reklam
reklam
reklam
reklam

Yapay zekalı uydurma yüzleri ayırt etmenin “5 dakikalık yolu” bulundu

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
yapay-zekali-uydurma-yuzleri-ayirt-etmenin-5-dakikalik-yolu-bulundu-0-7QxROYte.jpg

Yapay zeka ile üretilen yüz görselleri, çok kısa müddette büyük bir gelişme kaydederek birçok vakit gerçek insan yüzlerinden bile daha gerçekçi görünür hale geldi.

Ancak İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, bu tıp geçersiz yüzleri tespit etme konusunda umut verici bir metoda işaret ediyor.

5 DAKİKALIK EĞİTİM

Araştırmada, ortalarında daha evvel yapılan çalışmalarda yüzleri tanıma ve karşılaştırma konusunda fevkalâde maharet gösteren “süper tanıyıcılar” ile ortalama yüz tanıma yeteneğine sahip şahısların bulunduğu toplam 664 gönüllünün performansı test edildi. Her iki kümenin da yapay zeka tarafından üretilmiş yüzleri ayırt etmekte zorlandığı görüldü. Lakin beklendiği üzere üstün tanıyıcılar, başka iştirakçilere kıyasla daha başarılı oldu.

Çalışmanın en dikkat alımlı sonucu ise kısa bir eğitimin tesiri oldu. Testten evvel sırf beş dakikalık bir eğitim alan üstün tanıyıcıların, gerçek yüzlerle yapay zeka üretimi yüzleri ayırt etme marifetlerinin bariz formda arttığı tespit edildi.

Leeds Üniversitesi’nden psikoloji araştırmacısı Eilidh Noyes, “Yapay zeka imgeleri giderek daha kolay üretiliyor ve tespit edilmesi zorlaşıyor. Makûs gayelerle kullanılabildikleri için, güvenlik açısından yapay manzaraları saptamaya yönelik metotları test etmemiz büyük değer taşıyor” dedi.

TESTLER NASIL YAPILDI

Araştırmada iki farklı vazife uygulandı. Birincisinde iştirakçilere tek bir yüz gösterilerek bunun yapay zeka eseri olup olmadığı soruldu. İkinci misyonda ise biri gerçek, oburu yapay zeka ile üretilmiş iki yüz gösterildi ve uydurma olanın bulunması istendi. Her vazife için farklı bir istekli kümesi kullanıldı.

Eğitim almayan kümedeki muhteşem tanıyıcılar yapay zeka yüzlerini yüzde 41 oranında hakikat tespit ederken, ortalama yüz tanıma yeteneğine sahip iştirakçilerin doğruluk oranı yüzde 31’de kaldı.

Beş dakikalık eğitim alan kümede ise ortalama yeteneğe sahip iştirakçilerin doğruluk oranı yüzde 51’di. Buna karşılık muhteşem tanıyıcıların başarısı yüzde 64’e yükseldi ve düzmece yüzleri birçok vakit yanlışsız biçimde ayırt edebildikleri görüldü.

Eğitim sırasında iştirakçilere, yapay zeka üretimi yüzlerde sıkça rastlanan ipuçları öğretildi. Bunlar ortasında eksik dişler, saç ve cilt kenarlarında garip bulanıklıklar üzere ayrıntılar yer aldı.

GÜVENLİK İÇİN KRİTİK ADIM

Yapay zeka, ekseriyetle “üretici çekişmeli ağlar” (GAN) ismi verilen sistemlerle yüzler oluşturuyor. Bu metotta bir algoritma yüz üretirken, oburu bu yüzlerin gerçek insanlara ne kadar benzediğini pahalandırıyor. Daima geri bildirim sayesinde ortaya son derece gerçekçi imgeler çıkıyor.

Günümüzde bu cins görseller; düzmece flört profillerinden kimlik hırsızlığı dolandırıcılıklarına kadar pek çok alanda kullanılıyor. Araştırmacılara nazaran, kısa ve kolay uygulanabilir eğitimler daha fazla kişinin bu çeşit aldatmacalara karşı bilinçlenmesine yardımcı olabilir.

Reading Üniversitesi’nden psikoloji araştırmacısı Katie Gray ise, “Eğitim prosedürümüz kısa ve uygulanması kolay. Sonuçlar, bu eğitimin üstün tanıyıcıların doğal yetenekleriyle birleştirilmesinin, çevrimiçi kimlik doğrulama üzere gerçek dünya meselelerinin tahliline katkı sağlayabileceğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırma, hakemli bilimsel mecmua Royal Society Open Science’ta yayımlandı.

NTV

The post Yapay zekalı uydurma yüzleri ayırt etmenin “5 dakikalık yolu” bulundu first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri