- Web sitesi
- www.hepsigundem.com
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı TVF’nin kontrolüne ait görüşmeler geçtiğimiz günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirilmişti. CHP, TVF 2024 Yılı Hesap ve Tablolarının Kontrolü İle İlgili Ek Görüş Raporu hazırladı. Rapor, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na da sunuldu. Raporun ekinde ise Cumhurbaşkanlığı’nda üst seviyede vazife yapan işçinin tıpkı vakitte TVF bünyesinde bulunan şirketlerde yönetim kurulu üyesi olarak da vazife aldıklarına dikkat çekildi.
İSİM İSİM SIRALANDI
CHP’nin raporunda hem Cumhurbaşkanlığı’nda vazife yapan (eskiden yapmış olanlar da) hem de varlık fonu şirketlerinde vazifeleri bulunan isimler şöyle sıralandı: Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Lideri Salih Tanrıkulu- Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Lider Vekili. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu üyesi Mehmet Emin Baysa-Vakıfbank Denetim Kurulu üyesi. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Dr. Cemil Galip Ertem-Vakıfbank İdare Konseyi üyesi. Cumhurbaşkanlığı İrtibat Lideri Prof. Dr. Burhanettin Duran-Borsa İstanbul İdare Heyeti üyesi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hakkı Susmaz-Borsa İstanbul Yönetim Kurulu üyesi. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu üyesi Ayşe Nur Bahçekapılı-Turcell Yönetim Kurulu üyesi. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Ercan Beyazıtlı-Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu üyesi. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Meltem Taylan Aydın-Halkbank Yönetim Kurulu üyesi. Eski Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Maksut Serim-Halkbank Yönetim Kurulu üyesi. Eski Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Lideri Yunus Arıncı-Türk Telekom Yönetim Kurulu üyesi.
Raporda, TVF Yönetim Kurulu Lider Vekili olan Prof. Dr. Erişah Arıcan’ın Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Lideri olarak da misyon yaptığı belirtildi. Varlık Fonu Genel Müdürü Salim Arda Ermut’un da Turkcell Yönetim Kurulu üyesi olduğuna dikkat çekildi.
‘BİR AN EVVEL SONLANDIRILMALI’
Raporda, TVF, buna bağlı alt fonlar, şirket ve alt şirketlerin kurulma, yönetilme, kaynak tahsisi-finasman, denetlenme açısından büsbütün Cumhurbaşkanına bağlı hale getirildiğine işaret edilerek, şöyle denildi:
“Cumhurbaşkanı’nın hem Cumhurbaşkanı sıfatıyla hem de TVF Yönetim Kurulu Lideri sıfatıyla yetki ve vazifeleri bulunmaktadır. Bu misyonların tıpkı şahısta birleşmesi hem idare hem de kontrol açısından yönetim hukuku prensiplerine nazaran çok önemli bir sakatlık yaratmaktadır. TVF, Türkiye’nin son periyotta tesirine girdiği otokratik yapının ve merkeziyetçi siyaset anlayışının sembol yapılarından biri haline gelmiştir. TVF ile Cumhurbaşkanlığı makamı ortasındaki bağın bir an evvel sonlandırılması gerekir.”
‘SORU İŞARETLERİ VAR’
Raporda, Türkiye’nin stratejik varlıklarını geliştirmek ve kıymetli yatırımları için kaynak sağlamak misyonuyla kurulan TVF’nin kaynaklarının son devirde bilhassa haberleşme, güç ve inşaat bölümündeki borçlu şirketleri kurtarmak için kullanılmasının, kurumun asıl faaliyet hedefi hakkında soru işaretlerine neden olduğu belirtildi.
ŞEFFAF DEĞİL
Fonun, Hazine ile alakasının de açık ve şeffaf olmadığına işaret edilen raporda, “TVF, bütçe açığı için bir perdeleme fonksiyonu görme fonksiyonuna sahiptir. TVF’nin yaptığı borçlanmalar merkezi idare bütçesinde ve Hazine hesaplarında gözükmemektedir” denildi.
‘SAYIŞTAY DENETLEMELİ’
TVF’nin Sayıştay kontrolü başta olmak üzere birçok hukuksal mevzuattan, vergi ve yükümlülükten muaf tutulması ve tıpkı vakitte gerçekleştireceği yatırım ve süreçlere yönelik somut bir maksat ortaya koymamış olmasının da fonun ileride yapacağı faaliyetlerin meşruiyetini ve kontrolünü zorlaştırdığına işaret edilen raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:
“Tamamen kamuya ilişkin varlık ve kaynaklarla oluşturulan ve kamu hissesi yüzde 100 olan, yaklaşık 12.3 triyon TL’lik bilanço büyüklüğüne sahip olduğu söz edilen ve paralel bir bütçe ve Hazine üzere kullanılan TVF, şirket, alt şirketler ve fonlarının yıllık kontrollerinin, kanunda öngörülen temeller dikkate alınarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nca müddetinde icra edilmesi, yasal bir mecburilik olmasının ötesinde TBMM’nin denetim
işlevinin yerine getirilmesi açısından da ehemmiyet taşımaktadır. TVF’nin Sayıştay ve TBMM tarafından denetlenmesinin kamu faydasına olduğunu düşünüyoruz.”
Cumhuriyet
The post ‘Türkiye Varlık Fonu’nun borçlanmaları bütçe ve Hazine hesaplarında yok’ uyarısı yapan CHP: Bütçe açığını perdelemeyin first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...