- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Eddie Adegeye, çocukluk ve ergenlik yıllarında, basketbol, futbol ve Amerikan futbolu oynamasına rağmen arkadaş grubunun hep en irisiydi.
Üstelik sürekli spor yapsa da egzersiz kavramını anladığı da söylemezdi. Kendin bir sporcudan ziyade takım kadrolarını dolduran bir yüz olarak görüyor, maç bittiğinde eve gidip dev porsiyonlarda yemekler yiyordu.
Nijerya kökenli olan Eddie’nin yemek alışkanlıklarını şekillendiren faktörlerden biri de duydu. Nijerya mutfağı çok lezzetli olmakla birlikte bol miktarda pilavdan ve yağlı tencere yemeklerinden oluştuğundan, çok fazla karbonhidrat ve kalori içeriyordu.
Eddie’nin ailesi için akşam yemeğinde herkesin masanın etrafında oturup gün boyu yaptıklarını anlatması önemli bir ritüeldi. Bu nedenle Eddie, birkaç saat önce kocaman bir fast food menüsünü midesine indirmiş olsa bile ailesiyle oturup ikinci bir akşam yemeği yemeye alışmıştı.
Eddie’nin beslenme alışkanlıkları üniversite yıllarında daha da kötüleşti. Sürekli hazır yiyor, restorana gidip almaya üşendiğinden yemeklerini kapısına getirtiyordu. Hiç egzersiz yapmıyor, sürekli oturuyordu.
Ara sıra ailesini ziyarete gittiğinde annesi Eddie’yi uyarıyor, “Seni seviyorum ama aynı zamanda senin için endişeleniyorum da…” diyordu. Eddie’nin büyükbabası diyabet komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybetmişti ve gidişatı annesini korkutuyordu.
Aslına bakılırsa, Eddie de kendisi için endişe ediyor, hayat tarzını değiştirmezse kendini tehlikeye atacağını biliyordu.
2017 yılında üniversiteden mezun olan Eddie, bir yıl sonra 182 kiloya ulaşmıştı. (Boyu da 183 santimetreydi.) Eddie biraz daha kilo aldığı takdirde, televizyonda yayınlanan reality show programlarına konu olacak hale gelecekti.
Bugün 31 yaşında olan Eddie, sağlık yolculuğuna 24 yaşındayken başladı. Spor salonuna daha tenha olduğu için sadece akşam saatlerinde gidiyordu. Çünkü aletleri kullanırken insanların “Hadi acele et, kardiyo yapmam lazım” diye başında beklediği kişi olmak istemiyordu.
Bir diğer korkusu da ağırlık kaldırma egzersizlerini yanlış yapmaktı. Bu nedenle ağırlık egzersizlerini sürekli erteliyordu. Ardından bir arkadaşı Eddie’yi bir yoga dersine davet etti. Ancak Eddie yoganın ne işe yaradığını anlamadığı için bu dersten nefret etmişti.
Üç ay sonra farklı bir yoga çeşidi denedi Eddie. Başlangıçta nefes alıp vermekte zorlanıyor, soluk soluğa kalıyordu. Ancak yine de vücudunu istediği şekilde hareket ettirebiliyordu. Bunu gördükçe programdan keyif almaya başladı çünkü vücudunun istediği gibi hareket etmesi büyük bir olaydı.
Eddie bir sonraki aşamada uzun yürüyüşler yapmaya başladı. Bu yürüyüşler daha hareketli olmasına yardımcı oluyordu. Spor olsun diye yürüdüğünü bilmeyen arkadaşları arabasının bozulduğunu düşündükleri Eddie’yi gideceği yere bırakmayı teklif ediyordu.
Her gün işten önce ve sonra spor salonuna giden Eddie, toplamda 36 kilo verdi. Covid ilerleyişine sekte vursa da Eddie 2021 sonunda yeniden bir rutin oturtmayı başardı.
Bu rutinin en önemli unsurlarından biri 36-40 dereceye ısıtılmış salonlarda yapılan sıcak yogaydı. Sıcak yoganın yanı sıra 45 dakikalık seanslar halinde saunaya gidiyor, kalın eşofmanlar giyip terleyerek vücudundan su atmaya çalışıyordu.
Zamanla egzersiz yapmak Eddie için bir tiryakilik haline geldi. Ağırlık kaldırma egzersizlerini nasıl yapacağını anlamaya ve ağırlıkları da egzersiz rutinine dahil etmeye başlamıştı. Birkaç dayanıklılık müsabakasına katıldığını belirten Eddie, “Zordu ama eğlenceliydi” diye konuştu.
“Hayatım boyunca amuda kalkabileceğimi hiç düşünmemiştim. Ama şimdi yogada bu hareketi sürekli yapıyorum” diyen Eddie, spor salonunun arkadaşlarıyla bir araya geldiği bir sosyal kulübe dönüştüğünü söyledi.
Eddie, beslenmesini değiştirmek için ise önce egzersiz rutinini düzene oturtmayı bekledi. Bunu yaptıktan sonra kalori açığını mümkün olduğunca korumaya çalıştığını söyleyen Eddie, egzersiz sonrası Meksika restoranına gittiğini, burada yediği yemeklerle hem besin ihtiyacını karşılayıp hem de annesinin yemeklerine olan özlemini dindirdiğini söyledi.
En son tartıldığında 89 kilo olan Eddie, 93 kilo verdiği yani başlangıçtaki vücut ağırlığının yarısından fazlasını kaybetti. Tişörtleri 4XL’den M’ye düşen Eddie’nin pantolonlarının bel çevresi de 117 santimetreden 70 santimetreye düştü.
Artık diyabet konusunda endişelenme ihtiyacı hissetmediğini belirten Eddie, “En güzeli de eskiye göre daha fazla enerjim var ve kendime daha fazla değer veriyorum. Bunu ben yapabilirsem herkes yapabilir” dedi.
Hürriyet
The post Vücut ağırlığı yarıya düştü, 4XL bedenden M bedene indi… Ne yedi, nasıl egzersiz yaptı? first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...