reklam
reklam
reklam
reklam

10 ülkeden İsrail’e Gazze’ye insani yardım kısıtlamalarını kaldırması daveti

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
10-ulkeden-israile-gazzeye-insani-yardim-kisitlamalarini-kaldirmasi-daveti-0-3LmNPHZq.jpg

İngiltere, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İzlanda, Japonya, Norveç, İsveç ve İsviçre dışişleri bakanları, Gazze’ye insani yardım konusunda ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, “Gazze’deki insani durumun tekrar kötüleşmesinden ve felaket boyutlarına ulaşmasından önemli telaş duyuyoruz.” tabirine yer verildi.

Kış yaklaşırken, Gazze’deki sivillerin şiddetli yağışlar ve düşen sıcaklıklar nedeniyle fecî şartlarla karşı karşıya kaldığı vurgulanan açıklamada, 1,3 milyon kişinin hala acil barınma takviyesine muhtaçlık duyduğunun altı çizildi.

Sağlık tesislerinin yarısından fazlasının yalnızca kısmen fonksiyonel olup, temel tıbbi ekipman ve materyal düşüncesi çektiği belirtilen açıklamada, sanitasyon altyapısının büsbütün çökmesinin 740 bin kişiyi zehirli sel sularına maruz bıraktığı bildirildi.

“NÜFUSUN ÇOĞUNLUĞU ÖNEMLİ SEVİYEDE BESİN GÜVENSİZLİĞİ İLE KARŞI KARŞIYA”

Açıklamada, Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı kuruluşların hazırladığı Entegre Besin Güvenliği Basamak Sınıflandırması’nın (IPC), ağustosta yayımladığı kıtlık raporlarından bu yana kimi güzelleşmeler olsa da durumun hala umutsuz olduğunu gösteren son raporunu 19 Aralık’ta yayımladığı hatırlatıldı.

Açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki nüfusun çoğunluğu (1,6 milyon kişi) önemli seviyede besin güvensizliği ile karşı karşıya. Ateşkesin akabinde Gazze’ye giden yardım ölçüsü artmış olsa da insani yardım erişimine yönelik süregelen mahzurlar nedeniyle yardımlar önemli formda kısıtlanmaya devam ediyor.” sözleri yer aldı.

Gazze’deki sivillerin içinde bulunduğu sıkıntı duruma da odaklanmaya devam edileceğine işaret edilen açıklamada, bu nedenle İsrail hükümetinden kimi acil ve gerekli adımları atmasını talep edildi.

Açıklamada, birinci olarak, İsrail’in memleketler arası sivil toplum kuruluşlarının (STK) Gazze’de sürdürülebilir ve öngörülebilir biçimde faaliyet gösterebilmesini sağlaması gerektiği vurgulanarak, yıl sonu yaklaşırken birçok esaslı milletlerarası STK ortağının, İsrail’in kısıtlayıcı yeni koşulları nedeniyle “kayıtlarının silinme riskiyle karşı karşıya olduğuna” dikkat çekildi.

Kayıtların silinmesinin, memleketler arası STK’lerin Gazze ve Batı Şeria’daki faaliyetlerinin 60 gün içinde zorla kapatılmasına neden olabileceği vurgulanan açıklamada, bu durumun, sıhhat hizmetleri dahil temel hizmetlere erişimi önemli formda etkileyeceği ihtarında bulunuldu.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Uluslararası STK’lerin faaliyetleri durdurulursa, Gazze’deki sıhhat tesislerinin 3’te 1’i kapanacak. Milletlerarası STK’ler insani yardım çalışmalarının ayrılmaz kesimidir ve BM ve Filistinli kuruluşlarla işbirliği içinde her yıl Filistin genelinde yaklaşık 1 milyar dolarlık yardım sağlarlar. Bu kuruluşların faaliyetlerini engellemeye yönelik her türlü teşebbüs kabul edilemez. Onlar olmadan, acil gereksinimlerin tamamını gerekli ölçekte karşılamak imkansız olacak.”

İsrail’in ikinci olarak, BM ve ortaklarının hayati ehemmiyet taşıyan çalışmalarını sürdürebilmelerini sağlama yükümlülüğü olduğu belirtilen açıklamada, bunun, Gazze’nin tamamında yardımların tarafsız, bağımsız ve adil halde ulaştırılmasını sağlamak için çok kıymetli olduğu bildirildi. Açıklamada buna, milyonlarca Filistinli mülteciye sıhhat ve eğitim üzere temel hizmetler sunan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) da dahil olduğunun altı çizildi.

“SINIR GEÇİŞLERİ AÇILMALI VE GAZZE’YE İNSANİ YARDIM AKIŞI ARTIRILMALI”

Açıklamada, üçüncü olarak, İsrail’in çift kullanımlı olduğu düşünülen ithalat üzerindeki makul olmayan kısıtlamaları kaldırması davetinde bulunularak, buna acil olarak muhtaçlık duyulan tıbbi ve barınma ekipmanlarının da dahil olduğu kaydedildi. Kısıtlamaların, her kesimde temel tedarikleri engellediği, kritik altyapının rehabilitasyonunu ve tamiratını önlediği belirtilen açıklamada, şu tabirlere yer verildi:

“Son olarak, hudut geçişleri açılmalı ve Gazze’ye insani yardım akışı artırılmalıdır. Allenby (işgal altındaki Batı Şeria ile Ürdün ortasında bulunan Kral Hüseyin Köprüsü) Hudut Kapısı geçişinin kısmen açılmasını memnuniyetle karşılıyoruz, fakat Gazze’ye mal taşınması için öteki koridorlar kapalı kalmaya devam ediyor yahut insani yardım için önemli kısıtlamalar getiriliyor. Buna, Gazze Çatışmasını Sonlandıracak Kapsamlı Plan’da açıkça belirtilen Refah da dahildir. Bürokratik gümrük süreçleri ve kapsamlı denetimler gecikmelere neden olurken, ticari kargolar daha özgür biçimde giriş yapabilmektedir. Günde 250 BM kamyonu dahil haftada 4 bin 200 kamyon gayesi, bir tavan değil, bir taban olmalıdır. Hayati ehemmiyete sahip materyallerin muhtaçlık duyulan büyük ölçekte giriş yapacağından emin olabilmemiz için bu sonlar kaldırılmalıdır.”

Bu kısıtlamaların, milletlerarası insani hukuk uyarınca muhtaçlık duyulan ölçekte yardımın ulaştırılmasını yahut uygunlaştırma ve tekrar inşa uğraşlarını desteklemek için tamirlerin yapılmasını sınırladığının altı çizilen açıklamada, “Şimdi İsrail hükümetine insani yardım erişim kısıtlamalarını kaldırması ve Gazze Çatışmasını Sonlandıracak Kapsamlı Plan’ı uygulamaya koyması ve yerine getirmesi davetinde bulunuyoruz. Bu, tesirli insani yardım müdahalesi, başarılı bir güzelleşme ve tekrar yapılanma ile kalıcı barış ve istikrar için gereklidir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

NTV

The post 10 ülkeden İsrail’e Gazze’ye insani yardım kısıtlamalarını kaldırması daveti first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri