reklam
reklam
reklam
reklam

Uzman isimden ‘yüzde 15’ uyarısı! Altın almak isteyenler dikkat

• Konbuyu başlatan hepsigundem
  • Başlangıç tarihi
H

hepsigundem

Guest
uzman-isimden-yuzde-15-uyarisi-altin-almak-isteyenler-dikkat-0-PAXsvVih.jpg

• 2026’da değerli metallerden daha zayıf bir performans bekliyorum. Bu eserlerin 2 sene üstü üste tıpkı performansı göstermesi sıkıntı.

• Kıymetli metallerin yüzde 15-20 bandında hareket etmesini bekliyorum. Yüzde 50, yüzde 100’lere varan yükselişlerin olmayacağını düşünüyorum.

Emtia piyasasında geçen yıl genel olarak yükseliş eğilimi görüldü. ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine devam etmesi ve bu indirimlere 2026 yılında da devam edeceği beklentileri, global büyüme öngörülerinin üst taraflı revize edilmesi, arz istikametli tasalar ile jeopolitik riskler emtia fiyatlarını destekleyen ögeler ortasında yer aldı.

uzman-isimden-yuzde-15-uyarisi-altin-almak-isteyenler-dikkat-1-hHq4xNLM.jpg

2025 PAHALI METALLER İÇİN REKOR YILI OLDU

Geçen yıl ons bazında altın yüzde 64,2, gümüş yüzde 146, platin yüzde 126,8 ve paladyum yüzde 74,6 yükseldi.

Altın ve gümüş 1979’dan bu yana en süratli yükselişini kaydederken, altının onsu 4 bin 549,94 dolarla gümüşün onsu 84 dolarla, platinin onsu 2 bin 489,2 dolarla tarihi tepeyi, paladyum da 1987,45 dolarla Aralık 2022’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Fed’in faiz indirimlerine başlaması değerli metalleri destekleyen değerli ögeler ortasında yer alırken, jeopolitik riskler de bilhassa altın ve gümüş fiyatlarındaki yükselişte kıymetli rol oynadı.

Öte yandan gümüş, endüstriyel alanda da ağır talep görüyor. Bilhassa güneş gücü, elektronik ve elektrikli araç bölümlerinden gelen taleplerle gümüşteki endüstriyel talep, güçlü kalmaya devam ediyor. Global çapta gümüş kıtlığı olacağına ait kaygılar de gümüşün yükselişi üzerinde değerli rol oynadı.

Platin ve paladyumda Çin talebi tesirini gösterdi. Çin, Menkul Değerler Düzenleme Kurulunun otomotiv ve sanayi bölümlerinde kullanılan platin ve paladyum için vadeli süreç ve opsiyon kayıtlarını onaylaması, bu iki eserin fiyat hareketlerinde tesirli oldu.

Diğer taraftan platin ve paladyum geçen yıl arz kahrı nedeniyle de yükseldi. Madencilik arzındaki daralma, gümrük tarifelerindeki belirsizlik ve altına yönelen yatırımcıların kısmen bu metallere dönmesi platin ve paladyumun yükselişinde tesirli oldu.

2026 DEĞERLİ METALLER İÇİN DİNLENME YILI OLABİLİR

Vadeli süreç ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Trump’ın ABD başkanı olması, merkez bankalarının altın alımları, faiz indirimleri beklentisi ve tarife savaşlarının değerli metallerdeki üst istikametli hareketi desteklediğini söyledi.

Faiz indirim beklentilerinin bilhassa gümüş, platin ve paladyum üzere eserlerin fiyatlarındaki yükselişi desteklediğini söz eden Ergezen, “Kıymetli metallerin 2025 performansı dolar bazında yüzde 100’ü geçti. 2026’da değerli metallerden daha zayıf bir performans bekliyorum. Bu eserlerin 2 sene üstü üste birebir performansı göstermesi güç.” dedi.

uzman-isimden-yuzde-15-uyarisi-altin-almak-isteyenler-dikkat-2-GhMgBm13.jpg

“YÜZDE 50, YÜZDE 100’LERE VARAN YÜKSELİŞLERİN OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Ergezen, alıcılı seyir devam etse de 2026’nın değerli metaller için dinlenme yılı olacağı öngörüsünde bulundu. Aslında değerli metallerin bu kadar âlâ performans göstermesinde ABD iktisadına itimadın azalmasının tesirli olduğunu lisana getiren Ergezen, şunları kaydetti:

“ABD iktisadına yönelik olumsuz durumlar olursa değerli metallerdeki güçlü performans devam edebilir. Genel olarak bakıldığında değerli metallerde daha sakin bir seyir bekliyorum. Değerli metallerin yüzde 15-20 bandında hareket etmesini bekliyorum. Yüzde 50, yüzde 100’lere varan yükselişlerin olmayacağını düşünüyorum. Endüstriyel metaller tarafı izafi olarak daha güçlü bir performans gösterebilir. Fed liderinin değişmesiyle faiz indirimlerinin daha da hızlanarak devam etmesi bekleniyor. Bu türlü bir durumda Çin’de siparişlerin toparlandığını görürüz. Bu da endüstriyel metallere talebi artırır.”

Ergezen, az metallerin güçlü olmaya devam edebileceğini söyledi. Ender metallerde savunma endüstrisinde kullanılan metallerin kıymetli olacağını belirten Ergezen, “ABD ve Çin bağlantıları ortasında düzgünleşme olsa bile Avrupa, ABD, Uzak Doğu’da savunma sanayi yatırımlarının devam edeceği beklentisi ender metalleri talebinin güçlü olacağı beklentisini devam ettirecek. Tarım gurubunda ise daha sakin bir sene bekliyorum.” sözlerini kullandı.

KAYNAK: AA

Kaynak : Haber7

The post Uzman isimden ‘yüzde 15’ uyarısı! Altın almak isteyenler dikkat first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri