reklam
reklam
reklam
reklam

Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın okullara gönderdiği aktiflik genelgesi tartışma yarattı: Okullara ‘ramazan’ talimatı!

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
ulusal-egitim-bakanliginin-okullara-gonderdigi-aktiflik-genelgesi-tartisma-yaratti-okullara-ramazan-talimati-0-GJShFavK.jpg

AKP iktidarının eğitime yönelik müdahaleleri sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in imzasıyla 81 ile gönderilen yazıyla ramazan ayı boyunca okullarda “Maarifin Kalbinde Ramazan” temalı etkinlikler düzenleneceği duyuruldu. Bakanlık yazısında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında “milli ve manevi bedelleri geliştirmeye yönelik eğitsel ve toplumsal etkinlikler yapılacağı” belirtilirken iftar programları ve söyleşiler planlandığı açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yazısında anayasa ve Ulusal Eğitim Temel Kanunu’na atıf yapılarak eğitimin “ahlaki olgunluğu ve paha temelli gelişimi” temel alan bütüncül bir anlayışla yürütülmesi gerektiği savunuldu.

LAİKLİĞE ALIŞILMAMIŞ

Yazıda, “Ramazan ayının ulusal birlik ve beraberliği güçlendirme imkanı sunduğu” tabir edilerek 81 vilayette etkinlikler düzenleneceği kaydedildi. Lakin kelam konusu uygulamaya Öğrenci Veli Derneği’nden (Veli-Der) reaksiyon geldi. Dernek, okullarda dini içerikli aktifliklerin laiklik unsuruna ve eğitim hakkına karşıt olduğunu belirterek uygulamanın kozmik hukuk normları ve pedagojik prensiplerle bağdaşmadığını vurguladı.

‘BİR BÜTÜNÜN PARÇASI’

Konuya ait Cumhuriyet’e konuşan Veli-Der Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, uygulamanın tek başına değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek “Bu başlı başına bir başlık değil, uzun müddettir yürütülen siyasetlerin bir kesimi. Maarif Modeli’nden ÇEDES projelerine kadar uzanan bütünlüklü bir süreçten kelam ediyoruz” dedi. Eğitimin dini yapılar ve sermaye alakaları doğrultusunda araçsallaştırıldığını savunan Gezici, “Eğitim büsbütün iktidarın ideolojik ve politik bir aracı haline gelmiş durumda” sözlerini kullandı. ÇEDES protokollerine ait yargı kararlarına rağmen uygulamaların sürdüğünü lisana getiren Gezici, “Mahkeme kararlarına karşın protokoller yapılmaya devam ediliyor. Eğitim sorumluluğu rastgele bir dini yapı ya da vakfa devredilemez” dedi.

‘OKULLAR KAPSAYICI ALANLARDIR’

Ramazan etkinliklerinin anayasal ve pedagojik sakıncalar barındırdığını vurgulayan Gezici, “Anayasanın 2. ve 42. hususları ortada. Okullar kamusal ve kapsayıcı alanlardır. Oruç tutan ve tutmayan öğrencilerin ayrıştırılması, çocukların inançlarını beyan etmek zorunda bırakılması inanç özgürlüğüne de aykırıdır” dedi. Öğretmenler üzerinde de baskı oluştuğunu belirten Gezici, “Çalışma barışını bozacak bir basınç var.

Öğretmenler talimatla hareket etmeye zorlanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Gezici, birtakım okullarda öğrencilerden konutta dua ederken ya da iftar sofrasında çekilmiş fotoğrafların istendiğine ait savlara da değinerek, “Bu artık kamusal alanın ötesine geçiyor, hane içine müdahale manasına geliyor. Bu türlü bir talep açık bir çocuk hak ihlalidir. Hiçbir çocuktan inancını beyan etmesi istenemez” diye konuştu.

Cumhuriyet

The post Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın okullara gönderdiği aktiflik genelgesi tartışma yarattı: Okullara ‘ramazan’ talimatı! first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri