reklam
reklam
reklam
reklam

Teknoloji Müelliflerinden Windows’a Veda

hepsigundem

Administrator
Yönetici
10
Web sitesi
www.hepsigundem.com
teknoloji-muelliflerinden-windowsa-veda-0-7OVEDcmt.jpg

Teknoloji dünyasında bu hafta epeyce dikkat alımlı bir göç dalgası yaşandı. Önde gelen teknoloji yayınlarından dört tanınmış muharrir, birincil bilgisayarlarında Windows işletim sistemini bırakarak Linux’a geçiş yaptıklarını halka açık bir formda belgeledi. The Verge, Notebookcheck ve Escapist üzere mecralarda vazife alan editörler, 4 Ocak ile 10 Ocak tarihleri ortasında yayımladıkları ayrıntılı yazılarda bu radikal değişimin nedenlerini paylaştı. Muharrirlerin bu kararı almasındaki en büyük etkenin, Microsoft’un işletim sistemine yönelik yeni stratejilerinden duyulan artan hayal kırıklığı olduğu belirtiliyor.

Windows Yerine Linux: Ünlü Teknoloji Editörleri Neden İşletim Sistemi Değiştirdi?

Bu eğilim, Microsoft’un yapay zeka casuslarını Windows 11 misyon çubuğuna entegre etme gayretleri ve Windows 10 dayanağının Ekim 2025’te sona ermesiyle birlikte sürat kazandı. The Verge editörü Nathan Edwards, çağdaş donanımlar için optimize edilmiş CachyOS dağıtımını kurarak Valve’ın Proton uyumluluk katmanı sayesinde oyunları problemsiz oynayabildiğini söz etti. Edwards, Microsoft’un işletim sisteminin her yerine yapay zeka yerleştireceğini duyurmasının akabinde Windows’tan bıktığını lisana getirdi.

teknoloji-muelliflerinden-windowsa-veda-1-TTLgCYK6.jpg

Notebookcheck müellifi Sam Medley ise Windows 11’in haftada birkaç sefer sistem çökmesi yaşatmasından ve kullanıcı bilgilerini agresif bir biçimde toplama siyasetlerinden şikayet ederek Artix Linux’a geçiş yaptı. Escapist müellifi da Linux üzerinde Nvidia donanımıyla yüksek oyun performansı elde ettiğini belirtirken, Windows 11’deki reklamlar ve çökmelerden kurtulup “tekrar bir misyon çubuğuna sahip olmanın” ne kadar garip lakin hoş bir his olduğunu vurguladı. İstatistiklere nazaran, Kasım 2025 prestijiyle Steam’deki Linux kullanımı rekor düzeye ulaşmış durumda.

Elbette bu geçiş süreci büsbütün problemsiz ilerlemedi. Muharrirler, donanım uyumluluğu konusunda birtakım pürüzlerle karşılaştı. Örneğin, Edwards oyun faresinin yalnızca oyun içinde çalıştığını belirtirken, Medley MacBook Air bilgisayarında kablosuz ağ şoförlerini yüklemek için ek donanım kullanmak zorunda kaldı. Ayrıyeten Airtable ve Spotify üzere kimi uygulamaların lokal Linux sürümlerinin eksikliği ve Minecraft Bedrock sürümünün çalıştırılmasındaki zorluklar, platformlar ortası oyun tecrübesini kısıtlayan faktörler ortasında yer aldı.

Oyun dünyasının en büyük manisi olan hile muhafaza yazılımları da Linux kullanıcılarını etkilemeye devam ediyor. Fortnite, Call of Duty ve Destiny 2 üzere tanınan üretimlerin, işletim sistemi çekirdeğini denetim eden hile müdafaa sistemleri nedeniyle Linux üzerinde çalışmadığı rapor edildi. Buna karşın, Microsoft’un “ajan tabanlı işletim sistemi” planlarının getirdiği güvenlik riskleri ve data saklılığı telaşları, müellifleri bu zorluklara karşın Linux’ta kalmaya ikna etmiş görünüyor.

Tüm bu teknik pürüzlere karşın, geçiş yapan dört muharrir da kararlarından mutlu olduklarını açıkladı. Linux’un sunduğu kararlılık, sistem kaynaklarının verimli kullanımı ve mecburî güncellemeler ile reklamlardan arınmış özgür yapısı, yaşanan zorlukları gölgede bıraktı. Microsoft’un yapay zeka casuslarının “yeni güvenlik riskleri oluşturabileceğini” kabul etmesi de bu kaçışın haklılığını dayanaklar nitelikte bulunuyor.

Siz işletim sistemi tercihinizde kapalılığa mi yoksa oyun uyumluluğuna mı öncelik veriyorsunuz, Linux’a geçmeyi hiç düşündünüz mü?

Shiftdelete

The post Teknoloji Müelliflerinden Windows’a Veda first appeared on HepsiGündem.COM " Gündem,Güncel Haberler Burada ".

Okumaya devam et...

reklam
reklam
reklam
reklam
Geri