H
hepsigundem
Guest
Türkiye’deki opera geleneğinin oluşmasına ve ülkenin klasik müzik alanında dünyada tanınmasına katkıları ile bilinen usta opera sanatkarı Mesut İktu hayatını yitirdi.
İktu için bugün saat 10.30’da Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Sahnesi’nde merasim düzenlenecek. Usta sanatçı Üsküdar Şakirin Camisi’nde kılınacak öğlen namazının akabinde, Ümraniye Ihlamurköy Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Yurtdışında; Almanya, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri, Eski Yugoslavya, Bulgaristan, Etiyopya, Kenya, İtalya, Belçika, Rusya Federasyonu, Slovakya, Azerbaycan, Gürcistan, Polonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yunanistan, Brezilya, Norveç, Avusturya, Hollanda, Macaristan ve Belarus’ta çeşitli opera yapıtlarında rol alan, orkestra eşlikli konserler veren, sayısız resitaller sunan ve çok sayıda mükafatı bulunan Mesut İktu Türk yapıtlarının yurtdışında tanıtılması maksadıyla konser programlarına bestekarlarımızın yapıtlarını almayı unsur edinmiş bir ustaydı.
‘ÇOK KIYMETLİ YAPI TAŞLARINDANDI’
– RENGİM GÖKMEN (Orkestra şefi)
Mesut İktu Türk operasının çok kıymetli yapı taşlarından birisiydi.
Kendisi ile birinci sahne tecrübemiz 1982 yılında erken yaşta yitirdiğimiz ağabeyi, benim de çok sevdiğim, saydığım opera sanatkarı Mustafa İktu’un genç yaşta kaybından sonra İDSO ile Gustav Mahler’in “Toprağın Şarkısı” isimli yapıtından “Veda” kısmıyla başlamıştı.
Daha sonra birçok konserde sahneyi paylaştık. Onun hem sanatçı yeteneğini hem de yöneticilik hünerini her vakit takdirle izlerdim.
Türk opera ve Türk bale sanatlarına büyük hizmetler yapmış son derece dirayetli idare stiliyle opera tarihimizde kıymetli bir yer edinmiş olan Mesut İktu’nun anısı önünde hürmet ile eğiliyorum.
‘BİZİM KUŞAK OPERAYI TUTKUYLA YAPTI’
– YEKTA KARA (Opera sanatçısı/ Rejisör)
Opera sanatçılığı her şeyden evvel tutku manasına gelir. Tutkulu olmak. Nedir bu tutkulu olmak?
Yaptığı işe, çalıştığı kuruma, hizmet sunduğu o kurumdaki idarecilik vazifelerine yönelik şayet bir sanatçı tutkuluysa o vakit onun hizmeti sonsuzdur.
Mesut İktu benim için çok kıymetliydi. 80’li 90’lı yıllarda o tutkuyu birlikte yaşamış insanlarız. Birebir sahneyi paylaştık ve bu bizim için çok kıymetliydi. Bizim kuşak için çok çok değerliydi. Sonra tıpkı kuruma hizmet ettik.
İdarecilik manasında pek çok şeyi paylaştık. Ve de şunu söyleyebilirim. Mesut İktu üzere her şeyi kendi benliğinin önüne koyan, o tutkuyu yaşayan, yaşatan bir hal ne yazık ki sonra ben çok görmedim. Bu manada o tutku sıkıntısını çok önemsiyorum. 80’li 90’lı yıllardan itibaren her şeyi paylaştığım, o ortak tutkuyu sahneye taşıdığımız, birlikte oyunculuk yaptığımız, sonra tıpkı kuruma hizmet ettiğimiz ve de idarecilik manasında da çok şey paylaştığımız bir arkadaşımızdı.
Benim çok sevgili bir dostumdu. Kaybı çok büyüktür.
Bana ne olursa olsun lakin ben sanatımla, onu en düzgün biçimde icra etmekle, hizmet sunduğum kurumla, oradaki vazifelerimle, idarecilik vazifelerimle bunu başarmak istiyorum diyor.
Ama bugüne baktığınızda “Olursa olur” var. Hayır bunu kabul etmez. Opera sanatı bunu affetmez. Tutku yoksa hiçbir şey olmaz. Bizim jenerasyon bu türlü bir jenerasyondu. Dilerim o tutku inşallah miras olarak bir örnek olur ve yeni jenerasyonlara de geçer.
‘MİNNET BORÇLUYUZ’
– TAN SAĞTÜRK (Devlet Opera ve Balesi genel müdürü/Bale sanatçısı)
Türk operasının öncü isimlerinden, pahalı sanatkarımız, evvelki devir müdür ve sanat direktörlerimizden Mesut İktu’yu kaybetmenin derin hüznünü yaşıyoruz.
Mesut İktu, Türkiye’de güçlü bir opera geleneğinin oluşmasına ve ülkemizin klasik müzik alanında memleketler arası seviyede tanınırlığına çok değerli katkılar sunmuş; sanatı, emeği ve yetiştirdiği öğrencilerle iz bırakmış bir isimdir.
Birlikte Ulusal Kültür Şurasında çalışma fırsatı bulmuş, Genel Müdürlük sürecimde de bedelli fikirlerine sık sık danışıyordum.
Türk operasına verdiği tüm emekler ve özverili çalışmaları için kendisine minnet ve şükranlarımı sunuyor; başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine, öğrencilerine ve sanat topluluğumuza başsağlığı diliyorum.
‘ESERLERİ BİZE EMANET’
– CANER AKGÜN (İDOB müdürü/Opera sanatçısı)
İstanbul Devlet Opera ve Balesi bünyesinde solist sanatçı olarak birçok yapıta can vermiş, sanat yönetmeni ve Müdür olarak ise kıymetli bir vizyonla çalışmalara taraf vermiş Mesut İktu birebir vakitte Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yöneticilik ve akademisyenlik misyonlarını muvaffakiyetle sürdürmüş ve profesör unvanıyla birçok gencin sanat ömrüne ışık olmuştur. Çok büyük bir kayıp. Opera hayatımızın geçmişi ve günümüz ortasında köprü niteliğinde bir kıymetimizi kaybettik. Emanetini geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışacağız.
‘KALICI BİR İZ BIRAKTI’
– MURAT CEM ORHAN (Orkestra şefi/Besteci)
Mesut İktu’nun vefatını derin bir hüzünle öğrenmiş bulunuyoruz. Opera sanatına uzun yıllar boyunca verdiği emek; kurumlara ve sanatkarlara sunduğu katkı, çalışkanlığı ve zarafetiyle hafızalarda saygın bir yer edindi.
Özellikle Türk yapıtlarının hakikat yorumla, ihtimamla ve hakkıyla seslendirilmesi konusundaki hassasiyeti; yerli repertuvarın görünürlüğünü ve niteliğini artırmaya yönelik titiz yaklaşımı, sanat hayatımıza kalıcı bir iz bırakmıştır.
‘MİRASI YAŞAYACAK’
– REMZİ BUHARALI (AKM sanat yönetmeni)
Opera sanatının ülkemizdeki gelişimine ve sahne performanslarına faal katkı sağlayan Mesut İktu ağabeyimizin vefatıyla Türk opera sahnesi çok değerli bir duayenini kaybetti. Sahneye adanmış bir ömür, sayısız genç sanatkara yol gösteren bir usta… Anısı, sanatı ve bıraktığı miras yaşamaya devam edecek.
Sanata ve genç nesillere bıraktığı iz, ebediyen hatırlanacaktır. Her devrin kendi ışığı vardır; o ışık sönünce geriye yalnızca yankısı kalır. Mesut İktu ustamızın yetiştirdiği seslerin yankıları ismini yaşatmaya yetecektir.
Cumhuriyet
The post Türk operasının usta sanatkarı Mesut İktu’yu yitirdik: Bir ışık söndü… first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".
Okumaya devam et...