reklam
reklam
reklam
reklam

Uzmanlar cezaevlerindeki çocuklar için eğitim asıllı infaz istedi: Ceza vermek deva değil

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
uzmanlar-cezaevlerindeki-cocuklar-icin-egitim-asilli-infaz-istedi-ceza-vermek-deva-degil-0-VZlb2nPL.jpg

Adalet Bakanlığı’nın en yeni bilgilerine nazaran cezaevlerinde 4 bin 505 çocuk bulunuyor. Kapalı ceza infaz kurumlarında açılan 6 çok programlı anadolu lisesinde okuyan toplam çocuk sayısı 238. Eğitimevlerinde örgün eğitime devam edenlerle birlikte toplam sadece 552 çocuk bu haktan yararlanabiliyor.

Türkiye Çocuklara Tekrar Özgürlük Vakfı Yönetim Kurulu Lideri Selmin Cansu Demir, “Adalet Bakanlığı verileri, çocuklar açısından ağır bir tabloya işaret ediyor. Bu, yaklaşık her 8 çocuktan yalnızca 1’inin örgün eğitimden yararlanabildiği manasına geliyor. Üstelik infaz kurumlarındaki çocukların neredeyse yarısı hiçbir eğitim programına kayıtlı değil; çocukların onda biri ise isimli sisteme girmeden evvel de zati eğitim hakkından yararlanamamış durumda” diyor.

TUTUKLU SAYISI ÇOK

Sorunun temel nedenlerinden birinin, tutuklu çocuk sayısının hükümlü çocuk sayısının neredeyse iki katından fazla olması ve bu çocukların daha ağır şartlardaki çocuk kapalı ceza infaz kurumlarına, kimi vakit da yetişkin kapalı kurumlarına gönderilmesi olduğunu vurgulayan Demir, şöyle devam ediyor:

“Oysa yargılamalar uzun sürdüğü için birçok çocuk cezası katılaşmadan yıllarını kapalı kurumlarda geçiriyor ve eğitimden fiilen kopuyor. Zira mevcut yasaya nazaran sırf hükümlü çocuklar eğitimevine gidebiliyor.

Bu tabloya karşı tahlil ise açık: Eğitim temelli bir infaz rejimini sahiden hayata geçirmek. Hükümlü çocukların kalabildiği, örgün ve mesleksel eğitime erişimin mümkün olduğu eğitimevlerinin, tutuklu çocukları da kapsayacak biçimde genişletilmesi gerekiyor. Cezası katılaşmış bir çocuğun bu kurumlarda kalabildiği bir sistemde, hakkında şimdi karar verilmemiş bir çocuğun daha ağır şartlardaki kapalı kurumlara gönderilmesi masumiyet karinesiyle ve tarafı olduğumuz Çocuk Hakları Kontratı ile Pekin Kuralları’yla bağdaşmıyor. Tutulmanın istisna, eğitimin ise temel olduğu bir yaklaşım benimsenmeden çocukların adalet sistemi içinde korunması ve güçlendirilmesi ve yeni cürümlerin önlenmesi mümkün görünmüyor.”

Vakfın hazırladığı “Çocuk Mahpusların Eğitim Hakkı: Türkiye’de Çocuk Mahpusların Örgün Eğitime Erişim Hakkının İhlali Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı rapora nazaran, ceza infaz kurumlarında bulunan çocuklardan 370’i okuma yazma bilmiyor. 196’sı okur-yazar fakat bir okul bitirmemiş. Raporda, “Bu tablo, adalet sistemine giren çocukların değerli bir kısmının, eğitim hakkına erişememiş olduğunu somut biçimde ortaya koymaktadır. Hasebiyle çocuk mahpusların eğitime erişimi, ceza infaz kurumunda başlayan bir sorun değil; hapsedilme öncesinde zati derinleşmiş olan yapısal eşitsizliklerin görünür hale geldiği bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır” deniyor.

NELER YAPILMALI?

• Tutuklu çocukların kapalı kurumlarda tutulmasına son verilmesi.
  • Eğitimevi modelinin mevzuat ve uygulamada güçlendirilmesi.
  • Ceza infaz kurumlarında okul açma uygulamasından geri dönülmesi.
  • Yetişkinlere mahsus kapalı ceza infaz kurumlarında tutulan tüm kız ve erkek çocukların kendilerine has ve başka kurumlarda barındırılması.
  • Eğitim hakkının ihlal edilmesinde sorumluluğu doğuran kurumlararası yetki karmaşasının giderilmesi.

Cumhuriyet

The post Uzmanlar cezaevlerindeki çocuklar için eğitim asıllı infaz istedi: Ceza vermek deva değil first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri