reklam
reklam
reklam
reklam

Yahya Perviz Tan’ın solo standı ‘Bir sıfat…’, 8 Mart’a kadar görülebilir: Sıfatların rengi

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
yahya-perviz-tanin-solo-standi-bir-sifat-8-marta-kadar-gorulebilir-sifatlarin-rengi-0-c5xhSZjy.jpg

İnsanlık, var olanı sıfatlandırma konusunda oldukça hünerlidir. Her şeyin ve herkesin bir sıfatı var: insanların, hayvanların, bitkilerin objelerin… Pekala hiç, kendi sıfatınızı sorguladığınız oldu mu? Azerbaycanlı sanatçı Yahya Perviz Tan’ın, Red Rouge Art’ta açılan solo standı “Bir sıfat…”ı gezdiğinizde ister istemez kendi sıfatınızı sorguluyorsunuz: Ben kimim, neyim?

FİGÜR VE SOYUT TANSİYONU

Sıfat, tanımlamaktır. Ancak Tan, tanımlama yapmaktan kaçınıyor yapıtlarında. Hissettirmenin kıymetini vurguluyor ve hislerin dünyasına kapı aralıyor. Hem soyut hem figüratif yapıtlar, bakışın tabiatına, kimliğin nasıl kurulduğuna ve izleyen ile izlenen ortasındaki görünmez bağa odaklanıyor. Tan’a soyut ve figüratif tercihini soruyoruz, şöyle yanıtlıyor: “Bu şuurlu bir tercih. Figür ile soyut alan ortasındaki tansiyon, aslında benim hissettiğim şeyin karşılığı. O alan, hem görünene hem sezilene ilişkin.”

yahya-perviz-tanin-solo-standi-bir-sifat-8-marta-kadar-gorulebilir-sifatlarin-rengi-1-g5XK8Vir.jpg

Tan’ın bu tercihi, üstte belirtilen sorgulamaya taşıyor izleyeni: “Neden buradayım? Bunu neden izliyorum? İzleniyor muyum?” Bu tecrübede kişi, yapıtların yanı sıra kendi bakışıyla da yüzleşmeye davet ediliyor.

İZLEYİCİDE TAMAMLANAN ÖYKÜ

Tan’a nazaran, bir şeyi tanımlamadan evvel insanın hissettiği duygu, birden fazla vakit tarifin kendisinden daha samimi. Stanttaki yapıtlar, izleyenlere his geçişleri yaratıyor. Bazen çocukluk, bazen gençlik, bazen gerçekleşmeyen hayallerin anlatısı kulaklarda çınlıyor.

Yapıtlar güya bir kıssanın resmedilmiş hali. Her birinin bir öyküsü var mı, yoksa her biri farklı bir kıssa mi, diye soruyoruz Tan’a. “Bazı tek işlerimin ve seri çalışmalarımın çıkış noktası var lakin ben onları kapalı kıssalar olarak görmüyorum” diyor ve ekliyor: Daha çok açık uçlu durumlar diyebilirim. Münasebetiyle her eser, bende başlayan ancak izleyicide tamamlanan bir öykü haline geliyor. Birebir fotoğraf, farklı insanlarda farklı anlatılara dönüşebiliyor.”

‘EŞİKTE…’

Zıtlıklar, kültürel kökler ve köksüzlükler üzerinden şekillenen bir üretim süreci var Tan’ın. Bu pratiğin merkezinde kent, toplum ve birey var. Stanttaki çalışmalarda kentlerin ve toplumların çelişkileri, bireyin kimlik arayışı ve kültürel aidiyet sıkıntıları karşımıza çıkıyor. Bu temalar, izleyiciyi kendi geçmişi ve kökleri üzerine düşünmeye davet ederken, çağdaş dünyanın karmaşası içinde sıkışmış bireylerin içsel çatışmalarını da odağa alıyor.

Tan’a, “Serginin ismi ‘Bir Sıfat’. Bu sergiyi bir ‘sıfat’ olarak tanımlamanızı istesek ne söylersiniz?” diye soruyoruz. Şu cevabı veriyor: “‘Bir Sıfat’ benim için tanımlamakla ilgili değil, yüklemekle ilgili. Zira sıfat, obje ve olgunun kendisinden çok ona nasıl baktığımızla ilgilidir. Bu sergiyi bir sıfatla tanımlayacaksam ‘eşikte’ derim. Ne büsbütün içeride ne büsbütün dışarıda; tam karar anında duran bir hal.”

Sergi 8 Mart’a kadar ziyaret edilebilir.

Cumhuriyet

The post Yahya Perviz Tan’ın solo standı ‘Bir sıfat…’, 8 Mart’a kadar görülebilir: Sıfatların rengi first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri