor markası EA7 imzalı kıyafetler giydi. Bu tasarımların geçen eylül ayında ölen modacı Giorgio Armani’nin onayından geçen son projelerden biri olması anlamlı ve hüzünlü bir detaydı.

Haiti takımının kıyafetleri sanat eserinden farksızdı. İtalyan-Haitili tasarımcı Stella Jean tarafından seçilen el boyaması parçalar bir galeri veya müzede rahatlıkla sergilenebilecek nitelikteydi.

Açılış töreninde Brezilya takımını Moncler giydirmişti. Sporcu Lucas Pinheiro Braathen bir süredir Moncler’in kayak giyim serisinin marka elçiliğini yapıyor.

Hürriyet

The post 2026 Kış Olimpiyatları bugün sona eriyor… ‘Her madalya eşit derecede zor’ first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri